Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Kdo bo v Sodnem svetu zasedel mesto Verice Trstenjak?

Politika | 22.02.2019, 12:41 Petra Stopar

Kot je znano, mora Državni zbor zapolniti mesto v Sodnem svetu, saj je decembra lani odstopila ena od članov, profesorica za evropsko pravo in nekdanja generalna pravobranilka na Sodišču Evropske unije Verica Trstenjak. Tedaj je opozorila, da je obravnava vseh relevantnih problematik na Sodnem svetu zaradi načina dela nemogoča. Predsednik republike Borut Pahor je za imenovanje novega člana predlagal dva kandidata, Borisa Ostruha in Sašo Preliča, ki sta se v sredo predstavila javnosti.

Boris Ostruh je namestnik generalnega državnega tožilca ter vodja oddelka za izobraževanje in strokovni nadzor. Trdi, da mu je večina dela Sodnega sveta zelo dobro poznana, saj je s področja kadrovanja v širšem pomenu besede. Pri odločanju o kadrovskih zadevah na svetu bi morali po Ostruhovih besedah upoštevati tudi mnenja predsednikov sodišč.

Ob tem se zavzema za spremembo načina imenovanja sodnikov, ki bi jih moral namesto državnega zbora imenovati predsednik republike na predlog Sodnega sveta ali sam Sodni svet. Posledično bi sprememba morala veljati tudi za imenovanje tožilcev.

V povezavi s tem pa se zavzema za triletno preizkusno dobo obeh profilov, vendar »če bi to bilo sprejeto, bi bilo treba pripraviti kakovostne kriterije in merila pri izdelavi ocene v času preizkusne dobe«.

Saša Prelič prihaja z mariborske pravne fakultete, kjer je redni profesor, nekaj časa je bil tudi dekan. Poudaril je pomen neodvisnega sodstva kot temelja pravne države in menil, da je konstruktivna kritika sicer sprejemljiva, »ne bi pa smela biti vodena s plakati, demonstracijami pred sodnimi poslopji in ne z lepljenjem žaljivih etiket o ’krivosodju’ in kar je še tega«.

V zvezi s preizkusno dobo je dejal, da ta verjetno ne more škoditi; ko se nekdo izkaže kot ustrezen, pa naj dobi trajen mandat.

Za komentar o razmerah v Sodnem svetu smo v oddaji Spoznanje več, predsodek manj na Radiu Ognjišče vprašali vrhovna sodnika Jana Zobca in Barbaro Zobec. Ocenjujeta, da je svet preobremenjen. »V Sodnem svetu sedita samo dva vrhovna sodnika, so tudi prvostopenjski sodniki, odvetnik, notar … pisana druščina. Menim, da bi bilo primernejše, če bi bil Sodni svet močnejši, da bi bil številčno šibkejši, devetčlanski, ampak po teži močnejši in da bi bila v njem denimo ena tretjina tujih uglednih pravnih strokovnjakov,« je poleg tega povedal Zobec.

Politika, Oddaje
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...