Slavi Košir
Matej Kržišnik
Andrej Šinko

Se je premier Šarec ustrašil nastopa v Evropskem parlamentu?

20.03.2019, 15:33

Izgubljena priložnost, blamaža, napačna, neresna in neodgovorna poteza. Tako odločitev premierja Marjana Šarca, da ne bo nagovoril Evropskega parlamenta na bližnjem plenarnem zasedanju v Strasbourgu, vidijo slovenski predstavniki v tej ustanovi Romana Tomc, Franc Bogovič in Lojze Peterle. Pri kritikah niso osamljeni, podobne ocene podajajo mnogi. Šarec je v odzivu pojasnil, da bi bil njegov nastop pred evropskimi poslanci lahko razumljen kot predvolilni, a naši sogovorniki so prepričani, da takšen izgovor ne pije vode.

V Evropskem parlamentu je v dobrem letu dni svoje poglede na prihodnost Evropske unije predstavilo že 19 voditeljev njenih članic. K temu jih je konec jeseni leta 2017 povabil aktualni predsednik edine neposredno voljene ustanove povezave Antonio Tajani. Do zdaj razprave z evropskimi poslanci ni zavrnil še nihče, prvi je bil prav slovenski premier, ki je prepričan, da bo za to dovolj priložnosti po volitvah, na katere se bomo podali v maju, in pred predsedovanjem Slovenije Evropskemu svetu.

Gre za še eno v nizu izgubljenih diplomatskih bitk?

Tomčeva tega ne razume. "To je edinstvena priložnost, da voditelj neke države lahko predstavi svojo vizijo Evropske vizije, a hkrati spregovori tudi o odprtih vprašanjih, ki jih je treba rešiti," pojasnjuje. "Mirno bi lahko spregovoril o rešitvi mejnega spora s Hrvaško, ki je na nek način tudi predmet Evropske unije, predsednik slovenske vlade bi lahko rekel tudi kakšno krepko Tajaniju," našteva Bogovič. "Na takšen način se izgubljajo diplomatske bitke, mi smo jih izgubili že celo vrsto," še meni.

Šarčev izgovor je plehek in brez vsebine

Bogovič obžaluje Šarčevo odločitev, kot dodaja, je njegov argument, da bi bil nagovor v tem času lahko razumljen kot predvolilni, plehek in brez vsebine. "Dialogi z voditelji niso namenjeni predvolilnim vprašanjem, ampak predvsem predstavitvi stališč. V tem času govorimo o brexitu, govorimo o novem finančnem okviru, ki bo zarisal naše življenje v prihodnjih letih. Tudi to sta temi, o katerih bi morala spregovoriti država, ki je vpeta v evropski organizem," poudarja Bogovič. "Šarec bi moral vedeti, da ni bil povabljen kot šef svoje stranke, ampak šef slovenske vlade. Gre namreč za državotvoren nastop. Prav tako bi moral vedeti, da smo v politiki takoj po eni volitvah že v kampanji pred naslednjimi. Politiki se vselej trudijo za svoj glas, za to, da jih ljudje vidijo in slišijo," je oster Peterle.

V Evropskem parlamentu se čudijo

Zgodba meče slabo luč na Slovenijo. "Kolegi me sprašujejo, kakšen bi lahko bil vzrok, a sama nimam pametnega odgovora. Zdi se mi, da se je premier ustrašil nastopa na evropskem parketu, ker za nagovorom sledijo tudi vprašanja evropskih poslancev, morda Šarec ni preveč prepričan v to, da bi lahko podal kredibilne odgovore," ugiba Tomčeva. "Nerodno je razlagati, da prav predsednik naše vlade ne vidi potrebe, da bi govoril o Evropi. Tisti, ki vedo za to zavrnitev in ne poznajo nobenega podobnega primera iz preteklosti, se čudijo," ugotavlja Peterle.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Politika , Evropska Unija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto) Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto)

Novi škof Saje na obiskih

Novomeški škof Andrej Saje po škofovskem posvečenju, ki je bilo dober mesec nazaj, obiskuje lokalne oblasti, ustanove in druge organizacije. Tako se je te dni mudil pri novomeškemu županu, na ...

Lastnoročno podpisano pismo papeža Frančiška (photo: nadškofija Maribor) Lastnoročno podpisano pismo papeža Frančiška (photo: nadškofija Maribor)

Otroci v Malečniku pisali papežu. On pa njim nazaj.

Papež Frančišek je otrokom v Malečniku poslal osebno pismo, ki ga je tudi sam podpisal. Po besedah župnijskega upravitelja župnije Sebastijana Valentana gre za znamenje posebne papeževe ...