Marjan Bunič
Marko Zupan
Tanja Dominko
Papež na srečanju z diplomati (foto: Vatican News)
Papež na srečanju z diplomati

Papež v Maroku za versko svobodo

30.03.2019, 17:40 Marjana Debevec

Papež Frančišek se je po prihodu v Maroko srečal s predstavniki družbe in diplomatskim zborom. Po njegovih besedah naj bi si verniki obeh verstev prizadevali za boljšo prihodnost za prihodnje rodove.

Papež je spomnil na srečanje sv. Frančiška Asiškega in sultana Maleka Al Kamila ter dodal:

»To preroško dejanje dokazuje, da je pogum srečanja in ponujene roke pot miru in skladnosti za človeštvo tam, kjer sta ekstremizem in sovraštvo dejavnika razdeljenosti in uničenja. Želim si, da bi spoštovanje in sodelovanje med nami prispevala k poglobitvi medsebojnih vezi iskrenega prijateljstva, da bi našim skupnostim omogočili pripraviti boljšo prihodnost za nove rodove.«

Terorizem in fundamentalizem po papeževih besedah žalita Božje ime. Zato je povabil k sodelovanju in spodbujanju vrednot, ki so skupne islamu in krščanstvu.

»Rad bi poudaril potrebo po tem, da združimo naše napore za graditev bolj solidarnega sveta, ki si bo prizadeval za iskrenost in pogum spoštljivega dialoga, ki ceni vsak narod in vsakega posameznika. Na ta izziv smo vsi poklicani odgovoriti, še posebej v tem času, ko obstaja nevarnost ustvarjanja razlik

Zato naj bi ubirali pot dialoga, da bi skupaj premagali napetosti in nerazumevanja, ki vodijo do strahu.

V spoštovanju razlik nas vera v Boga spodbuja, da vsakemu človeku priznamo dostojanstvo. Verjamemo namreč, da je Bog vsakega človeka ustvaril z enakimi pravicami, je zatrdil Frančišek in dodal.

»Zato sta svoboda vesti in verska svoboda, ki se ne omeji le na izvajanje obredov, ampak mora omogočiti vsakemu, da živi po svojem verskem prepričanju, neločljivo povezani s človeškim dostojanstvom. Zato moramo preiti od preproste strpnosti do spoštovanja drugega. Gre za to, da odkrijemo in sprejmemo drugega v posebnosti njegove vere in se tako medsebojno obogatimo z razlikami

Migrantska kriza nas po papeževih besedah spodbuja, da bi rešili situacije, zaradi katerih ljudje bežijo iz svojih dežel. Na migrante pa je treba gledate kot na osebe in ne kot na številke. Velika večina namreč ne bi nikoli zapustila svojih domov, če ne bi bili v to prisiljeni, je še dejal sveti oče.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet , Cerkev po svetu , Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Lastnoročno podpisano pismo papeža Frančiška (photo: nadškofija Maribor) Lastnoročno podpisano pismo papeža Frančiška (photo: nadškofija Maribor)

Otroci v Malečniku pisali papežu. On pa njim nazaj.

Papež Frančišek je otrokom v Malečniku poslal osebno pismo, ki ga je tudi sam podpisal. Po besedah župnijskega upravitelja župnije Sebastijana Valentana gre za znamenje posebne papeževe ...