Maja Morela
Andrej Novljan
Tone Gorjup
Logo civilne iniciative Dovolj.je (foto: Marjana Debevec)
Logo civilne iniciative Dovolj.je

Zlorabe: Dovolj.je

19.02.2019, 14:41 Marjana Debevec

Dva dni pred začetkom srečanja vseh predsednikov škofovskih konferenc s papežem Frančiškom na temo zaščite mladoletnih v Cerkvi je bila ustanovljena civilna iniciativa Dovolj.je. Duhovniki, laiki, pravnik in terapevti želijo stopiti naproti žrtvam spolnih zlorab, jih zaščititi ter preprečiti nadaljnje zlorabe.

Iz pripovedovanja žrtev strokovnjaki opažajo, da so mnogi storilci zelo vplivni, zato je nastala tudi civilna pobuda Dovolj.je, je povedal njen predstavnik Igor Vovk. »Predvsem se z žrtvami želimo najprej srečati in jih poslušati oz. slišati. Takoj zatem pa jim želimo pomagati in jih okrepiti. Želimo si namreč, da bi bila Cerkev varen prostor«.

Žrtvam nudijo strokovno in pravno podporo, od škofov in predstojnikov pa pričakujejo sprožitev vseh cerkvenih in civilnih postopkov zoper osumljene storilce. Prepričani so tudi, da so mnogi primeri zlorab med duhovniki in drugimi cerkvenimi delavci znani, vendar se premalo stori, da bi storilce privedli pred roko pravice.

»Mnogim storilcem se pravzaprav nič ni zgodilo. Ukrepanje, če je bilo, je bilo preblago. Tega v prihodnje ne bomo več tolerirali. Ni pomembno, kako visok cerkveni dostojanstvenik je bil v ta dejanja vključen. Zaradi neukrepanja se mnogi storilci še vedno gibajo v okoljih, kjer lahko pride do ponovne spolne zlorabe,« je dejal Vovk in dodal, da moramo ob tem vsi skupaj zaščititi tudi veliko večino zelo dobrih duhovnikov.

»Čisto vsak izmed nas, ki ve za zlorabo, in jo s svojim molkom pomaga prikrivati, je v prekršku oz. grehu.« Pri prijavi nas namreč po Vovkovih besedah ne veže le kazenski zakonik, ampak tudi evangelij. Storilci morajo biti nemudoma umaknjeni, predstojniki pa jim morajo najti pomoč doma ali v tujini, kjer že obstajajo programi zanje.

Udeleženci tiskovne konference
Udeleženci tiskovne konference © Marjana Debevec

Lazarist Janez Cerar je poudaril, da papež Frančišek kaže smernice, kako je treba v takšnih primerih ravnati. Nekaj duhovnikov je izključil iz kleriškega stanu, sedaj pa je sklical tudi zasedanje vseh predsednikov škofovskih konferenc. »Vesel sem, da je v tem odločilnem trenutku na papeškem mestu Frančišek. Vanj polagam veliko upanja. Zavedam se tudi, da je Jezus zase rekel: Jaz sem pot, resnica in življenje,« je dejal Cerar in nato iz lastne izkušnje navedel primer spolne zlorabe in neukrepanja.

»Rad bi tudi omenil, da sem se lani novembra udeležil duhovnih vaj za žrtve spolnih zlorab v organizaciji gibanja Grief to grace, ki so potekale v srednji Ameriki v državi San Salvador. Odlična izkušnja.« Tak program duhovnih vaj je v pripravi tudi v Sloveniji.

V iniciativi Dovolj.je deluje tudi pravnik Tomaž Pisk. Po njegovih besedah se smernice škofovske konference v praksi ne izvajajo v celoti. »Sam sem se s spolnimi zlorabami srečal kot pravni zastopnik žrtev, ki sem jih zastopal v okviru cerkvenih postopkov. V praksi se namreč žal dogaja, da se bolj ščiti storilca in institucijo Cerkve. Žrtev pa je pogosto prepuščena sama sebi,« pravi Pisk. Po njegovih besedah je bil vsem žrtvam primarni cilj ta, da se storilcu prepreči nadaljnja zloraba, šele potem pa, da se doseže pravična odškodnina in opravičilo.

»Z nekaterimi primeri zlorab sem se srečal kot zastopnik žrtev, z drugimi pa sem se seznanil v okviru naše civilne iniciative Dovolj.je. Iz strokovne literature s področja spolnih zlorab jasno izhaja, da ima povprečen storilec več žrtev; tudi do osem. Glede na to in glede na primere, ki jih sam poznam, menim, da je žrtev zlorab s strani klerikov v Sloveniji bistveno več, kot jih beležijo uradne statistike Cerkve. Tudi sam sem videl, da žrtve še po dolgih letih ne morejo spregovoriti o zlorabi. Še po dvajsetih ali tridesetih od zlorabe je zaradi občutkov strahu, sramu in krivde to zanje preveč boleča tema.

Tudi takšne žrtve bi radi opogumili, da na naši spletni strani Dovolj.je našim strokovnjakom zaupajo svojo izkušnjo. S tem se bodo razbremenile bremena krivde, ki jim ga je naložil storilec, hkrati pa bodo pomembno prispevale k temu, da storilec svojih dejanj več ne bo mogel ponavljati, saj bomo budno spremljali, kam se storilce premešča in ali se jih vključuje v terapevtske procese,« še pravi pravnik Pisk. K prijavi pozivajo tudi, če je od zlorabe minilo veliko let in če je storilec že pokojen.

Z ustanovitvijo civilne iniciative so seznanili tudi nadškofa Stanislava Zoreta, za svojega zavetnika pa so si izbrali nadškofa Oscarja Romera, ki je bil umorjen zato, ker si je prizadeval za resnico.

Izjava Katoliške Cerkve

Spletna stran Dovolj.je
Spletna stran Dovolj.je © Marjana Debevec

Dvigalo (v ozadju) in vse zbrane je blagoslovil škof Jurij Bizjak. (photo: VaticanNews) Dvigalo (v ozadju) in vse zbrane je blagoslovil škof Jurij Bizjak. (photo: VaticanNews)

»Jožica, bodi ponižna, ni se treba delati heroja«

V vasi Cesta pod Vipavskim križem je včeraj škof Jurij Bizjak slovesno blagoslovil montažno dvigalo, ki bo Jožici Ličen omogočilo večjo samostojnost in možnost gibanja. Dvigalo je bilo najprej ...

Cerkev v Berlinu (photo: Pixabay) Cerkev v Berlinu (photo: Pixabay)

Bo šla Cerkev v Nemčiji svojo pot?

Cerkev v Nemčiji s svojo sinodo že od leta 2018 buri duhove. Začela se je zaradi škandalov o spolnih zlorabah, ki so omajali zaupanje v cerkvene voditelje. Zahteve laikov in duhovnikov pa so se v ...

Nataša Pirc Musar in Anže Logar (photo: Rok Mihevc) Nataša Pirc Musar in Anže Logar (photo: Rok Mihevc)

Zadnje soočenje: Logar ali Pirc Musar?

Volitve predsednika republike so vse bližje, ankete za zdaj kažejo zmago dr. Nataše Pirc Musar, čeprav je v prvem krogu slavil dr. Anže Logar. Na soočenju, ki smo ga tokrat pripravili, sta oba ...