Slavi Košir
Boštjan Smole
Tone Gorjup
Škof dr. Peter Štumpf (foto: Matjaž Merljak)
Škof dr. Peter Štumpf

Iniciativa Dovolj.je: Škof Štumpf nam je prisluhnil

14.03.2019, 11:33 Marjana Debevec

Civilna iniciativa Dovolj.je pridobiva vse več zaupanja med katoličani in drugimi, ki jih je doletela zloraba s strani, od koder so jo najmanj pričakovali. Na njen naslov je prišlo že 12 prijav domnevnih spolnih zlorab in še prihajajo nove, poroča Domovina.je. Z dvema izmed njih so v iniciativi nedavno seznanili soboškega nadškofa dr. Petra Štumpfa.

Škof Štumpf je po poročanju portala Domovina.je člane iniciative Dovolj.je sprejel v konstruktivnem ozračju ter jim zagotovil, da bo ukrepal v duhu resnice in pravičnosti, ob upoštevanju navodil Cerkve in civilne zakonodaje. Predstavili so mu namreč dva duhovnika iz njegove škofije, za katere so prejeli prijave. Od njega so zahtevali sprožitev cerkvenih in civilnih postopkov.

Največ zadržanosti je za zdaj zaznati med lazaristi, ki imajo v svojih vrstah duhovnika, na račun katerega v Dovolj.je beležijo že štiri prijave.

Med dvanajstimi prijavami domnevnih žrtev slovenskih duhovnikov, s katerimi sedaj delujejo v iniciativi, je osem moških, tri ženske, ena ostaja nedefinirana zaradi anonimne prijave, še poroča Domovina.je.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Cerkev na Slovenskem

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto) Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto)

Novi škof Saje na obiskih

Novomeški škof Andrej Saje po škofovskem posvečenju, ki je bilo dober mesec nazaj, obiskuje lokalne oblasti, ustanove in druge organizacije. Tako se je te dni mudil pri novomeškemu županu, na ...

Novomeški škof dr. Andrej Saje (photo: Rok Mihevc) Novomeški škof dr. Andrej Saje (photo: Rok Mihevc)

Pravičnost kot odsev Božje pravičnosti

V ljubljanski stolnici je bila sinoči tako imenovana rdeča maša, ki jo je za člane Akademskega društva pravnik, druge pravnike in študente prava ob začetku sodnega leta daroval novomeški škof dr. ...