Marjan Bunič
Marko Zupan
Meta Potočnik

V Planici vse pripravljeno za začetek poletov

20.03.2019, 15:34 Andrej Šinko

Jutri se bo s treningom in kvalifikacijami v dolini pod Poncami začel še en planiški praznik. Pred smučarji skakalci so ta konec tedna tri tekme, v petek in nedeljo posamični, v soboto pa ekipna. Slovenski skakalci so se v Planico odpravili zgodaj zjutraj, letošnje tekmovanje pa bo posebno zlasti za Roberta Kranjca, ki bo sklenil kariero. Letalnico bratov Gorišek so danes tudi preizkusili, najdlje pa je poletel Andraž Pograjc, ki je pristal pri 224 metrih.

Slovenska ekipa 12 skakalcev se je dopoldne z glavne železniške postaje v Ljubljani tradicionalno odpravila proti Planici, kjer bodo v prihodnjih dneh zastopali barve države na finalu svetovnega pokala v smučarskih skokih in poletih. Letošnji planiški skakalni praznik bo imel še dodaten čustven naboj za Roberta Kranjca, ki bo sklenil kariero. 37-letnik se je za zaključek kariere odločil že januarja in pojasnil, da bi ga nadaljevanje kariere preveč izčrpalo.

Kranjec je dejal, da je ponosen na rezultate in dosežke. V Planici pa lahko izboljša tudi svoj svetovni rekord po številu poletov prek 200 metrov, trenutno je pri številki 206. Zagotovo pa lahko nov uspeh pričakujemo tudi slovenski navijači, zlasti glede na zadnje rezultate Domna Prevca in Timija Zajca, pa tudi ekipe. Prav tako ne gre zanemariti prednosti domače letalnice. Slovenski strokovni štab pričakuje, da bodo naši orli posegli tudi po medaljah.

V Planici bodo ob že omenjenih Slovencih nastopili še Anže Semenič, Peter Prevc, Anže Lanišek, Jernej Damjan, Žiga Jelar, Jurij Tepeš, Tilen Bartol, Bor Pavlovčič in Jaka Hvala. Jutri bo med obiskovalci v Planici že tradicionalno več tisoč otrok iz vse Slovenije, ki si bodo ob 9. uri najprej ogledali trening, ob 11. uri pa še kvalifikacije. Prva tekma pa bo na sporedu v petek.

Zaradi tekmovanj bo ta konec tedna povečan promet proti Gorenjski, na regionalni cesti Kranjska Gora-Rateče pa bo spremenjen prometni režim. Iz Kranjske Gore bodo na prizorišče poletov vozili tudi posebni avtobusi.

 

Miran Videtič (photo: Rok Mihevc) Miran Videtič (photo: Rok Mihevc)

Ali mediji vodijo državo?

V zaspanem času dopustov se dogajajo pomembne spremembe v medijskih vrstah. Tako je z mesta v. d. direktorja vladnega urada za komuniciranje odstopil Dragan Barbutovski. Po vsej verjetnosti ga bo ...