Damijana Medved
Jakob Čuk
Tanja Dominko
Mojca Širok in dr. Igor Bahovec (foto: ARO)
Mojca Širok in dr. Igor Bahovec

Nihče več se ne sramuje na glas kritizirati papeža

13.03.2019, 05:00 Marta Jerebič

Pred šestimi leti je na osrednji balkon vatikanske bazilike stopil papež, ki je ljudi pozdravil z ’Dober večer’. V teh letih so ga za svojega vzele tako desne kot leve politične in družbene skupine. Naraslo pa je tudi število njegovih nasprotnikov.

V zadnjih šestih letih se je zelo spremenila javna podoba Cerkve. »Največja novost ob izvolitvi papeža Frančiška danes še vedno velja – svežina, toplina, odprtost, dostopnost,« je za oddajo Pogovor o ... dejala novinarka in voditeljica Mojca Širok.

Se je pa v teh šestih letih nabralo tudi veliko nasprotnikov papeža Frančiška. »Ta papež bo gotovo imel težave še naprej in še hujše od tistega dela Cerkve, ki mu gre za lastne koristi, ne pa za odrešenje,« pravi sociolog dr. Igor Bahovec.

Mojca Širok ob tem ugotavlja, kako se nihče več ne sramuje na glas kritizirati papeža. »Frančišek je tretji papež, ki sem ga profesionalno pokrivala kot dopisnica RTV Slovenije iz Vatikana, in jaz česa takega še nisem doživela ne pri Janezu Pavlu II. ne pri Benediktu, za katerega vemo, da je imel veliko nasprotnikov in da so mu bili tudi mediji nenaklonjeni. Pri Frančišku tako rekoč iz samega vrha Cerkve kardinali, najvišji predstavniki Cerkve ne odlašajo, ko ga želijo kritizirati. In to počnejo zelo ostro in zelo javno.«

Če bi se njegovi nasprotniki, tradicionalisti, zares zavzemali za tradicijo, bi bili spoštljivi do papeža, je poudaril dr. Bahovec. »Oni so pa radikalno postmoderni in kar komurkoli pride na misel, pove direktno. Do tega, kar zagovarjajo, nimajo koherentnega stališča. In zakaj so močni? Njihov glavni problem ni samo verski, ampak ta, da v Cerkvi in družbi izgubijo privilegije, ki jih je imela Cerkev nekaj časa.«

A kot dodaja Mojca Širok, je Frančišek je spremenil slog, podobo, način, pristop. Ne pa vsebine same.

»Motor tega papeža je, da mu gre za odrešenje. Zato so se mnogi zunaj Cerkve spet srečali s Kristusom, imajo pa obilo težav s Cerkvijo kot institucijo,« pa pravi dr. Bahovec.

 

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev po svetu , Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev) Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev)

"Od kričanja do zažiganja je majhen korak"

Škof Anton Vovk ni zapadel v povprečnost in ni podlegel strahu, je pri sinočnji sveti maši ob 70. Obletnici njegovega zažiga poudaril nadškof Stanislav Zore. Vprašal se je, kako je človek zmožen ...