Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Križev pot na Hotizi (foto: Stanko Skledar)
Križev pot na Hotizi

Križev pot po Halasovi poti

Slovenija | 11.03.2019, 09:47 Marjana Debevec

Po več župnijah so na včerajšnjo prvo postno nedeljo obhajali pobožnost križevega pota. Prav poseben pomen ima križev pot po poti, ki je v mučeniško smrt vodila Božjega služabnika Danijela Halasa. Na prvo postno nedeljo je omenjeno molitev vodila dekanija Murska Sobota. Kljub močnemu vetru se je zbrala množica vernikov, ki je z molitvijo izrazila željo po domačem svetniškem liku, potrjenem s strani Cerkve.

Verniki iz župnij soboške dekanije so se s svojimi župniki zbrali na Hotizi in v molitvi križevega pota prehodili pot, po kateri je Božji služabnik Danijel Halas leta 1945 stopal v mučeniško smrt. Pri vsakem znamenju, križu določene oblike, so prebirali besedila in razmišljali o Jezusovem trpljenju, o trpljenju Božjega služabnika Danijela Halasa in o trpljenju, ki ga doživljajo ljudje.

Pobožnost je vodil dekan Ivan Kranjec, za petje je skrbel pečarovski župnik Jože Hozjan, besedila so prebirali predstavniki posameznih župnij. Pri zadnji postaji so verniki prejeli spominske podobice z molitvijo za domovino in z vabilom na slovesnost ob 100-letnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

Pred blagoslovom se je dekan Ivan Kranjec zahvalil vsem za sodelovanje in darove, ki so jih prispevali za Halasov sklad, hotiškim gasilcem pa za redarstvo.

Prvi letošnji križev pot na Hotizi je kljub močnemu vetru zbral množico vernikov, ki je z zbranim sodelovanjem in molitvijo za beatifikacijo Božjega služabnika Danijela Halasa, izrazila željo po domačem svetniškem liku, potrjenem s strani Cerkve.

Križev pot na Hotizi
Križev pot na Hotizi © Marjana Debevec

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.