Jože Bartolj
Andrej Jerman
Tanja Dominko

Štuhec: Slomškov zavod bo rešen

09.03.2019, 15:15 Petra Stopar

Zavod Antona Martina Slomška na Vrbanski v Mariboru kmalu ne bo več v lasti upnikov. Njegov direktor Ivan Štuhec je v pogovoru za naš radio napovedal, da bo Cerkev šolski kompleks odkupila v času do 19. marca. To so omogočila zadostna donatorska sredstva, ki jih po sklepu škofov zbira v ta namen ustanovljeni Vikariat Antona Martina Slomška.

Mariborska nadškofija se je po propadu družb Zvon I in II po letu 2010 znašla v položaju, ko se je morala z bankami upnicami dogovoriti, da bo vse svoje premoženje prodala. Med večji del tega spada Zavod Antona Martina Slomška, je spomnil rektor vikariata Ivan Štuhec: »Tako smo se tudi mi kot zavod znašli v situaciji, ali bomo lahko rešili stavbo, v kateri deluje zavod z vsemi svojimi enotami, ali pa bomo morali zavod postopoma zapirati, ker bi ostali brez prostorov«.

Postopek odkupovanja Slomškovega zavoda je po njegovih besedah v neposredni sklepni fazi, ki se je vlekla leto dni. Štuhec računa, da bi do odkupa prišlo v času do 19. marca, ko goduje sv. Jožef, »ker praznik sv. Jožefa je za nas nek simbolični mejnik, saj smo na ta dan leta 2007 položili temeljni kamen za obnovo Vrbanske«.

Za odkup zavoda je bilo treba zbrati pet milijonov evrov, polovico od česar je vikariat pridobil z donacijami tujih in domačih donatorjev, polovico pa je v obliki posojila zagotovila ljubljanska nadškofija.

Vzporedno s tem poteka še nabirka med domačimi verniki. »Ta akcija po župnijah ima predvsem ta pomen, da lahko tudi tujim donatorjem, ki so to pričakovali, rečemo, da smo tudi doma naredili vse, kar je v naših močeh, torej nagovorili vse, ki bi nam lahko pomagali pri reševanju Vrbanske. Ta solidarnostna akcija je v teku, s čimer bomo pokazali, da nam v Cerkvi na Slovenskem ni vseeno, če bi se moral zapreti zavod s takšnim poslanstvom, kot sta vzgoja in izobrazba,« je še povedal rektor v pogovoru, ki mu lahko v celoti tudi prisluhnete.

Donacije vikariat še vedno zbira, za kar ima tudi pooblastilo Slovenske škofovske konference. Za obisk sodelavcev Zavoda A. M. Slomška v župniji lahko pokličete na telefonsko številko 041 376 060 ali pišite na E-naslov: dar@z-ams.si. Donacijo lahko nakažete na račun zavoda, Vrbanska c. 30, 2000 Maribor; TRR: 0451 5000 3153 493 (Nova KBM); namen: pomoč za odkup stavbe.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev na Slovenskem , Škofovska konferenca , Oddaje

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Romanje vojakov na Brezje (photo: Romarski urad Brezje) Romanje vojakov na Brezje (photo: Romarski urad Brezje)

Vojaki poromali k Mariji Pomagaj

Pripadnice in pripadniki Slovenske vojske vsako leto ob dnevu Vojaškega vikariata priromajo k Mariji Pomagaj. Somaševanje je na trgu pred baziliko vodil vojaški vikar Matej Jakopič. Delo ...

Ministrica Jaklitsch v družbi narodnih noš (photo: USZS) Ministrica Jaklitsch v družbi narodnih noš (photo: USZS)

Ministrica Jaklitsch na obisku v Ameriški Ljubljani

Škof, župnika, župan, podjetniki, politiki ... Vrsta srečanj je bila na sporedu obiska ministrice za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch v Clevelandu. Od vseh so najprisrčnejša ...

Zlorabe (photo: Pixabay) Zlorabe (photo: Pixabay)

Lobiji so gojišče vseh vrst zlorab

V Varšávi se bo popoldne začelo regionalno srečanje o zaščiti mladoletnih v Cerkvi za Srednjo in Vzhodno Evropo. Iz Slovenije se ga bodo udeležili ljubljanski nadškof Stanislav Zore, murskosoboški ...

Demenca se priplazi potiho, neopazno

Prijaznost je čustvo, ki ga osebe z demenco ohranijo do zadnjega. To nam je povedala etnologinja in publicistka Alenka Veber, ki se je po treh desetletjih iz Ljubljane preselila nazaj v domače ...