Blaž Lesnik
Marko Zupan
Marta Jerebič

Vabilo Karitas za postni čas

06.03.2019, 06:00 Petra Stopar

Post nas nagovarja k poglobitvi našega odnosa z Bogom, k odpovedi in sočutju z ljudmi v stiskah. Slovenska karitas je za letošnji post pripravila štiri povabila: preventivno spodbudo 40 dni brez alkohola, zbiranje sredstev za pomoč na območjih Jugovzhodne Evrope, vabilo k poglobitvi postnega časa z molitvijo ter postni koledar.

V minuli oddaji Karitas, v nedeljo, 3. marca ob 18.30, smo podrobneje predstavili tri od omenjenih povabil:

Akcija 40 dni brez alkohola, ki se začenja na današnjo pepelnično sredo, ima letos podnaslov »ZA odgovoren odnos do alkohola« in drugih drog. Vsak lahko sodeluje osebno, z družino, kot skupina, župnija in v postu v znamenju solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola, ne uživa in ne streže alkohola. Karitas vabi tudi na romanji, in sicer 9. marca na Brezje ter 31. marca na Sveto Goro.

Na Slovenski karitas so pripravili gradiva za oblikovanje svetih maš ob petkih ali drugih dneh posameznega tedna v postu z vabilom k možnosti, da osrečimo svoje srce, svojo družino, župnijo, da prižgemo lučke upanja tistim, ki so v temi, da dvignemo sklonjene glave in hromim opogumimo korak.

Teme brošure pod uvodnim naslovom in spodbudo Postni čas - Od petka do petka se ujemajo s temami na postnem koledarju za otroke. Tega je Karitas pripravila v sodelovanju z revijo Mavrica. Za poglobitev postnega časa je Karitas pripravila križev pot staršev, ki se na svoji življenjski poti srečujejo z najrazličnejšimi križi, ter delavnici za vključevanje mladih v dejavnosti Karitas.

Generalni tajnik mag. Cveto Uršič vabi, da se odločimo vsaj za eno akcijo in jo aktivno izvajamo skozi ves postni čas. »Odpoved, molitev in dobra dela naj nas peljejo po poti Jezusovega trpljenja do vstajenjskega jutra, ki naj nam okrepi vero in vlije novega upanja,« še piše.

O dobrodelni akciji Ne pozabimo, preko katere Karitas namenja sredstva za revne v Albaniji, Srbiji, BiH in Makedoniji, pa bomo v programu našega radia govorili v nedeljo, 17. marca, ob 18.30.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev na Slovenskem , Oddaje

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Zrušenje cerkve na Malem Vrhu pri Globokem (photo: Boris Kovačič) Zrušenje cerkve na Malem Vrhu pri Globokem (photo: Boris Kovačič)

Zrušila se je cerkev na Malem Vrhu v Brežicah

Na Malem Vrhu pri Globokem v Občini Brežice se je včeraj ob približno 18. uri zrušila ob lanskem potresu v Petrinji močno poškodovana podružnična cerkev sv. Jakoba, zgrajena konec 17. stoletja.

Škofje imajo vedno več težav, kam premestiti vedno manj duhovnikov ... (photo: Rok Mihevc) Škofje imajo vedno več težav, kam premestiti vedno manj duhovnikov ... (photo: Rok Mihevc)

Kam so premeščeni nekateri duhovniki?

Prva avgustovska številka Družine vsako leto postreže s seznamom premestitev duhovnikov. Tudi na spletni strani druzina.si si lahko ogledamo, na katere župnije in v katere službe so slovenski ...

Duhovnik pred vrati samostana (photo: Pixabay) Duhovnik pred vrati samostana (photo: Pixabay)

Kaj o premestitvah duhovnikov pravi p. Cestnik?

Prvi avgust je datum, ki prinaša spremembe za marsikaterega duhovnika. Te dni se po nekaterih slovenskih župnijah farani spoznavajo z novim župnikom, kaplanom ali duhovnim pomočnikom. Nekaj o ...

Dr. Mateja Logar (photo: www.svetopisemskimaraton.si) Dr. Mateja Logar (photo: www.svetopisemskimaraton.si)

Zakaj bi se cepljeni bal necepljenega?

V začetku junija smo dosegli vrh po številu cepljenih na dan, od takrat ta krivulja upada, zdaj smo pri 38 % ljudi, ki so bili cepljeni z obema odmerkoma oz. 43 % z enim. Četrti delta val je začel ...