Jure Sešek
Aleš Karba
Alen Salihović
Uganda (foto: Izidor Šček)
Uganda

VIDEO: Pustna Sobotna iskrica in Uganda

26.02.2019, 07:46 Jure Sešek

Le še nekaj dni nas loči do letošnje Pustne Sobotne iskrice, dobrodelne akcije, ki jo tudi letos pripravljamo v sodelovanju z Misijonskim središčem Slovenije. Zazrti bomo v pomoč misijonarju salezijancu Danilu Lisjaku, ki se že več kot trideset let razdaja ljudem v različnih deželah Afrike. Zadnjih osem let deluje na misijonu Atede v Ugandi. Med preprostim podeželskim ljudstvom bi rad zgradil bolnišnico za otroke in matere, ljudi, ki doslej niso bili deležni niti osnovne zdravstvene oskrbe. V kratkem pogovoru z misijonarjem spoznajte med kakšnimi ljudmi deluje.

Gospod Danilo Lisjak, kako gledate na dobro srce slovenskega človeka?

"Slovenski misijonarji se zavedamo, da ne bi mogli narediti ničesar, če ne bi bilo ozadja dobrote src naših ljudi. Zdi se, kot da doma čakate na glas misijonarja, na našo prošnjo, ki je lahko izražena tudi zelo posredno. Neskončno sem hvaležen za trdno vez z vsemi doma, saj je poskrbela za to, da mi v triintridesetih letih nikoli ni zmanjkalo sredstev za misijon v katerem se deloval."

Kdor obišče vaš misijon vidi kako pridni ste bili v gradnji infrastrukture. Kako pa je s pastoralnim delom?

"Na misijonu je nujno zgraditi zavetje v katerem se skupnost povezuje. Afriške vasi so, denimo, polne mangov, dreves, ki nudijo senco, predstavljajo streho. Od nekdaj se ljudje zbirajo ob mogočnem deblu. Enako je s stavbami na misijonu. Brez skupnega dvorišča, cerkve, podružnic, učilnic, če gre, ne bi mogli graditi skupnosti. Vedno sem imel, priznam, močno gradbeno žilico, ki mi je vedno pomagala, da sem nato lahko nagovoril ljudi z Božjo besedo. Hvaležen sem za pravo kombinacijo obojega, verjamem, da tudi afriški človek potrebuje nekaj za „identifikacijo kristjana“."

Slovenski duhovnik, slovenska cerkev, podoba slovenskega avtorja. Slovenija v ugandi.
Slovenski duhovnik, slovenska cerkev, podoba slovenskega avtorja. Slovenija v ugandi. © Izidor Šček

Kakšen učitelj morate biti afriškemu človeku. Kakšen katehet? Verjetno je delo drugačno, kot bi bilo na kaki slovenski župniji.

"Ljudje na našem misijonu so devetindevetdeset odstotno kmečki ljudje. Spremljam naravo, razmišljam o njihovem delu in iz obojega prihajajo preprosti nagovori, ki sporočajo, da so sprejeti. Tudi s strani človeka, ne le Boga. Naša pastorala je zelo preprosta, radi bi razširili molitev, zavedanje kako pomemben je pogovor z Bogom. Kateheza preprostih v Ugandi je drugačna od tiste, ki živi v Evropi. Marsičesa bi tukajšnji človek ne mogel razumeti, vedeti je treba koga imaš pred seboj. Rad bi, da bi tudi tukaj zaživeli in živeli iz katoliške tradicije. Vesel sem, da sem kmečkih korenin in mislim, da sem se zaradi svoje „kmečke baze“ lažje vključil v njihove življenje, lažje razumem njihovo življenje, skrb in veselje."

Ob letošnji Pustni Sobotni iskrici in dobrem delu, ki ga vsako leto skušamo dodati pustu, je Danilo Lisjak dejal: „Bodimo hvaležni, da lahko pomagamo tudi prek pustnega veselja. Dobrota je iznajdljiva in vesel sem, da je Radio Ognjišče znal ovrednoti šegavost in maškarado, ki ju kristjani moramo znamo ovrednoti. Prav dobrodelni dodatek, povezan z misijonskim življenjem, je tisto, kar lahko dodatno osmisli pustni čas.“

Naj afriško sonce ne zaide. Tudi v prenesenem pomenu ne.
Naj afriško sonce ne zaide. Tudi v prenesenem pomenu ne. © Izidor Šček

V soboto torej vabljeni k darovanju. V Športni dvorani Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu v Ljubljani, pa se bo na pustno soboto, 2. marca, ob dvanajstih začel še dobrodelni pustni ples, na katerem bodo za zabavo skrbeli Damjana Golavšek ter Toni Sotošek z družino in prijatelji. Maškare se bodo tudi letos lahko posladkale s krofi in tako prispevale za gradnjo zdravstvenega centra v Ugandi.

Hvala Mercatorju, Žitu in pokroviteljici AMZS.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Dobroti dajemo glas

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček) Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček)

Gabriel Kavčič za Domovino: Nauk utišanih zvonov

Že prejšnjo nedeljo smo poročali, da so po odredbi tržaškega sodišča v Dolini pri Trstu zasegli zvonove v mogočnem zvoniku tamkajšnje župnije sv. Urha. Razlog za to naj bi bila tožba šestih ...

Mediji, novinarji (photo: Pixabay) Mediji, novinarji (photo: Pixabay)

Kdo si zasluži moj glas?

Tem, ki bi jih rad komentiral v tokratnem Našem pogledu, je veliko. Epidemije in njenega poteka se bom izognil, ker menim, da so tisti, ki jim je mar za sodržavljane, ali cepljeni ali pa se strogo ...

Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc) Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc)

Covid: Neodgovorjena vprašanja

V Svetovalnici smo se posvetili preostalim vprašanjem, ki ste jih pred časom postavili poslušalci na temo epidemije in cepljenja. Ali se lahko težave z obrabo sklepov povečajo po prebolelem ...