Jure Sešek
Miha Močnik
Tanja Dominko

Venezuela: Se bo vojska postavila na stran opozicije?

31.01.2019, 14:57

Za Venezuelo je še en dan, ki so ga zaznamovali množični protivladni protesti. Več tisoč podpornikov opozicije je na ulicah jasno in glasno zahtevalo padec Nicolasa Madura in poštene predsedniške volitve. Vrstijo se pozivi vojski, naj si povrne dostojanstvo in se odreče režimu, ki se želi za vsako ceno obdržati na oblasti. Prav tako naj dopusti človekoljubno pomoč v povsem obubožano državo. Mednarodna skupnost z zaskrbljenostjo spremlja razmere.

V Venezueli bi bilo za kakršenkoli preobrat na vrhu ključno, da vojska odreče podporo Maduru. Vodja opozicije, prvi mož narodne skupščine Juan Guaido, ki se je prejšnji teden razglasil za začasnega venezuelskega predsednika, se na skrivaj pogovarja z nekaterimi vojaškimi predstavniki. Večina naj bi se strinjala, da položaj ni vzdržen. A visoki generali so neomajno na Madurovi strani.

Da niso dolžne slediti ukazom, ki vodijo v kršenje človekovih pravic in zločine proti človečnosti, je medtem varnostne sile spomnila Komisija Pravičnost in mir pri Venezuelski škofovski konferenci. Njeni člani so pozvali vlado, naj konča nasilje in spoštuje življenje. Upe za demokratične spremembe polagajo v miroljubne protivladne protestnike, nekaj škofov se jim je tudi pridružilo na ulicah. Ob tem poudarjajo moč molitve.

Škofje so prepričani, da Madurov drugi predsedniški mandat, za katerega je prisegel v prvi polovici tega meseca, ni zakonit. Upokojeni nadškof v Caracasu, kardinal Jorge Urosa, želi njegov čim prejšnji odstop, saj skupaj z administracijo škodi prebivalcem.

Evropska unija medtem čaka Madurov odgovor, potem ko mu je postavila ultimat, naj do konca tedna razpiše predčasne predsedniške volitve. Zunanji ministri članic povezave bodo na neformalnem srečanju v Bruslju dorekli nadaljnje ukrepe. Korak naprej pa je že stopil Evropski parlament. Na zasedanju v belgijski prestolnici je z ogromno večino priznal Guaidoja ter povabil visoko zunanjepolitično predstavnico Federico Mogherini in države stare celine, naj mu sledijo. "Evropska unija v celoti podpira narodno skupščino. V tem trenutku je edino zakonito politično telo, saj jo je demokratično izvolil venezuelski narod," je pred tem spomnil evropski komisar za humanitarno pomoč in krizno upravljanje Christos Stylianides. "Smo Evropejci, a venezuelska zgodovina je del naše. Zato moramo priznati tamkajšnje demokratične in zakonite sile," je dodal Esteban Gonzales iz Evropske ljudske stranke.
Guaidoja je že priznalo več držav sveta, med njimi ZDA. Njen predsednik Donald Trump ga je tudi poklical in mu čestital za prevzem položaja ter hkrati zagotovil podporo Venezueli na poti v stabilnost. Kot je poudaril, se je začel boj za svobodo.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Cerkev po svetu, Evropska Unija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Vernica v cerkvi (photo: Unsplash) Vernica v cerkvi (photo: Unsplash)

Kako smo spustili standarde "zakmašne" obleke

V času epidemije mnoge maše potekaj zunaj. Kar je v redu. Opaziti pa je, da so ljudje z umanjkanjem svetosti cerkvenega prostora, še bolj spustili standarde spodobnosti oblačenja.

Benedikt XVI. (photo: Angelo Senchuke/Cathopic) Benedikt XVI. (photo: Angelo Senchuke/Cathopic)

Benedikt XVI. trpi za hudo okužbo na obrazu

Upokojeni papež Benedikt XVI. trpi zaradi virusne okužbe na obrazu, kar mu povzroča hude bolečine, stanje pa se je poslabšalo po smrti brata Georga. O tem danes poroča nemški časnik Passauer Neue ...