Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Koledarji Celovške Mohorjeve na spletu (foto: Matjaž Merljak)
Koledarji Celovške Mohorjeve na spletu

Koledarji Celovške Mohorjeve na spletu

Slovenci po svetu | 25.03.2019, 13:02 Matjaž Merljak

Celovška Mohorjeva družba je digitalizirala vse svoje koledarje. Ti izhajajo od leta 1948, na spletu je s tem brezplačno dostopnih več kot 12.000 strani, po katerih je omogočena tudi iskalna funkcija.

Direktor Karl Hren je v pogovoru za oddajo Slovencem po svetu in domovini podčrtal, da so to obsežne knjige z različnimi prispevki o Slovencih, še posebej Koroških Slovencih, tako da so ti zrcalo razvoja tega dela narodne skupnosti od leta 1948 naprej: "V teh koledarjih so sodelovali številni avtorji in mi smo želeli vsebinsko bogastvo teh koledarjev narediti čim bolj dostopno širši javnosti." V prvih letih je bila zelo živa tudi povezava z zdomstvom v Argentini in Amerikah.

Besedilo je skeniralo podjetje iz Dolenjeke v Sloveniji, nato ga je koroško podjetje ilab digitaliziralo tako, da ga iskalnik prepozna po besedi. S pomočjo Urada RS za Slovence v zamejstvu in po svetu so digitalizirali 71 koledarjev, kar je lahko zelo pomembno za slovensko zavest in identifikacijo na avstrijskem Koroškem. 

Digitalizirane koledarje Mohorjeve družbe Celovec najdete na spletni strani www.mohorjeva.info. Pri Mohorjevi razmišljajo, kako tudi ostalo gradivo, ki je nastalo v 170-ih letih, še močneje vključiti v splet in iz tega narediti nove medijske izdelke. Hren je ob tem omenil projekt Smart Tourist, ki želi predstaviti bogato literarno in kulturno dediščino in sodobne avtorje Karavank.

Dotaknili smo se tudi projekta Podarimo knjige, ki poteka že osemnajst let in pri njem so letos podprli tudi knjižnico naših rojakov v Čabru v Gorskem Kotarju.

Slovenci po svetu, Kultura
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...