Matjaž Merljak
Boštjan Smole
Marjana Debevec

Ob trdem brexitu bo treba tudi v Sloveniji urediti določena področja

23.03.2019, 10:00

Zgodba o brexitu je po vrhu voditeljev Evropske unije dobila novo nadaljevanje. Zdaj velja, da je do 12. aprila odprto še prav vse: tako urejen kot neurejen odhod Velike Britanije, dolga preložitev in tudi preklic sprožitve 50. člena lizbonske pogodbe, s čimer je London zagnal ves postopek. Za prvo možnost bo moral parlament na Otoku prižgati zeleno luč ločitvenemu sporazumu z Brusljem. A negotovost ostaja. Države povezave se pripravljajo na različne scenarije. Tudi Slovenija je pripravila zakon, ki bo urejal določena vprašanja, če bo prišlo do tako imenovanega trdega brexita.

Slovenija želi zaščititi interese svojih državljanov v Veliki Britaniji, če bo ta Evropsko unijo zapustila brez dogovora. "Državljani ne smejo plačati cene izstopa," je poudaril državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Tilen Božič, ko je v državnem zboru predstavil poseben zakon, ki bo v primeru tako imenovanega trdega brexita urejal področja socialnega zavarovanja, dostopa do trga dela, čezmejnega izvajanja storitev, vzajemnega priznavanja poklicnih kvalifikacij ter pravic do družinskih prejemkov in štipendij do konca prihodnjega leta. Pozneje je predvidena vzpostavitev trajnejših rešitev. Seveda ne bo šlo brez upoštevanja načela vzajemnosti. "To zahtevamo, ne pri vseh določbah, ampak pri tistih, kjer je to smiselno, se pravi, mi pravice zagotavljamo, v kolikor bodo tudi na drugi strani, tako kot so tudi že obljubili, seveda na strani Združenega kraljestva, te pravice zagotavljali našim državljanom. V nasprotnem primeru seveda mi teh pravic ne bomo zagotovili," je bil jasen Božič.

V SNS so ocenili, da je zakon skrpucalo in so glasovali proti njemu. V SDS so se vzdržali, saj menijo, da je zakon nedodelan in ne bo v zadostni meri zaščitil interesov slovenskih državljanov na Otoku. Kot dodajajo, bodo ti v slabšem položaju. "Predlog zakona predlaga, da se načelo vzajemnosti - to je enake pravice za državljane Združenega kraljestva, kot bodo priznane slovenskim državljanom v Združenem kraljestvu - uporablja samo za pravice iz socialnega zavarovanja, ne pa kot splošno načelo, ki bi zagotavljalo, da se naši državljani v Združenem kraljestvu na vseh področjih obravnavajo enako kot državljani Združenega kraljestva v Sloveniji. S tem se seveda ne moremo strinjati," je pojasnila Suzana Lep Šimenko. V SDS so opozorili tudi na pozno obravnavo takšnega zakona, na to so prav tako spomnili v Levici. A ta je, tako kot preostale stranke, zakon podprla, tako je uspešno šel skozi poslansko sito.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Svet , Politika , Evropska Unija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Zbrani v naravi pri sveti maši (photo: Marjana Debevec) Zbrani v naravi pri sveti maši (photo: Marjana Debevec)

Začenja se...

Potem ko smo na vesoljni ravni prejšnjo v nedeljo začeli sinodalno pot, se bomo nanjo ta konec tedna odpravili še po škofijah. V Mariboru so se zbrali danes dopoldne, po ostalih škofijah pa jutri ...

Bogoslovci (photo: Rok Mihevc) Bogoslovci (photo: Rok Mihevc)

Vsak, ki vstopi v semenišče, je svoja zgodba ...

Duhovnik Peter Kokotec se rad potaplja, zato mu ni bilo težko priti v oddajo Globine. S seboj pod gladino pa ni vzel še nobenega bogoslovca, s katerimi je do še pred kratkim imel veliko stika, saj ...