Slavi Košir
Matej Kržišnik
Andrej Šinko
NATO (foto: ARO)
NATO

Stoltenberg razgrnil podatke o obrambnih izdatkih Nata - Slovenija je na repu

14.03.2019, 16:21

Zveza Nato zna odgovarjati na pereče varnostne grožnje, prilagaja se novim izzivom in je sposobna vlagati v prihodnost. To v svojem poročilu za lansko leto ugotavlja generalni sekretar Jens Stoltenberg. Med drugim je razgrnil podatke o pošteni delitvi bremen med članicami, pri čemer je Slovenija na repu.

Kot kaže Stoltenbergovo poročilo, le slaba četrtina članic zveze Nato izpolnjuje zadane cilje. Za obrambo najmanj dva odstotka bruto domačega proizvoda namenjajo ZDA, Grčija, Velika Britanija, Estonija, Poljska, Latvija in Litva. Slovenija za obrambo namenja odstotek bruto domačega proizvoda, manj od nje pa Španija, Belgija in Luksemburg. Povsem na zadnjem mestu je naša država po deležu, ki ga iz obrambnega proračuna namenja za nakup nove opreme. Smernice priporočajo vsaj 20 odstotkov, Slovenija je lani za to namenila nekaj nad 8 odstotkov obrambnega proračuna. Manj kot deset odstotkov so za nakup nove opreme lani porabile še Hrvaška, Črna gora in Belgija. Prvi na seznamu je Luksemburg s skoraj 42 odstotki.

Splošno gledano se v zvezi Nato izdatki za obrambo po letih padanja znova povečujejo, a predvsem na račun izdatnega prispevka ZDA. "Vse zaveznice so ustavile reze. Evropske članice Nata in Kanada so lani svoje obrambne izdatke realno povečale za skoraj 4 odstotke."

Po Stoltenbergovi oceni je dobro pripravljenost na soočanje z modernimi grožnjami med drugim pokazala vaja Trojni stik. Največja odgovornost zveze Nato je sicer zaščititi in braniti ozemlja in ljudstva članic pred kakršnim koli napadom. Da bi dosegla ta cilj, sloni predvsem na oboroženih silah. Skupaj imajo članice pod orožjem dobre 3 milijone vojakov, več kot tretjina je ameriških. Slovenija zagotavlja 6.800 vojakov. Na splošno se je njihovo število v zvezi Nato v zadnjih letih kar precej zmanjšalo.

Stoltenbergovo poročilo ne omenja razhajanj v čezatlantskih odnosih. Prvi mož zveze Nato zaznava protislovje. "V času, ko nekateri dvomijo v moč čezatlantskih vezi, pravzaprav na več načinov in na več mestih sodelujemo bolje kot kdajkoli prej Ker živimo v nepredvidljivem svetu, je enotnost zveze Nato tudi pomembnejša kot kdajkoli prej."

V začetku aprila bodo zunanji ministri članic na zasedanju v Washingtonu zaznamovali 70. obletnico zveze Nato. Decembra bo v Londonu v sledil poseben vrh, posvečen temu visokemu jubileju. "Naš svet se spreminja, z njim se spreminja tudi Nato. A naša zavezanost drug drugemu drži. Sedemdeset let smo si skupaj prizadevali za preprečevanje sporov in ohranjanje miru. V slogi in odločnosti bo Nato ostal stabilen steber prihodnjim generacijam," je poudaril Stoltenberg.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Svet , Politika

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto) Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto)

Novi škof Saje na obiskih

Novomeški škof Andrej Saje po škofovskem posvečenju, ki je bilo dober mesec nazaj, obiskuje lokalne oblasti, ustanove in druge organizacije. Tako se je te dni mudil pri novomeškemu županu, na ...

Lastnoročno podpisano pismo papeža Frančiška (photo: nadškofija Maribor) Lastnoročno podpisano pismo papeža Frančiška (photo: nadškofija Maribor)

Otroci v Malečniku pisali papežu. On pa njim nazaj.

Papež Frančišek je otrokom v Malečniku poslal osebno pismo, ki ga je tudi sam podpisal. Po besedah župnijskega upravitelja župnije Sebastijana Valentana gre za znamenje posebne papeževe ...