Nataša Ličen
Miha Močnik
Tanja Dominko
Škof dr. Peter Štumpf (foto: Matjaž Merljak)
Škof dr. Peter Štumpf

Iniciativa Dovolj.je: Škof Štumpf nam je prisluhnil

14.03.2019, 11:33 Marjana Debevec

Civilna iniciativa Dovolj.je pridobiva vse več zaupanja med katoličani in drugimi, ki jih je doletela zloraba s strani, od koder so jo najmanj pričakovali. Na njen naslov je prišlo že 12 prijav domnevnih spolnih zlorab in še prihajajo nove, poroča Domovina.je. Z dvema izmed njih so v iniciativi nedavno seznanili soboškega nadškofa dr. Petra Štumpfa.

Škof Štumpf je po poročanju portala Domovina.je člane iniciative Dovolj.je sprejel v konstruktivnem ozračju ter jim zagotovil, da bo ukrepal v duhu resnice in pravičnosti, ob upoštevanju navodil Cerkve in civilne zakonodaje. Predstavili so mu namreč dva duhovnika iz njegove škofije, za katere so prejeli prijave. Od njega so zahtevali sprožitev cerkvenih in civilnih postopkov.

Največ zadržanosti je za zdaj zaznati med lazaristi, ki imajo v svojih vrstah duhovnika, na račun katerega v Dovolj.je beležijo že štiri prijave.

Med dvanajstimi prijavami domnevnih žrtev slovenskih duhovnikov, s katerimi sedaj delujejo v iniciativi, je osem moških, tri ženske, ena ostaja nedefinirana zaradi anonimne prijave, še poroča Domovina.je.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Cerkev na Slovenskem

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Koalicija Za otroke gre (photo: STA) Koalicija Za otroke gre (photo: STA)

Ali bo potreben še četrti referendum?

Slovenci smo na treh referendumih v letih 2001, 2012 in 2015 potrdili temeljno pravico otroka do mame in očeta. Soustanovitelja Koalicije »Za otroke gre« sta 6.maja 2021 pred Ustavnim sodiščem ...

Čistila Nana (photo: ) Čistila Nana (photo: )

Učinkovito in ekološko iz Slovenije

Na poti ustvarjanja odličnega izdelka za nego doma in perila s kakovostjo na najvišji ravni, je slovenska ekipa strokovnjakov iskala navdih v naravi, od koder se je rodilo tudi ime novih ekoloških ...

Družine skozi desetletja (photo: Marjana Debevec) Družine skozi desetletja (photo: Marjana Debevec)

Družina zakorakala v jubilejno leto

Slovenski katoliški tednik Družina je zakorakal v 70. leto izhajanja. Njegove korenine segajo vse tja do 7. maja 1952, ko je luč sveta ugledal kot verski list tedanje Apostolske administrature za ...