Marko ZupanMarko Zupan

Roboti namesto hotelskega osebja? Se ne obnese!

Svet | 31.01.2019, 13:08 Marta Jerebič

Vatikan konec februarja pripravlja mednarodno konferenco o učinkih umetne inteligence in robotov na človekovo življenje. Cerkev pri tem ne želi ponujati vnaprej izdelanih rešitev, ampak prispevati k razpravi.

Danes je umetna inteligenca del vsakega pametnega telefona, fotografiranje z njim vsebuje funkcijo prepoznavanja obrazov in predmetov. Veliko se na primer uporablja v zdravstvu in pri skrbi za starejše:

»Tak primer je recimo pametna ura, ki vključuje zaznavanje padcev, spremljanje gibanja starostnikov. To uro smo razvili do faze, da jo je mogoče celo kupiti. Pogovarjamo se z različnimi partnerji, kako bi to še širše tržili,« je pojasnil raziskovalec na Inštitutu Jožef Štefan Mitja Luštrek.

Seveda pa se lahko umetno inteligenco tudi zlorabi: »Kratkoročna nevarnost so avtonomna orožja – vojaška letala ali kaj podobnega. Sama izbirajo svoje tarče in jih napadajo. Za to je potrebna umetna inteligenca. Raziskovalci smo kar precej glasni pri zoperstavljanju temu.«

Roboti namesto hotelskega osebja?

Tudi v industriji človeka zamenjujejo roboti. Neka japonska veriga hotelov je leta 2015 postala znana po tem, da je večino svojega osebja zamenjala z roboti. A je letos, kot poroča agencija Asianews, že stopila korak nazaj. Androidi se namreč pogosto kvarijo, so dragi za vzdrževanje in razburjajo stranke. Ne znajo namreč odgovoriti na nepričakovana vprašanja, ustvarjajo dolge vrste na recepciji, če so mokri, se ustavijo in ne odnesejo kovčkov v sobo.

Dejstvo je, da ima nova tehnologija vrednost samo, če je usmerjena v pristen napredek človeštva. To bo tudi tema vatikanske konference.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...