Robert Božič
Boštjan Smole
Marta Jerebič
Evtanazija (foto: Pixabay)
Evtanazija

AVDIO: Na Nizozemskem z evtanazijo vsak dan usmrtijo 16 ljudi

06.02.2019, 11:12 Marjana Debevec

V medijih smo v zadnjih tednih zasledili številne članke in prispevke o zahtevah po uzakonitvi evtanazije. Na to temo Slovenska medicinska akademija pripravlja posvet, ki bo 13. marca. Po besedah predsednika Komisije za medicinsko etiko dr. Božidarja Voljča pa je evtanazija v nasprotju z osnovnim načelom zdravniškega poklica, ki naj bi ljudi poskušal pozdraviti.

Evtanazijo ima uzakonjenih nekaj evropskih držav in Kanada, v Švici je mogoč samomor z medicinsko pomočjo. V zadnjem času se podobne zahteve pojavljajo tudi pri nas v Sloveniji. S tem pa se odpirajo različna vprašanja, ki so s tem povezana, tudi vprašanje o smislu in vrednosti življenja. »Nekaj je treba vedeti: če sprejmemo, da bomo ločili življenje, ki je samega sebe vredno, od tistega, ki tega ne izpolnjuje, bodo zelo hitro o življenju drugih odločali drugi«, pravi dr. Božidar Voljč.

Kot primer je navedel Nizozemsko, kjer število usmrtitev, kot se je izrazil, vsako leto narašča. Trenutno predstavljajo 4,5 odstotka celotne mortalitete, kar pomeni, da vsak dan usmrtijo 16 ljudi, v Sloveniji bi to bile 3 usmrtitve na dan. Tisoč na leto pa je tudi neprijavljenih evtanazij.

Ko se namreč enkrat uzakoni, obstaja nevarnost, da bi se ljudje zanjo odločali že iz dolžnosti, da ne bodo v breme svojcem. »Na Nizozemskem je bila dana pobuda, da bi vsakdo, potem ko dopolni 70. leto starosti, imel pravico do evtanazije, ne oziraje se na to, kakšno je njegovo zdravstveno stanje. To pomeni posreden pritisk na starejše nad 70 let, še posebej pa tiste, ki so bolni, ali so v breme svojcev, ali družbe, naj se prostovoljno odstranijo

Vprašanje spremljanja bolnikov, vrednosti življenja in evtanaziji bomo posvetili tudi okroglo mizo, ki bo v torek ob 19. uri v Zavodu sv. Stanislava.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Svet, Politika, Evropska Unija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Papež Frančišek (photo: Michael Ehrmann / Cathopic) Papež Frančišek (photo: Michael Ehrmann / Cathopic)

Papež se pripravlja na zgodovinski obisk

Papež Frančišek bo ta konec tedna kot prvi papež v zgodovini obiskal Irak. Potovanje je leta 2000 poskušal izvesti že sveti Janez Pavel II., a mu zaradi političnih okoliščin ni uspelo uresničiti ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...