Marjan Bunič
Andrej Novljan
Silvestra Sadar
NATO (foto: ARO)
NATO

Stoltenberg razgrnil podatke o obrambnih izdatkih Nata - Slovenija je na repu

14.03.2019, 16:21

Zveza Nato zna odgovarjati na pereče varnostne grožnje, prilagaja se novim izzivom in je sposobna vlagati v prihodnost. To v svojem poročilu za lansko leto ugotavlja generalni sekretar Jens Stoltenberg. Med drugim je razgrnil podatke o pošteni delitvi bremen med članicami, pri čemer je Slovenija na repu.

Kot kaže Stoltenbergovo poročilo, le slaba četrtina članic zveze Nato izpolnjuje zadane cilje. Za obrambo najmanj dva odstotka bruto domačega proizvoda namenjajo ZDA, Grčija, Velika Britanija, Estonija, Poljska, Latvija in Litva. Slovenija za obrambo namenja odstotek bruto domačega proizvoda, manj od nje pa Španija, Belgija in Luksemburg. Povsem na zadnjem mestu je naša država po deležu, ki ga iz obrambnega proračuna namenja za nakup nove opreme. Smernice priporočajo vsaj 20 odstotkov, Slovenija je lani za to namenila nekaj nad 8 odstotkov obrambnega proračuna. Manj kot deset odstotkov so za nakup nove opreme lani porabile še Hrvaška, Črna gora in Belgija. Prvi na seznamu je Luksemburg s skoraj 42 odstotki.

Splošno gledano se v zvezi Nato izdatki za obrambo po letih padanja znova povečujejo, a predvsem na račun izdatnega prispevka ZDA. "Vse zaveznice so ustavile reze. Evropske članice Nata in Kanada so lani svoje obrambne izdatke realno povečale za skoraj 4 odstotke."

Po Stoltenbergovi oceni je dobro pripravljenost na soočanje z modernimi grožnjami med drugim pokazala vaja Trojni stik. Največja odgovornost zveze Nato je sicer zaščititi in braniti ozemlja in ljudstva članic pred kakršnim koli napadom. Da bi dosegla ta cilj, sloni predvsem na oboroženih silah. Skupaj imajo članice pod orožjem dobre 3 milijone vojakov, več kot tretjina je ameriških. Slovenija zagotavlja 6.800 vojakov. Na splošno se je njihovo število v zvezi Nato v zadnjih letih kar precej zmanjšalo.

Stoltenbergovo poročilo ne omenja razhajanj v čezatlantskih odnosih. Prvi mož zveze Nato zaznava protislovje. "V času, ko nekateri dvomijo v moč čezatlantskih vezi, pravzaprav na več načinov in na več mestih sodelujemo bolje kot kdajkoli prej Ker živimo v nepredvidljivem svetu, je enotnost zveze Nato tudi pomembnejša kot kdajkoli prej."

V začetku aprila bodo zunanji ministri članic na zasedanju v Washingtonu zaznamovali 70. obletnico zveze Nato. Decembra bo v Londonu v sledil poseben vrh, posvečen temu visokemu jubileju. "Naš svet se spreminja, z njim se spreminja tudi Nato. A naša zavezanost drug drugemu drži. Sedemdeset let smo si skupaj prizadevali za preprečevanje sporov in ohranjanje miru. V slogi in odločnosti bo Nato ostal stabilen steber prihodnjim generacijam," je poudaril Stoltenberg.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Svet, Politika

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Magdalena Gornik (photo: Župnija Sodražica) Magdalena Gornik (photo: Župnija Sodražica)

47 let je živela brez zemeljske hrane

Spominjamo se 125. obletnice smrti slovenske mistikinje in kandidatinje za blaženo Magdalene Gornik. Poleg izjemnih pojavov, kot so bila številna mistična doživetja, zamaknjenja, Kristusove rane ...

S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa) S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa)

Zakaj s. Meta ne kupuje več avokada?

Verjetno ste se že nekajkrat vprašali, koliko sami prispevate k bolj trajnostnemu delovanju in razvoju družbe. Pa ste naredili kakšen korak več kot le to, da ste ločevali smeti ali šli peš do ...

Bodimo dobra sprememba. Post je lahko velika priložnost.  (photo: PixaBay) Bodimo dobra sprememba. Post je lahko velika priložnost.  (photo: PixaBay)

Naučena nemoč

Ste že slišali za zgodbo? Oziroma nevrološki poizkus, ko so v akvariju združili večjo ribo in manjše, med njimi pa postavili stekleno pregrado. Večja riba je seveda brez oklevanja takoj zaplavala ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash) Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash)

Dr. Drago Jerebic: »Ni res, da varajo samo neverni!«

V tokratni oddaji je bila osrednja tema odnos med partnerjema. Ta je večkrat na preizkušnji, a zrela posameznika znata pristopiti k reševanju težav. Kako se spopasti z odtujenostjo, umikanjem, kaj ...