Matjaž Merljak
Matej Kržišnik
Tone Gorjup

Papež Frančišek pred odhodom na Arabski polotok zaskrbljeno o krizi v Jemnu

03.02.2019, 15:56

Na Trgu sv. Petra v Vatikanu se je danes opoldne poleg ostalih romarjev zbralo tudi zelo veliko otrok, članov katoliške akcije otrok rimske škofije. Ves mesec januar so namreč bili zavzeti v prizadevanju za graditev miru v svojem okolju in z molitvijo podpirali tudi mir po vsem svetu. Dva predstavnika otrok sta ob papežu Frančišku po molitvi in blagoslovu vse nagovorila z njegovega okna in povedala, da je geslo njihove letošnje t.i. »Karavane miru« govorilo o »Vonju po miru«, saj so odkrivali, da je prizadevanje za mir podobno kuhinji, kjer se pripravljajo okusne jedi, ki so blagodejne in zdrave za naša srca in storijo dobro tudi medsebojnim odnosom.

V opoldanskem nagovoru je papež Frančišek iz evangeljskega odlomka 4. nedelje med letom osvetlil zlasti dramatičnost položaja, v katerem se je znašel Jezus v Nazaretu potem, ko je že kar na začetku svojega javnega delovanje prišel navzkriž s pričakovanji in miselnostjo svojih someščanov. Od njega so zahtevali, naj se dokaže s čudeži, kakor jih je delal drugje. Jezus pa ne sprejema tovrstnih zahtev. Bog namreč pričakuje vero, oni pa hočejo čudeže. Bog hoče odrešiti vse ljudi, oni pa zahtevajo odrešenika samo v svojo korist. Potem, ko jih Jezus spomni na starozavezna preroka Elija in Elizeja, ki ju je Bog poslal ozdravit tujce, so mu Nazarečani zagrozili s smrtjo. Papež Frančišek je v nadaljevanju ugotavljal, da tako včeraj, kot tudi danes, resnično preroško poslanstvo prinaša napor, zavrnitev in preganjanje, kar vse je njegova cena. Spomnil je še, da Jezusu vse to ni vzelo poguma, temveč je v zaupanju v Očetovo ljubezen stopal dalje. Tudi dandanes je – po papeževih besedah - svet željan v Jezusovih učencih videti preroke, to je ljudi, ki so pogumni in vztrajno odgovarjajo na svojo krščansko poklicanost. Dejal je, da gre za osebe, »ki sledijo navdihu Svetega Duha, ki jih pošilja oznanjat upanje in rešenje ubogim in odrinjenim; gre za ljudi, ki sledijo logiki vere in ne hlepijo po čudežih; to so osebe, ki se posvečajo služenju vsem, brez protekcij in zavračanja.« Sveti oče je doslej povedano strnil, in dejal da dandanes Jezusovo preroštvo in svojo krščansko poklicanost živijo ljudje, ki so odprti in vase sprejemajo Božjo voljo ter o njej zavzeto in zvesto pričujejo drugim. Opoldanski nagovor je papež Frančišek sklenil s povabilom, naj se na Božjo Mater Marijo obračamo s prošnjo, da bi mogli s takšno vnemo, kot jo je imel Jezus, tudi mi rasti in napredovati v apostolski gorečnosti za Božje kraljestvo.

Papež: Bratje in sestre, krik teh otrok in njihovih staršev se dviga do Božjega obličja

Po poročanju slovenskega uredništva Radia Vatikan je papež po molitvi dejal, da z zaskrbljenostjo spremlja humanitarno krizo v Jemnu. Prebivalci so izčrpani zaradi dolgega spopada in številni otroci trpijo za lakoto, a kljub temu ni mogoče priti do skladišč s hrano. »Bratje in sestre, krik teh otrok in njihovih staršev se dviga do Božjega obličja. Zato pozivam vpletene strani in mednarodno skupnost naj takoj spodbudijo, da se začnejo spoštovati doseženi sporazumi, se zagotovi razdelitev hrane ter delo za dobro prebivalcev.«

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto) Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto)

Novi škof Saje na obiskih

Novomeški škof Andrej Saje po škofovskem posvečenju, ki je bilo dober mesec nazaj, obiskuje lokalne oblasti, ustanove in druge organizacije. Tako se je te dni mudil pri novomeškemu županu, na ...