Jure Sešek
Marko Zupan
Tone Gorjup
Radio Ognjišče (foto: ARO)
Radio Ognjišče

Novozelandska premierka: Raje izgovarjajte imena žrtev

19.03.2019, 16:00

Je streljanje na Nizozemskem odgovor na teroristični napad na mošeji v Christchurchu na Novi Zelandiji? Oblasti naj bi preverjale tudi to možnost. Spominu na 52 žrtev avstralskega skrajneža Brentona Tarranta so se medtem s polaganjem cvetja in prižiganjem sveč poklonili tisoči. Premierka Jacinda Ardern je med drugim napovedala spremembe orožarske zakonodaje.

Večina družin še čaka na posmrtne ostanke svojih dragih, ki so bili ubiti v streljanju v Christchurchu. Skladno z islamsko vero bi morali biti pokopani v 24 urah, a do zdaj je bila identificirana le približno četrtina žrtev. Med 52 ljudmi, ki so izgubili življenje v okrutnem dejanju, so bili tudi učitelji, inženirji in računovodje, torej ljudje, ki so bili popolnoma vključeni v novozelandsko družbo. Njihove zgodbe so se znašle na naslovnicah več medijev, nekateri so umrli, ker so želeli zaščititi šibkejše. V nagovoru v novozelandskem parlamentu je nanje opozorila Ardernova. Osumljenca ni želela imenovati. "S svojim terorističnim dejanjem je želel doseči veliko stvari, tudi razvpitost. Zato me nikoli ne boste slišati izgovoriti njegovega imena. Je terorist, je kriminalec, je skrajnež. A ne bom ga imenovala. In tudi vse vas pozivam: raje izgovarjajte imena tistih, ki so izgubili življenje, in ne imena človeka, ki jim ga je vzel."

Ardernova se je obrnila tudi na podjetja, ki upravljajo družbena omrežja, storilec je namreč morilski pohod prenašal v živo na Facebooku, njegov manifest je objavljen na Twitterju. "Ne moremo se preprosto umakniti in sprejeti, da te platforme obstajajo in da kar je objavljeno na njih, ni njihova odgovornost. So založniki, ne samo prenašalci informacij. Zanje ne more veljati princip samo dobiček, nič odgovornosti. A to ne odvzema odgovornosti našega naroda, ki se mora soočiti z rasizmom, nasiljem in skrajnostjo. Zdaj nimam vseh odgovorov, a poiskati jih moramo skupaj. In moramo ukrepati." Naj pritisnejo na podjetja, da se bodo spopadla s skrajnimi vsebinami na svetovnem spletu, je svetovne voditelje pozval tudi avstralski premier Scott Morrison.

Papež Frančišek je že na dan terorističnega napada v Christchurchu poslal sožalni telegram, žrtev se je spomnil tudi pri nedeljski opoldanski molitvi v Vatikanu. Oglasili so se tudi katoliški voditelji z vsega sveta. Prek družbenih omrežij ali v izjavah svojih škofovskih konferenc so zagotavljali svojo molitev in solidarnost ter bližino muslimanski skupnosti na Novi Zelandiji in drugod.

Oskar Simčič 1926 - 2022 (photo: Matjaž Merljak) Oskar Simčič 1926 - 2022 (photo: Matjaž Merljak)

Umrl je msgr. Oskar Simčič

V Gorici je včeraj umrl starosta slovenskih duhovnikov, nekdanji škofov vikar za Slovence in nadškofijski kancler msgr. Oskar Simčič. Mnogi se ga spominjajo z veliko hvaležnostjo, njegov naslednik ...