Marjan Bunič
Boštjan Smole
Meta Potočnik

Vabilo Karitas za postni čas

06.03.2019, 06:00 Petra Stopar

Post nas nagovarja k poglobitvi našega odnosa z Bogom, k odpovedi in sočutju z ljudmi v stiskah. Slovenska karitas je za letošnji post pripravila štiri povabila: preventivno spodbudo 40 dni brez alkohola, zbiranje sredstev za pomoč na območjih Jugovzhodne Evrope, vabilo k poglobitvi postnega časa z molitvijo ter postni koledar.

V minuli oddaji Karitas, v nedeljo, 3. marca ob 18.30, smo podrobneje predstavili tri od omenjenih povabil:

Akcija 40 dni brez alkohola, ki se začenja na današnjo pepelnično sredo, ima letos podnaslov »ZA odgovoren odnos do alkohola« in drugih drog. Vsak lahko sodeluje osebno, z družino, kot skupina, župnija in v postu v znamenju solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola, ne uživa in ne streže alkohola. Karitas vabi tudi na romanji, in sicer 9. marca na Brezje ter 31. marca na Sveto Goro.

Na Slovenski karitas so pripravili gradiva za oblikovanje svetih maš ob petkih ali drugih dneh posameznega tedna v postu z vabilom k možnosti, da osrečimo svoje srce, svojo družino, župnijo, da prižgemo lučke upanja tistim, ki so v temi, da dvignemo sklonjene glave in hromim opogumimo korak.

Teme brošure pod uvodnim naslovom in spodbudo Postni čas - Od petka do petka se ujemajo s temami na postnem koledarju za otroke. Tega je Karitas pripravila v sodelovanju z revijo Mavrica. Za poglobitev postnega časa je Karitas pripravila križev pot staršev, ki se na svoji življenjski poti srečujejo z najrazličnejšimi križi, ter delavnici za vključevanje mladih v dejavnosti Karitas.

Generalni tajnik mag. Cveto Uršič vabi, da se odločimo vsaj za eno akcijo in jo aktivno izvajamo skozi ves postni čas. »Odpoved, molitev in dobra dela naj nas peljejo po poti Jezusovega trpljenja do vstajenjskega jutra, ki naj nam okrepi vero in vlije novega upanja,« še piše.

O dobrodelni akciji Ne pozabimo, preko katere Karitas namenja sredstva za revne v Albaniji, Srbiji, BiH in Makedoniji, pa bomo v programu našega radia govorili v nedeljo, 17. marca, ob 18.30.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev na Slovenskem , Oddaje

Nov praznik - dan spomina na žrtve komunizma

Vlada v odhajanju je kot eno svojih zadnjih dejanj razglasila današnji dan, 17. maj, za Nacionalni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja. Kot so zapisali, so pri tem izhajali iz ...

Dr. Aleš Maver (photo: STA) Dr. Aleš Maver (photo: STA)

Slovenija dobiva koalicijo narodnega zastoja

Robert Golob in Gibanje Svoboda nista dolgoročen projekt. Da ne bi bila zavržena, kot že kopica novih obrazov in strank pred njima, bi morala dejansko sama voditi vlado. To se ne bo zgodilo, je ...