Marjan Bunič
Jakob Čuk
Marta Jerebič
Škof dr. Peter Štumpf (foto: Matjaž Merljak)
Škof dr. Peter Štumpf

Iniciativa Dovolj.je: Škof Štumpf nam je prisluhnil

14.03.2019, 11:33 Marjana Debevec

Civilna iniciativa Dovolj.je pridobiva vse več zaupanja med katoličani in drugimi, ki jih je doletela zloraba s strani, od koder so jo najmanj pričakovali. Na njen naslov je prišlo že 12 prijav domnevnih spolnih zlorab in še prihajajo nove, poroča Domovina.je. Z dvema izmed njih so v iniciativi nedavno seznanili soboškega nadškofa dr. Petra Štumpfa.

Škof Štumpf je po poročanju portala Domovina.je člane iniciative Dovolj.je sprejel v konstruktivnem ozračju ter jim zagotovil, da bo ukrepal v duhu resnice in pravičnosti, ob upoštevanju navodil Cerkve in civilne zakonodaje. Predstavili so mu namreč dva duhovnika iz njegove škofije, za katere so prejeli prijave. Od njega so zahtevali sprožitev cerkvenih in civilnih postopkov.

Največ zadržanosti je za zdaj zaznati med lazaristi, ki imajo v svojih vrstah duhovnika, na račun katerega v Dovolj.je beležijo že štiri prijave.

Med dvanajstimi prijavami domnevnih žrtev slovenskih duhovnikov, s katerimi sedaj delujejo v iniciativi, je osem moških, tri ženske, ena ostaja nedefinirana zaradi anonimne prijave, še poroča Domovina.je.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Cerkev na Slovenskem

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Papež Frančišek (photo: Michael Ehrmann / Cathopic) Papež Frančišek (photo: Michael Ehrmann / Cathopic)

Papež se pripravlja na zgodovinski obisk

Papež Frančišek bo ta konec tedna kot prvi papež v zgodovini obiskal Irak. Potovanje je leta 2000 poskušal izvesti že sveti Janez Pavel II., a mu zaradi političnih okoliščin ni uspelo uresničiti ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...