Jože Bartolj
Andrej Jerman
Tanja Dominko

Motive za umor direktorja Kemijskega inštituta Jamnika imelo še vsaj pet oseb

19.02.2019, 14:55

Motive za umor direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika je imelo še vsaj pet ljudi. Tako je mogoče sklepati po novi obravnavi v primeru Milka Noviča, na kateri so zaslišali štiri priče. Sodnik Zvjezdan Radonjič je dejal, da mora biti osnovno vprašanje: »Ali je imel edino Milko Novič motiv za umor Janka Jamnika?«. Sodnik načrtuje zadnjo obravnavo 16. aprila, tej bo sledil izrek sodbe.

Sodni senat je danes znova zaslišal zaposlena na Kemijskem inštitutu Mirana Gaberška ter Mašo Korenčan, Mateja Oražma, nekdanjega sopripornika obdolženega Milka Noviča, ter strokovno pričo obrambe, kemika z Instituta Jožef Štefan Mirana Čeha.

Začenjamo pri sklepih, ki jih je po današnji obravnavi sprejel senat. Odobren je predlog, da Nacionalni forenzični laboratorij opravi analizo Novičevega metka in pištole iz zadeve Michel Stephan, da se ugotovi, če je kakšna povezava s streljanjem na Jamnika. Spomnimo, da je Jamnik po odpovedi pogodbe in tudi grožnjah Stephana, da bo razstrelil Kemijski inštitut, temu prepovedal vstop v stavbo ter povečal prisotnost varnostnikov.

Uvodoma je pred sodnika in poroto stopil Matej Oražem, ki je zanikal, da bi za 700 evrov izročil pištolo, s katero je bil ubit Jamnik, Robertu Bartolu. Oražem sedi v zaporu zaradi umora 55-letnega Toneta Pogorelca.

Kot druga priča je nastopil Milan Gaberšček. V času Jamnikovega vodenja inštituta je bil vodja Centra odličnosti nizkoogljične tehnologije, ta center je bil finančno povsem odvisen od Kemijskega inštituta. Gabršček je ponovil, da je šlo Jamniku v mesecih pred umorom zgolj za denar in moč, znanost je potisnil v ozadje. Po njegovih besedah je na inštitutu prihajalo do finančnih težav, kar je glede na izgubo 500 tisoč evrov potrdila tudi tedanja sodelavka Maša Korenčan. Tako kot Gaberšček je tudi ona zaznala, da je bil Jamnik v zadnjem letu precej pod stresom, še posebej po anonimkah, ki jih je prejemal. Spomni se ene zadnjih sej, ko je Jamnik nenehno brskal po telefonu in bil precej raztresen, kar je potrdilo več ljudi. Gabršček je povedal, da anonimk Jamnik ni toliko pripisoval Noviču kot pa Dušanki Janežič in njenemu sinu ter snahi, ki so bili zaposleni na inštitutu. Po najavi, da naj bi poslovanje pod drobnogled vzela Komisija za preprečevanje korupcije, je Jamnik Janežičevo, ki se je je zelo bal, odpustil, prav tako sina in snaho. Zanimivo je, da je bil sin Janežičeve 180 metrov zračne linije od umora, je spomnil sodnik Radonjič ter omenil še Matjaža Koželja. Temu je Jamnik speljal patente, kar mu je Koželj po besedah Gaberščka zameril. Na vprašanje sodnika, ali je imelo torej več ljudi motiv za umor Jamnika, je Gabršček pritrdil. »Jamnik se Noviča ni bal. Ni bil fizično nevaren,« je dejal. Gabršček je spomnil na besede Jamnika, da »ima drug svet, kjer se ne dogajajo dobre stvari,« a o tem svetu podrobno nista govorila.

Pred sodnika in poroto, je danes še vodja Centra za elektronsko mikroskopijo in mikroanalizo Miran Čeh. Ta je potrdil, da lahko delci naboja na obleki ostanejo trajno. »Ko so delci prisotni jih je nemogoče odstraniti v celoti,« je povedal Čeh.

Sodnik Radonjič je bil danes še posebej dosleden in strog, tudi potem, ko je tožilstvo predlagalo njegovo izločitev češ, da je pristranski. Da bo zadnja obravnava v sredini aprila, je razlog, kot je dejal Radonjić tudi ta, da bosta imela višje in vrhovno sodišče še nekaj časa na voljo zato ker s sodbo vsi ne bodo vsi zadovoljni in bodo pritožbe.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Politika

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Romanje vojakov na Brezje (photo: Romarski urad Brezje) Romanje vojakov na Brezje (photo: Romarski urad Brezje)

Vojaki poromali k Mariji Pomagaj

Pripadnice in pripadniki Slovenske vojske vsako leto ob dnevu Vojaškega vikariata priromajo k Mariji Pomagaj. Somaševanje je na trgu pred baziliko vodil vojaški vikar Matej Jakopič. Delo ...

Ministrica Jaklitsch v družbi narodnih noš (photo: USZS) Ministrica Jaklitsch v družbi narodnih noš (photo: USZS)

Ministrica Jaklitsch na obisku v Ameriški Ljubljani

Škof, župnika, župan, podjetniki, politiki ... Vrsta srečanj je bila na sporedu obiska ministrice za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch v Clevelandu. Od vseh so najprisrčnejša ...

Zlorabe (photo: Pixabay) Zlorabe (photo: Pixabay)

Lobiji so gojišče vseh vrst zlorab

V Varšávi se bo popoldne začelo regionalno srečanje o zaščiti mladoletnih v Cerkvi za Srednjo in Vzhodno Evropo. Iz Slovenije se ga bodo udeležili ljubljanski nadškof Stanislav Zore, murskosoboški ...

Demenca se priplazi potiho, neopazno

Prijaznost je čustvo, ki ga osebe z demenco ohranijo do zadnjega. To nam je povedala etnologinja in publicistka Alenka Veber, ki se je po treh desetletjih iz Ljubljane preselila nazaj v domače ...