Slavi Košir
Marko Zupan
Tone Gorjup
Logo papeževega obiska v Romuniji (foto: Vatican News)
Logo papeževega obiska v Romuniji

Kaj papeža čaka v Romuniji?

09.02.2019, 07:00 Marta Jerebič

Papež Frančišek, ki ima za sabo potovanje v Združene arabske emirate, ima konec marca na programu še eno potovanje v muslimansko državo, Maroko. Nato se bo osredotočil še na ekumenizem. V začetku maja bo obiskal Bolgarijo in Makedonijo, nato pa konec maja še Romunijo. V slednji bo pri pripravah sodelovala tudi Romunska pravoslavna Cerkev, saj katoličani predstavljajo le dobre 4 odstotke prebivalstva. Frančiškovo potovanje bo tudi 20. obletnica obiska Janeza Pavla II. v Romuniji.

Nadškof Bukarešte Ioan Robu je že lani novembra, ko so se škofje mudili na obisku ad limina, za portal Crux povedal, da so odnosi med pravoslavnimi in katoličani latinskega obreda dobri, medtem ko vlada neke vrste zima v odnosih med pravoslavnimi in grkokatoličani zaradi vračanja cerkva slednjim.

Komunistična oblast je leta 1948 Grkokatoliško Cerkev razglasila za nezakonito, več kot 2500 cerkvenih stavb in ostalo premoženje pa predala Romunski pravoslavni Cerkvi. Kljub denacionalizacijskemu zakonu iz leta 1989 je večina lastnine ostala v njenih ali vladnih rokah.

Janez Pavel II., ki je Romunijo obiskal leta 1999, je imel odličen odnos s patriarhom Teoktistom, takrat so se pravoslavni verniki udeležili katoliške maše, katoličani, vključno s poljskim papežem pa pravoslavnega bogoslužja.

Časi so se od takrat spremenili in kot je dejal nadškof Robu, si danes ni mogoče zamišljati kaj takega. Patriarh Daniel, ki je leta 2008 prevzel vodenje Romunske pravoslavne Cerkve, ni spodbujal skupnih molitev ne s katoličani ne s katero drugo krščansko skupnostjo. Skupnih molitev ni niti med ekumensko osmino.

Da vlada ledena zima na področju ekumenzima je v pogovoru za italijansko agencijo SIR dejal tudi dekan teološke fakultete univerze v Bukarešti, Wilhelm Danca. Po njegovih besedah je spodbuda k edinosti potrebna še v politiki in družbi. Kar 20 odstotkov romunskega prebivalstva se je izselila, pri tem so izgubili korenine in za seboj pustili osamljene ostarele, zaradi česar se pojavlja nov tip socialne revščine.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet , Cerkev po svetu , Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.