Blaž Lesnik
Andrej Jerman
Tanja Dominko
Birmanci z gostoma (foto: p. Ivan Rampre)
Birmanci z gostoma

Po mariborskem zgledu tudi v NM srečanja birmancev

23.03.2019, 05:30 Marta Jerebič

Po zgledu mariborske nadškofije tudi v novomeški škofiji pripravljajo srečanja birmancev in njihovih staršev, le da na ravni dekanij. Takšen dogodek bo danes za dekanijo Novo mesto. Iz njenih 16 župnij v prostorih Centra biotehnike in turizma Grm pričakujejo 500 udeležencev, od tega 300 birmancev in 200 staršev.

Nekaj dekanij novomeške škofije je že pripravilo takšna srečanja za birmance, je povedal dekan novomeške dekanije Silvester Fabijan:

»Iz mariborske izkušnje smo zaznali, da mladi potrebujejo druženje med seboj. V razredu v šoli sta le dva ali trije birmanci, so manjšina. Zato potrebujejo izkušnjo, da ti, ki se pripravljajo na birmo, pridejo skupaj in vidijo, da jih ni tako malo.«

Udeleženci se bodo srečali s škofom birmovalcem Andrejem Glavanom, nato bo ločen program za starše s terapevtom Mihom Kramlijem o pasteh elektronskih medijev in okrogla miza za birmance z mladima zaročencema, dvema skavtskima voditeljema in župnikom Martinom Golobom.

»Vsebinsko je v središču misel, kako Bog vsakega od nas kliče v življenje z določenim namenom, poslanstvom, in kako naj bi mi po Marijinem zgledu na to odgovarjali v konkretnem življenju.«

Glasbeno jih bo spremljal Stična band. Mladi namreč »potrebujejo veselje, da doživijo, da biti kristjan, živeti evangelij nekaj lepega. Da prepevajo, se družijo, delijo med seboj življenjske izkušnje in da jih tudi pričevalci s svojo pristno izkušnjo okrepijo v veri,« je še povedal dekan novomeške dekanije Silvester Fabijan.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev na Slovenskem

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev) Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev)

"Od kričanja do zažiganja je majhen korak"

Škof Anton Vovk ni zapadel v povprečnost in ni podlegel strahu, je pri sinočnji sveti maši ob 70. Obletnici njegovega zažiga poudaril nadškof Stanislav Zore. Vprašal se je, kako je človek zmožen ...