Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Štuhec: Slomškov zavod bo rešen

Cerkev na Slovenskem | 09.03.2019, 15:15 Petra Stopar

Zavod Antona Martina Slomška na Vrbanski v Mariboru kmalu ne bo več v lasti upnikov. Njegov direktor Ivan Štuhec je v pogovoru za naš radio napovedal, da bo Cerkev šolski kompleks odkupila v času do 19. marca. To so omogočila zadostna donatorska sredstva, ki jih po sklepu škofov zbira v ta namen ustanovljeni Vikariat Antona Martina Slomška.

Mariborska nadškofija se je po propadu družb Zvon I in II po letu 2010 znašla v položaju, ko se je morala z bankami upnicami dogovoriti, da bo vse svoje premoženje prodala. Med večji del tega spada Zavod Antona Martina Slomška, je spomnil rektor vikariata Ivan Štuhec: »Tako smo se tudi mi kot zavod znašli v situaciji, ali bomo lahko rešili stavbo, v kateri deluje zavod z vsemi svojimi enotami, ali pa bomo morali zavod postopoma zapirati, ker bi ostali brez prostorov«.

Postopek odkupovanja Slomškovega zavoda je po njegovih besedah v neposredni sklepni fazi, ki se je vlekla leto dni. Štuhec računa, da bi do odkupa prišlo v času do 19. marca, ko goduje sv. Jožef, »ker praznik sv. Jožefa je za nas nek simbolični mejnik, saj smo na ta dan leta 2007 položili temeljni kamen za obnovo Vrbanske«.

Za odkup zavoda je bilo treba zbrati pet milijonov evrov, polovico od česar je vikariat pridobil z donacijami tujih in domačih donatorjev, polovico pa je v obliki posojila zagotovila ljubljanska nadškofija.

Vzporedno s tem poteka še nabirka med domačimi verniki. »Ta akcija po župnijah ima predvsem ta pomen, da lahko tudi tujim donatorjem, ki so to pričakovali, rečemo, da smo tudi doma naredili vse, kar je v naših močeh, torej nagovorili vse, ki bi nam lahko pomagali pri reševanju Vrbanske. Ta solidarnostna akcija je v teku, s čimer bomo pokazali, da nam v Cerkvi na Slovenskem ni vseeno, če bi se moral zapreti zavod s takšnim poslanstvom, kot sta vzgoja in izobrazba,« je še povedal rektor v pogovoru, ki mu lahko v celoti tudi prisluhnete.

Donacije vikariat še vedno zbira, za kar ima tudi pooblastilo Slovenske škofovske konference. Za obisk sodelavcev Zavoda A. M. Slomška v župniji lahko pokličete na telefonsko številko 041 376 060 ali pišite na E-naslov: dar@z-ams.si. Donacijo lahko nakažete na račun zavoda, Vrbanska c. 30, 2000 Maribor; TRR: 0451 5000 3153 493 (Nova KBM); namen: pomoč za odkup stavbe.

Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca, Oddaje
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...