Matjaž Merljak
Andrej Jerman
Rok Mihevc
Procesija po mestu (foto: Mirko Mažgon)
Procesija po mestu

Baloni nad Idrijo v pričevanje ljubezni

30.03.2019, 10:20 Marjana Debevec

V Idrijsko cerkljanski dekaniji se je sinoči začel misijon, ki bo postregel z aktualnimi temami kot so razne vrste zasvojenosti, srečanje ločencev, zdravnikov, gasilcev, učiteljev ter mladih s skupnostjo Emanuel. Včeraj popoldne so se številni zbrali na Mestnem trgu v Idriji, kjer so otroci v zrak spustili množico rdečih balonov v obliki srca. Z njimi so želeli ponazorili geslo misijona - pričevati o veliki Božji ljubezni do vsakega izmed nas.

Z blagoslovom koprskega škofa Jurija Bizjaka se je slovesno začel postni misijon dekanije Idrija-Cerkno. »Spominjam se, ko smo bili v Spodnji Idriji na začetku priprave na misijon in je bilo zelo lepo. Pri ljudeh, med ljudmi se čuti pričakovanje in lepo razpoloženje. In to je veliko jamstvo, da bodo sadovi,« je o pričakovanjih povedal koprski škof Jurij Bizjak.

Misijonarska s. Metka Kos pa je izrazila svoje prepričanje, da je misijon vedno delo Svetega Duha in zato je pomembno, da se mu odprejo tako pričevalci, kot tudi tisti, ki bodo poslušali: »To mi najbolj ostaja, kar je rekel gospod škof: ’Da bi slišali, da bi videli, da bi okušali, kako je Gospod dober.«

Nad kripto svete Barbare na Mestnem trgu v Idriji so bili ob škofu zbrani domači duhovniki, misijonarji ter številni verniki iz vseh župnij dekanije.

Po uvodnem nagovoru dekana Mateja Kobala je predstavnica mladih prebrala odlomek iz Svetega pisma, otroci pa so v zrak spustili množico rdečih balonov v obliki srca. Z njimi so želeli ponazoriti to, kar je geslo misijona, da želijo pričevati o veliki Božji ljubezni do vsakega izmed nas.

Mešani pevski zbor župnije Idrija je s pesmijo popeljal procesijo skozi mesto do župnijske cerkve, kjer se je slavje nadaljevalo s sveto daritvijo za blagoslov misijona.

Slovesnost na Mestnem trgu v Idriji
Slovesnost na Mestnem trgu v Idriji © Mirko Mažgon

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Cerkev na Slovenskem

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre) Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre)

Novi celjski škof bo dr. Maksimilijan Matjaž

Papež Frančišek je za celjskega škofa imenoval dr. Maksimilijana Matjaža, duhovnika mariborske nadškofije metropolije, ki je bil do sedaj profesor Svetega pisma na Teološki fakulteti v ...

Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media) Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media)

"Vsi smo Iračani – nočemo več delitev!"

Planota Ur, ki je videla rojstvo očaka Abrahama, je bila danes priča srečanja voditeljev različnih verstev. Ne orožje, ampak hrano za vse, je bilo sporočilo papeža Frančiška. Mir po njegovih ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...