Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Čez 100 dni bomo izbirali nov Evropski parlament - gremo tokrat volit?

Slovenija | 15.02.2019, 17:34

100 dni je še do volitev v Evropski parlament. Številni ocenjujejo, da bodo najpomembnejše do zdaj. A zaskrbljujoče je, da se običajni državljani tega morda ne zavedamo dovolj. Udeležba je vsakokrat manjša, Slovenija je bila po številu oddanih glasov pred petimi leti prav na repu, za nami so bile le še Češka, Poljska in Slovaška. Da bi bilo tokrat drugače, že od lanske jeseni skrbi posebna kampanja Tokrat grem volit, v katero se pridno vključujejo prostovoljci, mnogi tudi iz naše države.

Sodelavci pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji in predstavništva Evropske komisije pri nas že nekaj časa vse napore usmerjajo v kampanjo pred volitvami, ki se bodo v članicah Evropske unije zvrstile od 23. do 26. maja. V naši državi se bomo na volišča podali zadnjo majsko nedeljo. Ali bomo presegli 24-odstotno udeležbo, ki smo jo beležili pred petimi leti? Na to je težko odgovoriti. Zanimiv je podatek, da smo precej proevropski, a imamo na dan volitev v Evropski parlament veliko izgovorov. "Po zadnjih anketah 69 odstotkov Slovencev meni, da ima Slovenija koristi od Evropske unije. A naša država je tik pod vrhom lestvice tistih, ki so kot razlog, zakaj niso šli na volitve, omenjali tehnične in privatne razloge, na primer lepo vreme, slabo vreme, imeli smo piknik, ni nas bilo doma... Prejeli smo tudi že vprašanje, ali je treba volit v Bruselj," je pojasnila vršilka dolžnosti pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji Manja Toplak. Kot je dodala, bi lahko celo povzeli, da smo Slovenci v tem smislu malce leni. "Nimamo nič proti volitvam, če bi kdo prišel z glasovnico do nas, bi obkrožili svojo odločitev."

V Sloveniji so proevropejci, ki se ne udeležujejo volitev v Evropski parlamenta, v veliki meri mladi. A kampanja Tokrat grem volit, ki na različne načine spodbuja k oddaji glasu čez 100 dni, se ne obrača le nanje, ampak na vse ljudi dobre volje. Bistveno je, da vsak od njih lahko na svoj način okolici sporoča, kaj v naše vsakdanje življenje prinaša Evropska unija in kako nam koristi. V kampanji sodelujejo številni prostovoljci, med njimi je Petar Mrdović. "Odgovoren sem za urejanje Facebook profila Tokrat grem volit, na tej strani imamo stalne objave, pripravljam tudi pogovore v živo z evropskimi poslanci, izvajam delavnice v domovih za ostarele in tudi v srednjih šolah, prav tako pripravljam kampanjo Evropska unija v mojem žepu," je naštel Mrdović. Kot ugotavlja, da se še ne zavedamo povsem, kakšne priložnosti nam prinaša Evropska unija, upa, da bo v tokratni kampanji marsikdo spoznal, za kako velik projekt pravzaprav gre.

Evropski parlament
Evropski parlament © EU

Slovenija, Svet, Politika, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...