Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Škof dr. Peter Štumpf (foto: Matjaž Merljak)
Škof dr. Peter Štumpf

Iniciativa Dovolj.je: Škof Štumpf nam je prisluhnil

Slovenija | 14.03.2019, 11:33 Marjana Debevec

Civilna iniciativa Dovolj.je pridobiva vse več zaupanja med katoličani in drugimi, ki jih je doletela zloraba s strani, od koder so jo najmanj pričakovali. Na njen naslov je prišlo že 12 prijav domnevnih spolnih zlorab in še prihajajo nove, poroča Domovina.je. Z dvema izmed njih so v iniciativi nedavno seznanili soboškega nadškofa dr. Petra Štumpfa.

Škof Štumpf je po poročanju portala Domovina.je člane iniciative Dovolj.je sprejel v konstruktivnem ozračju ter jim zagotovil, da bo ukrepal v duhu resnice in pravičnosti, ob upoštevanju navodil Cerkve in civilne zakonodaje. Predstavili so mu namreč dva duhovnika iz njegove škofije, za katere so prejeli prijave. Od njega so zahtevali sprožitev cerkvenih in civilnih postopkov.

Največ zadržanosti je za zdaj zaznati med lazaristi, ki imajo v svojih vrstah duhovnika, na račun katerega v Dovolj.je beležijo že štiri prijave.

Med dvanajstimi prijavami domnevnih žrtev slovenskih duhovnikov, s katerimi sedaj delujejo v iniciativi, je osem moških, tri ženske, ena ostaja nedefinirana zaradi anonimne prijave, še poroča Domovina.je.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...