Blaž Lesnik
Marko Zupan
Marta Jerebič
Evtanazija (foto: Pixabay)
Evtanazija

AVDIO: Na Nizozemskem z evtanazijo vsak dan usmrtijo 16 ljudi

06.02.2019, 11:12 Marjana Debevec

V medijih smo v zadnjih tednih zasledili številne članke in prispevke o zahtevah po uzakonitvi evtanazije. Na to temo Slovenska medicinska akademija pripravlja posvet, ki bo 13. marca. Po besedah predsednika Komisije za medicinsko etiko dr. Božidarja Voljča pa je evtanazija v nasprotju z osnovnim načelom zdravniškega poklica, ki naj bi ljudi poskušal pozdraviti.

Evtanazijo ima uzakonjenih nekaj evropskih držav in Kanada, v Švici je mogoč samomor z medicinsko pomočjo. V zadnjem času se podobne zahteve pojavljajo tudi pri nas v Sloveniji. S tem pa se odpirajo različna vprašanja, ki so s tem povezana, tudi vprašanje o smislu in vrednosti življenja. »Nekaj je treba vedeti: če sprejmemo, da bomo ločili življenje, ki je samega sebe vredno, od tistega, ki tega ne izpolnjuje, bodo zelo hitro o življenju drugih odločali drugi«, pravi dr. Božidar Voljč.

Kot primer je navedel Nizozemsko, kjer število usmrtitev, kot se je izrazil, vsako leto narašča. Trenutno predstavljajo 4,5 odstotka celotne mortalitete, kar pomeni, da vsak dan usmrtijo 16 ljudi, v Sloveniji bi to bile 3 usmrtitve na dan. Tisoč na leto pa je tudi neprijavljenih evtanazij.

Ko se namreč enkrat uzakoni, obstaja nevarnost, da bi se ljudje zanjo odločali že iz dolžnosti, da ne bodo v breme svojcem. »Na Nizozemskem je bila dana pobuda, da bi vsakdo, potem ko dopolni 70. leto starosti, imel pravico do evtanazije, ne oziraje se na to, kakšno je njegovo zdravstveno stanje. To pomeni posreden pritisk na starejše nad 70 let, še posebej pa tiste, ki so bolni, ali so v breme svojcev, ali družbe, naj se prostovoljno odstranijo

Vprašanje spremljanja bolnikov, vrednosti življenja in evtanaziji bomo posvetili tudi okroglo mizo, ki bo v torek ob 19. uri v Zavodu sv. Stanislava.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Svet , Politika , Evropska Unija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Zrušenje cerkve na Malem Vrhu pri Globokem (photo: Boris Kovačič) Zrušenje cerkve na Malem Vrhu pri Globokem (photo: Boris Kovačič)

Zrušila se je cerkev na Malem Vrhu v Brežicah

Na Malem Vrhu pri Globokem v Občini Brežice se je včeraj ob približno 18. uri zrušila ob lanskem potresu v Petrinji močno poškodovana podružnična cerkev sv. Jakoba, zgrajena konec 17. stoletja.

Škofje imajo vedno več težav, kam premestiti vedno manj duhovnikov ... (photo: Rok Mihevc) Škofje imajo vedno več težav, kam premestiti vedno manj duhovnikov ... (photo: Rok Mihevc)

Kam so premeščeni nekateri duhovniki?

Prva avgustovska številka Družine vsako leto postreže s seznamom premestitev duhovnikov. Tudi na spletni strani druzina.si si lahko ogledamo, na katere župnije in v katere službe so slovenski ...

Duhovnik pred vrati samostana (photo: Pixabay) Duhovnik pred vrati samostana (photo: Pixabay)

Kaj o premestitvah duhovnikov pravi p. Cestnik?

Prvi avgust je datum, ki prinaša spremembe za marsikaterega duhovnika. Te dni se po nekaterih slovenskih župnijah farani spoznavajo z novim župnikom, kaplanom ali duhovnim pomočnikom. Nekaj o ...

Dr. Mateja Logar (photo: www.svetopisemskimaraton.si) Dr. Mateja Logar (photo: www.svetopisemskimaraton.si)

Zakaj bi se cepljeni bal necepljenega?

V začetku junija smo dosegli vrh po številu cepljenih na dan, od takrat ta krivulja upada, zdaj smo pri 38 % ljudi, ki so bili cepljeni z obema odmerkoma oz. 43 % z enim. Četrti delta val je začel ...