Jože Bartolj
Aleš Karba
Tanja Dominko
Starejši (foto: Pixabay)
Starejši

Cene oskrbnin v domovih za starejše rastejo

12.02.2019, 18:08

Znašli smo se na razpotju. Na to opozarjajo v Skupnosti socialnih zavodov Slovenije, kjer z zaskrbljenostjo spremljajo dražitve oskrbnin v domovih za starejše. Z novim letom so se v več kot polovici teh ustanov cene dvignile zaradi višjih plač, ki so si jih v pogajanjih z vlado izborili zaposleni v javnem sektorju. S prvim dnem meteorološke pomladi bo mogoče čutiti še vpliv sprememb ostalih elementov.

Zaradi višjih stroškov dela so s 1. januarjem cene oskrbnin dvignili v 60 odstotkih vseh domov za starejše. Položnica je bila lahko dražja za do dva odstotka. S 1. marcem bi utegnil slediti še dodaten odstotek, ki bi bil posledica novih stroškov materiala in storitev, naložbenega vzdrževanja in podobnega. Za od dva do tri odstotke lahko s prihodnjim mesecem cene oskrbnin dvignejo v domovih za starejše, ki v usklajevanje niso šli že z novim letom. Breme uporabnikov in njihovih svojcev, ponekod tudi lokalnih skupnosti, bo tako še težje, poudarjajo v Skupnosti socialnih zavodov Slovenije. "To je žal slovenska realnost. Pri nas je tako, da starostniki večino stroškov nujnih storitev krijejo iz svojega žepa. Gre za približno 70 odstotkov teh stroškov. V severnih državah lahko starostniki pričakujejo, da bo več kot 90 odstotkov teh stroškov kritik iz javnih sredstev," pojasnjuje sekretar Jaka Bizjak. Kot dodaja, se mora naša družba odločiti, ali bo na tem področju sledila skandinavskemu zgledu ali Balkanu in jugozahodni Evropi. Za zdaj stopicamo na mestu. Zakaj? "Ker moramo najti pol milijarde dodatnih sredstev, da bi to lahko uredili," odgovarja Bizjak. Kot še poudarja, mora oblast oblikovati jasne prioritete.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Politika , Sociala

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Škof dr. Andrej Saje (photo: Škofija Novo mesto) Škof dr. Andrej Saje (photo: Škofija Novo mesto)

Škofovsko posvečenje dr. Andreja Sajeta

V župnijski cerkvi v Mirni Peči bo popoldne škofovsko posvečenje prejel novi novomeški škof dr. Andrej Saje. Ob imenovanju je zapisal: »Zavedam se svoje krhkosti in odgovornosti tega poslanstva ...