Slavi Košir
Jakob Čuk
Helena Križnik
Starejši (foto: Pixabay)
Starejši

Cene oskrbnin v domovih za starejše rastejo

12.02.2019, 18:08

Znašli smo se na razpotju. Na to opozarjajo v Skupnosti socialnih zavodov Slovenije, kjer z zaskrbljenostjo spremljajo dražitve oskrbnin v domovih za starejše. Z novim letom so se v več kot polovici teh ustanov cene dvignile zaradi višjih plač, ki so si jih v pogajanjih z vlado izborili zaposleni v javnem sektorju. S prvim dnem meteorološke pomladi bo mogoče čutiti še vpliv sprememb ostalih elementov.

Zaradi višjih stroškov dela so s 1. januarjem cene oskrbnin dvignili v 60 odstotkih vseh domov za starejše. Položnica je bila lahko dražja za do dva odstotka. S 1. marcem bi utegnil slediti še dodaten odstotek, ki bi bil posledica novih stroškov materiala in storitev, naložbenega vzdrževanja in podobnega. Za od dva do tri odstotke lahko s prihodnjim mesecem cene oskrbnin dvignejo v domovih za starejše, ki v usklajevanje niso šli že z novim letom. Breme uporabnikov in njihovih svojcev, ponekod tudi lokalnih skupnosti, bo tako še težje, poudarjajo v Skupnosti socialnih zavodov Slovenije. "To je žal slovenska realnost. Pri nas je tako, da starostniki večino stroškov nujnih storitev krijejo iz svojega žepa. Gre za približno 70 odstotkov teh stroškov. V severnih državah lahko starostniki pričakujejo, da bo več kot 90 odstotkov teh stroškov kritik iz javnih sredstev," pojasnjuje sekretar Jaka Bizjak. Kot dodaja, se mora naša družba odločiti, ali bo na tem področju sledila skandinavskemu zgledu ali Balkanu in jugozahodni Evropi. Za zdaj stopicamo na mestu. Zakaj? "Ker moramo najti pol milijarde dodatnih sredstev, da bi to lahko uredili," odgovarja Bizjak. Kot še poudarja, mora oblast oblikovati jasne prioritete.

Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec) Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec)

Življenje nerojenih otrok šteje!

Množica pet tisoč ljudi se je danes dopoldne zbrala na že tretjem slovenskem Pohodu za življenje. Tokrat so si za geslo izbrali: Enakopravnost se začne pred rojstvom.

Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv) Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv)

Martin Golob in njegovi prijatelji Romi

"V življenju mora biti vedno nekaj novega, če ne duhovna rast, pa kakšna nova župnija." Tako se je uvodoma v oddaji Za življenje pošalil duhovnik Martin Golob, ki je pred kratkim v soupravo dobil ...

Družina (photo: pexels) Družina (photo: pexels)

"Mama je aspirin, ata pa apaurin"

Po dveh mesecih smo v oddaji Za življenje gostili specialnega pedagoga Marka Juhanta, ki pravi, da je čas, ki prihaja, zanj najlepši v letu. Ne samo zaradi pestrosti barv, tudi zato, ker stvari, ...