Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

AVDIO: Župnijska Karitas Borovnica

Cerkev na Slovenskem | 14.02.2019, 11:01 Petra Stopar

Na Župnijski Karitas Borovnica so leta 1991 začeli najprej s pomočjo beguncem, po razdeljevanju oblačil so začeli deliti še pakete s hrano, danes pa karitativna dejavnost zajema tudi druge oblike pomoči, vključno s podporo starejšim, bolnim in osamljenim.

»V ŽK Borovnica deluje 39 sodelavk in sodelavcev, prostovoljcev, od tega jih je rednih 25. Ena članica je mlajša od 30 let, 12 pa jih je v starostni skupini od 30 do 59 let. V pripravo paketov za mesečno delitev pa se občasno vključujejo tudi štirje osnovnošolci in dijakinja,« je povedala voditeljica Damjana Košir v pogovoru za naš radio. Dežurstvo imajo vsak prvi torek v mesecu.

Sicer pa ima ŽK Borovnica na voljo za izposojo pet bolniških postelj, eno sobno stranišče in tri invalidske vozičke. Vsako leto sodelavke za božične in velikonočne praznike obiskujejo bolne in ostarele na njihovih domovih ali domovih za starejše. So pa vedno pripravljene na pogovor ali svetovanje, saj vejo, da človek ne potrebuje samo materialne pomoči, ampak tudi človeško podporo. Koširjeva je ob tem pohvalila sodelovanje z občino in s centrom za socialno delo, s šolo ter vrtcem.

Cerkev na Slovenskem, Sociala, Oddaje
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.