Blaž Lesnik
Andrej Jerman
Tanja Dominko

Evtanazija iz egoističnih vzgibov. To ni tržnica!

01.03.2019, 11:36 Marta Jerebič

Pritiski po uzakonitvi evtanazije v Sloveniji se povečujejo. Društvo Srebrna nit je sprožilo peticijo, ki jo je podpisalo več kot 120 ljudi. Nekateri niso skrivali, da so jih pri tem vodili egoistični vzgibi, nekdo je dejal, da jo je podpisal v imenu etike in svobode. Vse te izjave močno trčijo ob sama načela etike in tudi temeljno nalogo zdravnikov, tj. ohranjati življenje.

Spomnimo, da zdravniki in zdravniška združenja v Sloveniji odločno nasprotujejo evtanaziji. »Zdravniki si želimo več naravnih smrti in nikakor ne želimo sodelovati pri kakršnikoli hitrih rešitvah,« je na nedavni okrogli mizi Radia Ognjišče o evtanaziji poudaril predsednik Slovenskega zdravniškega društva in zdravnik Radko Komadina.

Nekateri so celo naredili samomore, ker pod težo izvedenih evtanazij niso mogli več živeti, je v enem od pogovorov za naš radio dejal prof. dr. Jože Balažic. Ob sklicevanju podpisnikov peticije na egoistične vzgibe, pa lahko dodamo še naslednjo njegovo izjavo: »Glejte to ne more biti tržnica. In to tudi ni vrhunec demokracije, če mene vprašate.«

Ena od podpisnic peticije je na tiskovni konferenci povedala, da bi rada dostojno umrla. Zdravnica dr. Mateja Lopuh, ki se dnevno srečuje z na smrt bolnimi, je na okrogli mizi Radia Ognjišče poudarila: »Kdor živi dostojanstveno življenje, bo na ta način seveda tudi umrl.« Poudarja pot paliativne oskrbe.

Soavtor pobude za uzakonitev evtanazije je profesor na ljubljanski filozofski fakulteti Igor Pribac, ki je navedel javnomnenjske raziskave v podporo evtanaziji. Predsednik Slovenskega zdravniškega društva Radko Komadina opozarja: »Izogibati se moramo medijskim pastem nekega poplitvenega, hitrega, instant načina razmišljanja.«

Evtanazija je poleg ideologije LGBT in teorije spolaše ena od področij, za katera je že zgodovina pokazala, da so vodila v propad družbe. Žal imajo danes prav ta področja veliko medijsko podporo.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev) Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev)

"Od kričanja do zažiganja je majhen korak"

Škof Anton Vovk ni zapadel v povprečnost in ni podlegel strahu, je pri sinočnji sveti maši ob 70. Obletnici njegovega zažiga poudaril nadškof Stanislav Zore. Vprašal se je, kako je človek zmožen ...