Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Evropski parlament (foto: EU)
Evropski parlament

25. februarja začnejo teči roki za opravila pred evropskimi volitvami

Slovenija | 20.02.2019, 14:18

Kako bomo v Sloveniji izvedli volitve v Evropski parlament? O tem so že razpravljali člani državne volilne komisije. Od ponedeljka naprej bo mogoče vlagati kandidatne liste, nekaj strank je že razkrilo, koga bo poslalo v boj. V prihodnjih mesecih bodo tako na nacionalni ravni kot tudi na ravni vse Evropske unije napori usmerjeni v krepitev zavesti vsakega posameznika, zakaj oddati glas.

V Sloveniji bomo svoje predstavnike v edini neposredno izvoljeni ustanovi povezave izbirali zadnjo majsko nedeljo. To je postalo uradno pred dnevi, ko je predsednik naše države Borut Pahor podpisal ustrezen odlok. "Skladno s tem odlokom bodo začeli teči roki za volilna opravila 25. februarja."

Pahor ocenjuje, da bodo tokratne volitve v Evropski parlament najpomembnejše, saj bodo določile nadaljnjo smer. "V zadnjih letih je prišlo pri razvoju Evropske unije do resnega zastoja. Tega ilustrira tudi zmanjšana učinkovitost Evropske unije in posledično večno razočaranje Evropejcev nad skupnim evropskim domom. Bolj kot kadarkoli prej se tudi zaradi tega zastoja in kritik Evropske unije, povezanega z njim, slišijo ideje o rahljanju povezanosti evropskih držav in o vnovičnem vračanju v nacionalne okvire."

Da oddaja glasu ni le pravica in dolžnost, ampak tudi možnost za konkretno sooblikovanje izgradnje stare celine, poudarjajo škofje Evropske unije. Njihovo povabilo, naj se kristjani in ljudje dobre volje z razločevanjem in odgovornostjo vključimo v politično življenje, je že pred časom napovedal ljubljanski pomožni škof Franc Šuštar. "Marsikdo reče, da je Evropa v krizi, a če pogledamo v druge dele sveta, bi lahko rekli, da v Evropi še imamo blagostanje in stvari, ki jih črpamo iz evangeljskega učenja," je spomnil škof Šuštar.

Evropsko unijo kot izjemen projekt vidi Petar Mrdović. "Nam, mladim, prinaša izmenjave, delovne izkušnje, raznorazna mednarodna prijateljstva, lažje potovanje, mobilno gostovanje v vseh članicah." Mrdović je mladi prostovoljec, ki pomaga v kampanji Evropskega parlamenta Tokrat grem volit. Ta je že v polnem teku, njen cilj je zvišati udeležbo.

Evropske volitve 2019
Evropske volitve 2019 © EU

Slovenija, Politika, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...