Matjaž Merljak
Andrej Jerman
Rok Mihevc

Kdo bo v Sodnem svetu zasedel mesto Verice Trstenjak?

22.02.2019, 12:41 Petra Stopar

Kot je znano, mora Državni zbor zapolniti mesto v Sodnem svetu, saj je decembra lani odstopila ena od članov, profesorica za evropsko pravo in nekdanja generalna pravobranilka na Sodišču Evropske unije Verica Trstenjak. Tedaj je opozorila, da je obravnava vseh relevantnih problematik na Sodnem svetu zaradi načina dela nemogoča. Predsednik republike Borut Pahor je za imenovanje novega člana predlagal dva kandidata, Borisa Ostruha in Sašo Preliča, ki sta se v sredo predstavila javnosti.

Boris Ostruh je namestnik generalnega državnega tožilca ter vodja oddelka za izobraževanje in strokovni nadzor. Trdi, da mu je večina dela Sodnega sveta zelo dobro poznana, saj je s področja kadrovanja v širšem pomenu besede. Pri odločanju o kadrovskih zadevah na svetu bi morali po Ostruhovih besedah upoštevati tudi mnenja predsednikov sodišč.

Ob tem se zavzema za spremembo načina imenovanja sodnikov, ki bi jih moral namesto državnega zbora imenovati predsednik republike na predlog Sodnega sveta ali sam Sodni svet. Posledično bi sprememba morala veljati tudi za imenovanje tožilcev.

V povezavi s tem pa se zavzema za triletno preizkusno dobo obeh profilov, vendar »če bi to bilo sprejeto, bi bilo treba pripraviti kakovostne kriterije in merila pri izdelavi ocene v času preizkusne dobe«.

Saša Prelič prihaja z mariborske pravne fakultete, kjer je redni profesor, nekaj časa je bil tudi dekan. Poudaril je pomen neodvisnega sodstva kot temelja pravne države in menil, da je konstruktivna kritika sicer sprejemljiva, »ne bi pa smela biti vodena s plakati, demonstracijami pred sodnimi poslopji in ne z lepljenjem žaljivih etiket o ’krivosodju’ in kar je še tega«.

V zvezi s preizkusno dobo je dejal, da ta verjetno ne more škoditi; ko se nekdo izkaže kot ustrezen, pa naj dobi trajen mandat.

Za komentar o razmerah v Sodnem svetu smo v oddaji Spoznanje več, predsodek manj na Radiu Ognjišče vprašali vrhovna sodnika Jana Zobca in Barbaro Zobec. Ocenjujeta, da je svet preobremenjen. »V Sodnem svetu sedita samo dva vrhovna sodnika, so tudi prvostopenjski sodniki, odvetnik, notar … pisana druščina. Menim, da bi bilo primernejše, če bi bil Sodni svet močnejši, da bi bil številčno šibkejši, devetčlanski, ampak po teži močnejši in da bi bila v njem denimo ena tretjina tujih uglednih pravnih strokovnjakov,« je poleg tega povedal Zobec.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Politika, Oddaje

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre) Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre)

Novi celjski škof bo dr. Maksimilijan Matjaž

Papež Frančišek je za celjskega škofa imenoval dr. Maksimilijana Matjaža, duhovnika mariborske nadškofije metropolije, ki je bil do sedaj profesor Svetega pisma na Teološki fakulteti v ...

Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media) Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media)

"Vsi smo Iračani – nočemo več delitev!"

Planota Ur, ki je videla rojstvo očaka Abrahama, je bila danes priča srečanja voditeljev različnih verstev. Ne orožje, ampak hrano za vse, je bilo sporočilo papeža Frančiška. Mir po njegovih ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...