Matjaž Merljak
Matej Kržišnik
Rok Mihevc
Starejši (foto: Pixabay)
Starejši

Cene oskrbnin v domovih za starejše rastejo

12.02.2019, 18:08

Znašli smo se na razpotju. Na to opozarjajo v Skupnosti socialnih zavodov Slovenije, kjer z zaskrbljenostjo spremljajo dražitve oskrbnin v domovih za starejše. Z novim letom so se v več kot polovici teh ustanov cene dvignile zaradi višjih plač, ki so si jih v pogajanjih z vlado izborili zaposleni v javnem sektorju. S prvim dnem meteorološke pomladi bo mogoče čutiti še vpliv sprememb ostalih elementov.

Zaradi višjih stroškov dela so s 1. januarjem cene oskrbnin dvignili v 60 odstotkih vseh domov za starejše. Položnica je bila lahko dražja za do dva odstotka. S 1. marcem bi utegnil slediti še dodaten odstotek, ki bi bil posledica novih stroškov materiala in storitev, naložbenega vzdrževanja in podobnega. Za od dva do tri odstotke lahko s prihodnjim mesecem cene oskrbnin dvignejo v domovih za starejše, ki v usklajevanje niso šli že z novim letom. Breme uporabnikov in njihovih svojcev, ponekod tudi lokalnih skupnosti, bo tako še težje, poudarjajo v Skupnosti socialnih zavodov Slovenije. "To je žal slovenska realnost. Pri nas je tako, da starostniki večino stroškov nujnih storitev krijejo iz svojega žepa. Gre za približno 70 odstotkov teh stroškov. V severnih državah lahko starostniki pričakujejo, da bo več kot 90 odstotkov teh stroškov kritik iz javnih sredstev," pojasnjuje sekretar Jaka Bizjak. Kot dodaja, se mora naša družba odločiti, ali bo na tem področju sledila skandinavskemu zgledu ali Balkanu in jugozahodni Evropi. Za zdaj stopicamo na mestu. Zakaj? "Ker moramo najti pol milijarde dodatnih sredstev, da bi to lahko uredili," odgovarja Bizjak. Kot še poudarja, mora oblast oblikovati jasne prioritete.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Politika, Sociala

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre) Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre)

Novi celjski škof bo dr. Maksimilijan Matjaž

Papež Frančišek je za celjskega škofa imenoval dr. Maksimilijana Matjaža, duhovnika mariborske nadškofije metropolije, ki je bil do sedaj profesor Svetega pisma na Teološki fakulteti v ...

Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media) Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media)

"Vsi smo Iračani – nočemo več delitev!"

Planota Ur, ki je videla rojstvo očaka Abrahama, je bila danes priča srečanja voditeljev različnih verstev. Ne orožje, ampak hrano za vse, je bilo sporočilo papeža Frančiška. Mir po njegovih ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...