Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Uganda (foto: Izidor Šček)
Uganda

VIDEO: Pustna Sobotna iskrica in Uganda

Dobroti dajemo glas | 26.02.2019, 07:46 Jure Sešek

Le še nekaj dni nas loči do letošnje Pustne Sobotne iskrice, dobrodelne akcije, ki jo tudi letos pripravljamo v sodelovanju z Misijonskim središčem Slovenije. Zazrti bomo v pomoč misijonarju salezijancu Danilu Lisjaku, ki se že več kot trideset let razdaja ljudem v različnih deželah Afrike. Zadnjih osem let deluje na misijonu Atede v Ugandi. Med preprostim podeželskim ljudstvom bi rad zgradil bolnišnico za otroke in matere, ljudi, ki doslej niso bili deležni niti osnovne zdravstvene oskrbe. V kratkem pogovoru z misijonarjem spoznajte med kakšnimi ljudmi deluje.

Gospod Danilo Lisjak, kako gledate na dobro srce slovenskega človeka?

"Slovenski misijonarji se zavedamo, da ne bi mogli narediti ničesar, če ne bi bilo ozadja dobrote src naših ljudi. Zdi se, kot da doma čakate na glas misijonarja, na našo prošnjo, ki je lahko izražena tudi zelo posredno. Neskončno sem hvaležen za trdno vez z vsemi doma, saj je poskrbela za to, da mi v triintridesetih letih nikoli ni zmanjkalo sredstev za misijon v katerem se deloval."

Kdor obišče vaš misijon vidi kako pridni ste bili v gradnji infrastrukture. Kako pa je s pastoralnim delom?

"Na misijonu je nujno zgraditi zavetje v katerem se skupnost povezuje. Afriške vasi so, denimo, polne mangov, dreves, ki nudijo senco, predstavljajo streho. Od nekdaj se ljudje zbirajo ob mogočnem deblu. Enako je s stavbami na misijonu. Brez skupnega dvorišča, cerkve, podružnic, učilnic, če gre, ne bi mogli graditi skupnosti. Vedno sem imel, priznam, močno gradbeno žilico, ki mi je vedno pomagala, da sem nato lahko nagovoril ljudi z Božjo besedo. Hvaležen sem za pravo kombinacijo obojega, verjamem, da tudi afriški človek potrebuje nekaj za „identifikacijo kristjana“."

Slovenski duhovnik, slovenska cerkev, podoba slovenskega avtorja. Slovenija v ugandi.
Slovenski duhovnik, slovenska cerkev, podoba slovenskega avtorja. Slovenija v ugandi. © Izidor Šček

Kakšen učitelj morate biti afriškemu človeku. Kakšen katehet? Verjetno je delo drugačno, kot bi bilo na kaki slovenski župniji.

"Ljudje na našem misijonu so devetindevetdeset odstotno kmečki ljudje. Spremljam naravo, razmišljam o njihovem delu in iz obojega prihajajo preprosti nagovori, ki sporočajo, da so sprejeti. Tudi s strani človeka, ne le Boga. Naša pastorala je zelo preprosta, radi bi razširili molitev, zavedanje kako pomemben je pogovor z Bogom. Kateheza preprostih v Ugandi je drugačna od tiste, ki živi v Evropi. Marsičesa bi tukajšnji človek ne mogel razumeti, vedeti je treba koga imaš pred seboj. Rad bi, da bi tudi tukaj zaživeli in živeli iz katoliške tradicije. Vesel sem, da sem kmečkih korenin in mislim, da sem se zaradi svoje „kmečke baze“ lažje vključil v njihove življenje, lažje razumem njihovo življenje, skrb in veselje."

Ob letošnji Pustni Sobotni iskrici in dobrem delu, ki ga vsako leto skušamo dodati pustu, je Danilo Lisjak dejal: „Bodimo hvaležni, da lahko pomagamo tudi prek pustnega veselja. Dobrota je iznajdljiva in vesel sem, da je Radio Ognjišče znal ovrednoti šegavost in maškarado, ki ju kristjani moramo znamo ovrednoti. Prav dobrodelni dodatek, povezan z misijonskim življenjem, je tisto, kar lahko dodatno osmisli pustni čas.“

Naj afriško sonce ne zaide. Tudi v prenesenem pomenu ne.
Naj afriško sonce ne zaide. Tudi v prenesenem pomenu ne. © Izidor Šček

V soboto torej vabljeni k darovanju. V Športni dvorani Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu v Ljubljani, pa se bo na pustno soboto, 2. marca, ob dvanajstih začel še dobrodelni pustni ples, na katerem bodo za zabavo skrbeli Damjana Golavšek ter Toni Sotošek z družino in prijatelji. Maškare se bodo tudi letos lahko posladkale s krofi in tako prispevale za gradnjo zdravstvenega centra v Ugandi.

Hvala Mercatorju, Žitu in pokroviteljici AMZS.

Dobroti dajemo glas
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...