Slavi Košir
Boštjan Smole
Tone Gorjup

Kmalu pogajanja o socialnem sporazumu, ki ga predlaga gospodarska zbornica

10.03.2019, 09:45

V kratkem naj bi stekla pogajanja o predlogu socialnega sporazuma za prenovo plačnega sistema in rast plač do leta 2025. Pripravila ga je Gospodarska zbornica Slovenije, ki jo zdaj čaka usklajevanje z ostalimi socialnimi partnerji. Iskanje soglasja ne bo lahko, saj so odzivi različni, pojavili so se tudi dvomi.

Gospodarska zbornica Slovenije si je zamislila ukrepe, po katerih bi povprečna plača v naši državi znašala 2.000 evrov bruto. Osnovni predpogoj za njeno hitrejšo rast bi bil dvig produktivnosti. "Za evropskim povprečjem zaostajamo za 20 odstotkov. Ključno je, da pogledamo na vse sestavine, ki vplivajo na višjo produktivnost," je jasna generalna direktorica Sonja Šmuc. Ključni elementi pri tem načrtu so okrepljena vlaganja v raziskave in razvoj, izboljšanje poklicnega izobraževanja in usposabljanja ter razširitev kadrovskega bazena. "Glavni fokus Slovenije mora biti usmerjenost v višjo produktivnost, v višjo dodano vrednost na zaposlenega," še dodaja Šmučeva.

Predlogu so naklonjeni v Obrtni zbornici Slovenije, prav tako svobodni sindikati, ki ocenjujejo, da cilji niti niso novi, da so dosegljivi, a bi bili lahko še malenkost ambicioznejši. S cilji se strinjajo tudi v Pergamu in jih pozdravljajo. Predsednik Jakob Počivavšek je za naš radio spomnil, da jih pravzaprav zahtevajo že vrsto let. "Problem je v tem, da predpostavke v dokumentu in način, kako se predlaga, da se do tega pride, po našem niso skladni s temi cilji oziroma ni mogoče zagotoviti, da bodo uresničeni." Pot sprejemanja takšnega dokumenta, ki jo je ubrala Gospodarska zbornica Slovenije, je poleg Pergama zmotil še nekatere ostale. V obalni sindikalni organizaciji KS 90 poudarjajo, da bi socialni partnerji pred razgrnitvijo vsebine v javnosti pričakovali bistveno več razprav. To dajejo slutiti tudi mnenja več predstavnikov delodajalske strani. "Že nekaj časa skušamo predlagati, da bi se v bipartitnem dialogu lotili usklajevanja in sklenitve splošne kolektivne pogodbe za gospodarstvo, ki bi zagotovila nov plačni model v gospodarstvu in bi pokrila vse zaposlene v zasebnem sektorju ter določila novo dinamiko gibanja plač v zasebnem sektorju," je za Radio Ognjišče izjavil Počivavšek.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Politika

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev) Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev)

"Od kričanja do zažiganja je majhen korak"

Škof Anton Vovk ni zapadel v povprečnost in ni podlegel strahu, je pri sinočnji sveti maši ob 70. Obletnici njegovega zažiga poudaril nadškof Stanislav Zore. Vprašal se je, kako je človek zmožen ...

Janez Janša (photo: Rok Mihevc) Janez Janša (photo: Rok Mihevc)

Znano je ime novega mandatarja: Samo DaniJanša

Volitve so pred vrati in o tej temi bomo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, gotovo do njih še velikokrat spregovorili. Tokrat smo trenutno aktualno politično stanje pokomentirali s p. ...