Marjan Bunič
Marko Zupan
Meta Potočnik

Avdio: Je Levica v vladi ali zunaj nje?

07.03.2019, 15:40 Tanja Dominko

Koalicija LMŠ, SMC, SD in SAB je na položaju manj kot pol leta, soočila se je že z različnimi težavami, tudi ministrski položaji so rahlo majavi. Že od začetka je bilo problematično njeno sodelovanje z Levico, zdaj so parafirali dogovor o sodelovanju za letos. Ves čas se zastavlja vprašanje, ali je pravzaprav del vlade ali opozicije. Publicist dr. Bernard Nežmah je v pogovoru za Radio Ognjišče dejal, da je, kot kaže, del vlade, čeprav je parafiranje dogovora farsa, saj še ni podpisan.

Tudi vsebini ne bi Nežmah pripisoval prevelikega pomena, se pa čudi, zakaj so tako pomembne teme, kot sta prekarnost in stanovanjsko vprašanje prepustili eni stranki. »Zoper tak položaj bi morale ostale stranke protestirati, postale so nepomembne, saj so to, kar je najbolj simpatičnega, prepustile eni sami. Zakaj bi ena vlada delovala tako, da bi velike zasluge prepustila tisti, ki je zunaj?« Nekaj nejevolje je bilo tudi v ostalih koalicijskih partnericah, a še vedno mnogo manj, kot bi pričakovali, čeprav so bile iz dogovorov o osnutku sporazuma praktično izključene. Po mnenju Nežmaha jih premier Marjan Šarec drži v šahu, saj se bojijo predčasnih volitev. »Zato smo v patološkem stanju, ko jih (Šarec) reže pri živem telesu, vsi pa samo kimajo.« Nežmah meni, da bi predčasne volitve za Šarca pomenile dobro rešitev, saj stranka LMŠ uživa izjemno podporo, v prihodnje bi ta lahko kvečjemu upadla.

Miran Videtič (photo: Rok Mihevc) Miran Videtič (photo: Rok Mihevc)

Ali mediji vodijo državo?

V zaspanem času dopustov se dogajajo pomembne spremembe v medijskih vrstah. Tako je z mesta v. d. direktorja vladnega urada za komuniciranje odstopil Dragan Barbutovski. Po vsej verjetnosti ga bo ...