Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Starejši (foto: Pixabay)
Starejši

Cene oskrbnin v domovih za starejše rastejo

Slovenija | 12.02.2019, 18:08

Znašli smo se na razpotju. Na to opozarjajo v Skupnosti socialnih zavodov Slovenije, kjer z zaskrbljenostjo spremljajo dražitve oskrbnin v domovih za starejše. Z novim letom so se v več kot polovici teh ustanov cene dvignile zaradi višjih plač, ki so si jih v pogajanjih z vlado izborili zaposleni v javnem sektorju. S prvim dnem meteorološke pomladi bo mogoče čutiti še vpliv sprememb ostalih elementov.

Zaradi višjih stroškov dela so s 1. januarjem cene oskrbnin dvignili v 60 odstotkih vseh domov za starejše. Položnica je bila lahko dražja za do dva odstotka. S 1. marcem bi utegnil slediti še dodaten odstotek, ki bi bil posledica novih stroškov materiala in storitev, naložbenega vzdrževanja in podobnega. Za od dva do tri odstotke lahko s prihodnjim mesecem cene oskrbnin dvignejo v domovih za starejše, ki v usklajevanje niso šli že z novim letom. Breme uporabnikov in njihovih svojcev, ponekod tudi lokalnih skupnosti, bo tako še težje, poudarjajo v Skupnosti socialnih zavodov Slovenije. "To je žal slovenska realnost. Pri nas je tako, da starostniki večino stroškov nujnih storitev krijejo iz svojega žepa. Gre za približno 70 odstotkov teh stroškov. V severnih državah lahko starostniki pričakujejo, da bo več kot 90 odstotkov teh stroškov kritik iz javnih sredstev," pojasnjuje sekretar Jaka Bizjak. Kot dodaja, se mora naša družba odločiti, ali bo na tem področju sledila skandinavskemu zgledu ali Balkanu in jugozahodni Evropi. Za zdaj stopicamo na mestu. Zakaj? "Ker moramo najti pol milijarde dodatnih sredstev, da bi to lahko uredili," odgovarja Bizjak. Kot še poudarja, mora oblast oblikovati jasne prioritete.

Slovenija, Politika, Sociala
Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič) Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič)

Adventni izziv za zakonce

V društvu Družina in življenje (DIŽ) so pripravili adventni izziv Geneza23, ki zakoncem pomaga, da se duhovno pripravijo na božič. Poudarek spodbud, ki jih prejemajo zakonci preko elektronske ...