Slavi Košir
Boštjan Smole
Tone Gorjup

Ob trdem brexitu bo treba tudi v Sloveniji urediti določena področja

23.03.2019, 10:00

Zgodba o brexitu je po vrhu voditeljev Evropske unije dobila novo nadaljevanje. Zdaj velja, da je do 12. aprila odprto še prav vse: tako urejen kot neurejen odhod Velike Britanije, dolga preložitev in tudi preklic sprožitve 50. člena lizbonske pogodbe, s čimer je London zagnal ves postopek. Za prvo možnost bo moral parlament na Otoku prižgati zeleno luč ločitvenemu sporazumu z Brusljem. A negotovost ostaja. Države povezave se pripravljajo na različne scenarije. Tudi Slovenija je pripravila zakon, ki bo urejal določena vprašanja, če bo prišlo do tako imenovanega trdega brexita.

Slovenija želi zaščititi interese svojih državljanov v Veliki Britaniji, če bo ta Evropsko unijo zapustila brez dogovora. "Državljani ne smejo plačati cene izstopa," je poudaril državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Tilen Božič, ko je v državnem zboru predstavil poseben zakon, ki bo v primeru tako imenovanega trdega brexita urejal področja socialnega zavarovanja, dostopa do trga dela, čezmejnega izvajanja storitev, vzajemnega priznavanja poklicnih kvalifikacij ter pravic do družinskih prejemkov in štipendij do konca prihodnjega leta. Pozneje je predvidena vzpostavitev trajnejših rešitev. Seveda ne bo šlo brez upoštevanja načela vzajemnosti. "To zahtevamo, ne pri vseh določbah, ampak pri tistih, kjer je to smiselno, se pravi, mi pravice zagotavljamo, v kolikor bodo tudi na drugi strani, tako kot so tudi že obljubili, seveda na strani Združenega kraljestva, te pravice zagotavljali našim državljanom. V nasprotnem primeru seveda mi teh pravic ne bomo zagotovili," je bil jasen Božič.

V SNS so ocenili, da je zakon skrpucalo in so glasovali proti njemu. V SDS so se vzdržali, saj menijo, da je zakon nedodelan in ne bo v zadostni meri zaščitil interesov slovenskih državljanov na Otoku. Kot dodajajo, bodo ti v slabšem položaju. "Predlog zakona predlaga, da se načelo vzajemnosti - to je enake pravice za državljane Združenega kraljestva, kot bodo priznane slovenskim državljanom v Združenem kraljestvu - uporablja samo za pravice iz socialnega zavarovanja, ne pa kot splošno načelo, ki bi zagotavljalo, da se naši državljani v Združenem kraljestvu na vseh področjih obravnavajo enako kot državljani Združenega kraljestva v Sloveniji. S tem se seveda ne moremo strinjati," je pojasnila Suzana Lep Šimenko. V SDS so opozorili tudi na pozno obravnavo takšnega zakona, na to so prav tako spomnili v Levici. A ta je, tako kot preostale stranke, zakon podprla, tako je uspešno šel skozi poslansko sito.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Svet , Politika , Evropska Unija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc) Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc)

Novinarji in resnica, izkušnja dr. Jožeta Možine

Na god zavetnika novinarjev, sv. Frančiška Saleškega, se katoliški novinarji še posebej zavemo, kako pomembno je javnosti posredovati resnico. A žal imajo nekateri novinarji s tem težave, saj so ...

Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev) Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev)

"Od kričanja do zažiganja je majhen korak"

Škof Anton Vovk ni zapadel v povprečnost in ni podlegel strahu, je pri sinočnji sveti maši ob 70. Obletnici njegovega zažiga poudaril nadškof Stanislav Zore. Vprašal se je, kako je človek zmožen ...

Janez Janša (photo: Rok Mihevc) Janez Janša (photo: Rok Mihevc)

Znano je ime novega mandatarja: Samo DaniJanša

Volitve so pred vrati in o tej temi bomo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, gotovo do njih še velikokrat spregovorili. Tokrat smo trenutno aktualno politično stanje pokomentirali s p. ...