Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Procesija po mestu (foto: Mirko Mažgon)
Procesija po mestu

Baloni nad Idrijo v pričevanje ljubezni

Slovenija | 30.03.2019, 10:20 Marjana Debevec

V Idrijsko cerkljanski dekaniji se je sinoči začel misijon, ki bo postregel z aktualnimi temami kot so razne vrste zasvojenosti, srečanje ločencev, zdravnikov, gasilcev, učiteljev ter mladih s skupnostjo Emanuel. Včeraj popoldne so se številni zbrali na Mestnem trgu v Idriji, kjer so otroci v zrak spustili množico rdečih balonov v obliki srca. Z njimi so želeli ponazorili geslo misijona - pričevati o veliki Božji ljubezni do vsakega izmed nas.

Z blagoslovom koprskega škofa Jurija Bizjaka se je slovesno začel postni misijon dekanije Idrija-Cerkno. »Spominjam se, ko smo bili v Spodnji Idriji na začetku priprave na misijon in je bilo zelo lepo. Pri ljudeh, med ljudmi se čuti pričakovanje in lepo razpoloženje. In to je veliko jamstvo, da bodo sadovi,« je o pričakovanjih povedal koprski škof Jurij Bizjak.

Misijonarska s. Metka Kos pa je izrazila svoje prepričanje, da je misijon vedno delo Svetega Duha in zato je pomembno, da se mu odprejo tako pričevalci, kot tudi tisti, ki bodo poslušali: »To mi najbolj ostaja, kar je rekel gospod škof: ’Da bi slišali, da bi videli, da bi okušali, kako je Gospod dober.«

Nad kripto svete Barbare na Mestnem trgu v Idriji so bili ob škofu zbrani domači duhovniki, misijonarji ter številni verniki iz vseh župnij dekanije.

Po uvodnem nagovoru dekana Mateja Kobala je predstavnica mladih prebrala odlomek iz Svetega pisma, otroci pa so v zrak spustili množico rdečih balonov v obliki srca. Z njimi so želeli ponazoriti to, kar je geslo misijona, da želijo pričevati o veliki Božji ljubezni do vsakega izmed nas.

Mešani pevski zbor župnije Idrija je s pesmijo popeljal procesijo skozi mesto do župnijske cerkve, kjer se je slavje nadaljevalo s sveto daritvijo za blagoslov misijona.

Slovesnost na Mestnem trgu v Idriji
Slovesnost na Mestnem trgu v Idriji © Mirko Mažgon

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...