Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Namesto Fakina Šabeder?

Slovenija | 08.03.2019, 18:56

Minister za zdravje Samo Fakin je danes premierja Marjana Šarca obvestil, da zaradi zdravstvenih težav odstopa s položaja. Šarec je odstop sprejel, Fakinovo delo pozitivno ocenil in napovedal, da bodo zagotovili novega kandidata za ministra. Razmislek je očitno naredil že danes, saj je pozno popoldne iz kabineta že prišlo ime: Aleš Šabeder, sedanji direktor Univerzitetnega kliničnega centra. Nekaj odzivov na Fakinov odstop pa si preberite v nadaljevanju.

V koalicijskih vrstah so izrazili presenečenje nad Fakinovim odstopom. Vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper je ocenila, da bo novi minister stopil v velike in zahtevne čevlje na področju, kjer so ukrepi potrebni takoj. Jani Möderndorfer iz SMC je zaradi tega izrazil upanje, da na novega ministra ne bo treba čakati dva ali tri mesece. Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša pa je ocenil, da bo zelo težko najti ustrezen kader. V SD odstopa uradno niso komentirali. Je pa njihov poslanec Matjaž Nemec na Twitterju zapisal, naj glede na parafiran sporazum o sodelovanju koalicijskih strank Šarec predlaga Levici, naj prevzame vodenje resorja.

V opoziciji pa so zlasti izrazili pričakovanje, da bo čim prej imenovan Fakinov naslednik. Kot je dejal poslanec Levice in predsednik odbora za zdravstvo Franc Trček, ga nastala situacija sicer žalosti, a si želi, da bi čim prej začeli reševati izzive v zdravstvu, od dopolnilnega zavarovanja do potreb po preko 800 milijonov evrov investicij.

Prvak NSi Matej Tonin je izpostavil, da je bil Fakin človek iz sistema in je sistem zelo dobro poznal in prepričan je, da mora biti tak tudi novi zdravstveni minister. Predsednik SNS Zmago Jelinčič Plemeniti pa je izrazil dvom, da je bilo zdravstveno stanje ministra edini razlog za Fakinov odstop. V SDS odstopa niso komentirali, prvak stranke Janez Janša je na Twitterju zapisal le, da je minister za zdravje odstopil iz zdravstvenih razlogov, kulturni iz kulturnih, okoljski pa zaradi onesnažene makete. "Vlada pa bo odstopila zaradi vladnih razlogov. Da bi strici še naprej vladali," je dodal.

V sindikatih se medtem bojijo, da bo ministrov odstop še dodatno zamaknil reševanje izzivov s področja zdravstva. Kot so navedli v sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Fides, o reformah s strani te vlade še niso slišali ničesar. Opozorili so tudi, da v obstoječi koaliciji žal ne vidijo posameznika, ki bi lahko karkoli naredil v dobro zdravstvenega sistema.

Tudi v Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije pričakujejo zamik v reševanju aktualnih problemov. Kot so navedli, potrebujejo ministra, ki bo spoštoval stroko in njene argumente.

Predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije Monika Ažman je medtem odstop obžalovala, saj so v velikem pričakovanju ureditve položaja zdravstvene nege. Ažmanova je ob robu portoroškega zdravstvenega foruma opozorila, da se z urejanjem položaja v zdravstveni negi zelo mudi, saj so razmere kritične.

Predsednica zdravniške zbornice Zdenka Čebašek Travnik pa je politikom ob iskanju novega kandidata za ministra zlasti sporočila, da je zdravstvo zelo zahteven resor, ki potrebuje temeljite spremembe v najkrajšem času. Novi minister mora dobro poznati zdravstveni sistem, je tudi ona navedla za STA.

Slovensko zdravniško društvo pa Fakinov odstop obžaluje, je zapisal predsednik društva Radko Komadina. V društvu se po njegovih besedah zavedajo, da je to eden ključnih resorjev in da je bil dosedanji minister izpostavljen zelo velikim pritiskom in zahtevam. Upajo, da bo njegov naslednik vsaj tako dober poznavalec zdravstvenega sistema kot Fakin, ki se je v primerjavi s prejšnjimi ministri pravilno odzival na probleme in zastavil njihovo reševanje.

Tudi v javnih zdravstvenih zavodih so odstop obžalovali. Predsednik Združenja direktorjev slovenskih bolnišnic Janez Poklukar je v izjavi za STA poudaril, da si želijo kontinuiteto zdravstvene politike, ki edina pripelje do sistemskih sprememb.

Fakin je zdravstveni resor zapustil po pol leta dela. Njegovega naslednika čakajo mnogi izzivi, od čakalnih dob, težav z organizacijo dela zaradi preobremenjenosti in pomanjkanja kadra do kroničnih finančnih težav javnih zavodov. Kandidatov, pripravljenih ugrizniti v to kislo jabolko, že ob lanskem sestavljanju vlade ni bilo prav veliko.

Sedanja vlada je zdravstvo postavila med ključne prioritete. Doslej so s potrditvijo splošnega dogovora v zdravstvu zagotovili dodaten denar za skrajševanje čakalnih dob ter dodatne družinske zdravnike. Ostajajo pa rdeče številke in počasen napredek v sanaciji poslovanja zdravstvenih zavodov.

Med nalogami, ki bodo počakale na Fakinovega naslednika, bo tudi pričakovani zakon o upravljanju javnih zdravstvenih zavodov.

Slovenija, Sociala
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...