Robert Božič
Andrej Novljan
Silvestra Sadar
Škof dr. Peter Štumpf (foto: Matjaž Merljak)
Škof dr. Peter Štumpf

Iniciativa Dovolj.je: Škof Štumpf nam je prisluhnil

14.03.2019, 11:33 Marjana Debevec

Civilna iniciativa Dovolj.je pridobiva vse več zaupanja med katoličani in drugimi, ki jih je doletela zloraba s strani, od koder so jo najmanj pričakovali. Na njen naslov je prišlo že 12 prijav domnevnih spolnih zlorab in še prihajajo nove, poroča Domovina.je. Z dvema izmed njih so v iniciativi nedavno seznanili soboškega nadškofa dr. Petra Štumpfa.

Škof Štumpf je po poročanju portala Domovina.je člane iniciative Dovolj.je sprejel v konstruktivnem ozračju ter jim zagotovil, da bo ukrepal v duhu resnice in pravičnosti, ob upoštevanju navodil Cerkve in civilne zakonodaje. Predstavili so mu namreč dva duhovnika iz njegove škofije, za katere so prejeli prijave. Od njega so zahtevali sprožitev cerkvenih in civilnih postopkov.

Največ zadržanosti je za zdaj zaznati med lazaristi, ki imajo v svojih vrstah duhovnika, na račun katerega v Dovolj.je beležijo že štiri prijave.

Med dvanajstimi prijavami domnevnih žrtev slovenskih duhovnikov, s katerimi sedaj delujejo v iniciativi, je osem moških, tri ženske, ena ostaja nedefinirana zaradi anonimne prijave, še poroča Domovina.je.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Cerkev na Slovenskem

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Udeleženci lanskega Mariapolija na Ribniški koči (photo: Marjana Debevec) Udeleženci lanskega Mariapolija na Ribniški koči (photo: Marjana Debevec)

Začenja se Mariapoli

V Ribnici na Pohorju se bo danes začel petdnevni Mariapoli. Gre za duhovne dneve, ki jih po vsem svetu že od konca 50. Let prejšnjega stoletja pripravlja Gibanje fokolarov.

Anton Tomažič (photo: NSi) Anton Tomažič (photo: NSi)

»Kalvarija 1945«

Pred dnevi nas je presenetila novica o dokumentarnem filmu Misija Mangart, ki govori o smučarski tekmi na pobočju Mangarta, ki jo je v zadnjih dneh druge svetovne vojne organizirala 10. gorska ...

Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si) Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si)

Luč na koncu tunela?

Epidemiji kovida-19 leto in pol po njenem začetku ni videti konca. Zelo verjetno je, da nas nas konec poletja in jeseni čakajo močni vali novih okužb. Enako je verjetno, da se epidemije še nekaj ...

Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček) Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček)

Kako in kje se duhovno napajata zakonca Perko?

Ljudje načrtujemo vse sorte za počitnice, kako bi se najbolje imeli, potem pa se ta užitek in sreča nekako večkrat izmuzneta. Se tudi vam kdaj to zgodi? Sredi počitnic sta bila v oddaji Za ...