Matjaž Merljak
Andrej Jerman
Rok Mihevc
Logo papeževega obiska v Romuniji (foto: Vatican News)
Logo papeževega obiska v Romuniji

Kaj papeža čaka v Romuniji?

09.02.2019, 07:00 Marta Jerebič

Papež Frančišek, ki ima za sabo potovanje v Združene arabske emirate, ima konec marca na programu še eno potovanje v muslimansko državo, Maroko. Nato se bo osredotočil še na ekumenizem. V začetku maja bo obiskal Bolgarijo in Makedonijo, nato pa konec maja še Romunijo. V slednji bo pri pripravah sodelovala tudi Romunska pravoslavna Cerkev, saj katoličani predstavljajo le dobre 4 odstotke prebivalstva. Frančiškovo potovanje bo tudi 20. obletnica obiska Janeza Pavla II. v Romuniji.

Nadškof Bukarešte Ioan Robu je že lani novembra, ko so se škofje mudili na obisku ad limina, za portal Crux povedal, da so odnosi med pravoslavnimi in katoličani latinskega obreda dobri, medtem ko vlada neke vrste zima v odnosih med pravoslavnimi in grkokatoličani zaradi vračanja cerkva slednjim.

Komunistična oblast je leta 1948 Grkokatoliško Cerkev razglasila za nezakonito, več kot 2500 cerkvenih stavb in ostalo premoženje pa predala Romunski pravoslavni Cerkvi. Kljub denacionalizacijskemu zakonu iz leta 1989 je večina lastnine ostala v njenih ali vladnih rokah.

Janez Pavel II., ki je Romunijo obiskal leta 1999, je imel odličen odnos s patriarhom Teoktistom, takrat so se pravoslavni verniki udeležili katoliške maše, katoličani, vključno s poljskim papežem pa pravoslavnega bogoslužja.

Časi so se od takrat spremenili in kot je dejal nadškof Robu, si danes ni mogoče zamišljati kaj takega. Patriarh Daniel, ki je leta 2008 prevzel vodenje Romunske pravoslavne Cerkve, ni spodbujal skupnih molitev ne s katoličani ne s katero drugo krščansko skupnostjo. Skupnih molitev ni niti med ekumensko osmino.

Da vlada ledena zima na področju ekumenzima je v pogovoru za italijansko agencijo SIR dejal tudi dekan teološke fakultete univerze v Bukarešti, Wilhelm Danca. Po njegovih besedah je spodbuda k edinosti potrebna še v politiki in družbi. Kar 20 odstotkov romunskega prebivalstva se je izselila, pri tem so izgubili korenine in za seboj pustili osamljene ostarele, zaradi česar se pojavlja nov tip socialne revščine.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre) Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre)

Novi celjski škof bo dr. Maksimilijan Matjaž

Papež Frančišek je za celjskega škofa imenoval dr. Maksimilijana Matjaža, duhovnika mariborske nadškofije metropolije, ki je bil do sedaj profesor Svetega pisma na Teološki fakulteti v ...

Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media) Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media)

"Vsi smo Iračani – nočemo več delitev!"

Planota Ur, ki je videla rojstvo očaka Abrahama, je bila danes priča srečanja voditeljev različnih verstev. Ne orožje, ampak hrano za vse, je bilo sporočilo papeža Frančiška. Mir po njegovih ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...