Matjaž Merljak
Matej Kržišnik
Rok Mihevc

Kmalu pogajanja o socialnem sporazumu, ki ga predlaga gospodarska zbornica

10.03.2019, 09:45

V kratkem naj bi stekla pogajanja o predlogu socialnega sporazuma za prenovo plačnega sistema in rast plač do leta 2025. Pripravila ga je Gospodarska zbornica Slovenije, ki jo zdaj čaka usklajevanje z ostalimi socialnimi partnerji. Iskanje soglasja ne bo lahko, saj so odzivi različni, pojavili so se tudi dvomi.

Gospodarska zbornica Slovenije si je zamislila ukrepe, po katerih bi povprečna plača v naši državi znašala 2.000 evrov bruto. Osnovni predpogoj za njeno hitrejšo rast bi bil dvig produktivnosti. "Za evropskim povprečjem zaostajamo za 20 odstotkov. Ključno je, da pogledamo na vse sestavine, ki vplivajo na višjo produktivnost," je jasna generalna direktorica Sonja Šmuc. Ključni elementi pri tem načrtu so okrepljena vlaganja v raziskave in razvoj, izboljšanje poklicnega izobraževanja in usposabljanja ter razširitev kadrovskega bazena. "Glavni fokus Slovenije mora biti usmerjenost v višjo produktivnost, v višjo dodano vrednost na zaposlenega," še dodaja Šmučeva.

Predlogu so naklonjeni v Obrtni zbornici Slovenije, prav tako svobodni sindikati, ki ocenjujejo, da cilji niti niso novi, da so dosegljivi, a bi bili lahko še malenkost ambicioznejši. S cilji se strinjajo tudi v Pergamu in jih pozdravljajo. Predsednik Jakob Počivavšek je za naš radio spomnil, da jih pravzaprav zahtevajo že vrsto let. "Problem je v tem, da predpostavke v dokumentu in način, kako se predlaga, da se do tega pride, po našem niso skladni s temi cilji oziroma ni mogoče zagotoviti, da bodo uresničeni." Pot sprejemanja takšnega dokumenta, ki jo je ubrala Gospodarska zbornica Slovenije, je poleg Pergama zmotil še nekatere ostale. V obalni sindikalni organizaciji KS 90 poudarjajo, da bi socialni partnerji pred razgrnitvijo vsebine v javnosti pričakovali bistveno več razprav. To dajejo slutiti tudi mnenja več predstavnikov delodajalske strani. "Že nekaj časa skušamo predlagati, da bi se v bipartitnem dialogu lotili usklajevanja in sklenitve splošne kolektivne pogodbe za gospodarstvo, ki bi zagotovila nov plačni model v gospodarstvu in bi pokrila vse zaposlene v zasebnem sektorju ter določila novo dinamiko gibanja plač v zasebnem sektorju," je za Radio Ognjišče izjavil Počivavšek.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Politika

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre) Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre)

Novi celjski škof bo dr. Maksimilijan Matjaž

Papež Frančišek je za celjskega škofa imenoval dr. Maksimilijana Matjaža, duhovnika mariborske nadškofije metropolije, ki je bil do sedaj profesor Svetega pisma na Teološki fakulteti v ...

Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media) Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media)

"Vsi smo Iračani – nočemo več delitev!"

Planota Ur, ki je videla rojstvo očaka Abrahama, je bila danes priča srečanja voditeljev različnih verstev. Ne orožje, ampak hrano za vse, je bilo sporočilo papeža Frančiška. Mir po njegovih ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...