Marjan Bunič
Jakob Čuk
Helena Križnik
Radio Ognjišče (foto: ARO)
Radio Ognjišče
19.01.2019, 00:25

Na Bavarskem se končuje obdobje Seehoferja, prihaja Söder

V Nemčiji se iz domače politike počasi umika eden njenih najbolj prepoznavnih obrazov. Notranji minister Horst Seehofer bo opustil vodenje Krščansko-socialne unije. Na današnjem strankinem izrednem kongresu ga bo predvidoma nasledil njegov dolgoletni tekmec, aktualni prvi mož Bavarske Markus Söder.

Seehofer je CSU vodil več kot deset let. A stranka je v zadnjem času izgubljala podporo volivcev in Seehofer podporo članov. Poraza na zadnjih zveznih in deželnih volitvah ter številni notranji spori so prilili olje na ogenj. Seehofer tako odhaja s čela CSU, a ostaja član zvezne vlade, čeprav v Berlinu dvomijo, da mu bo uspelo izpeljati celoten mandat, med drugim naj bi imel precej težav z zdravjem.

Söder, ki je edini kandidat za novega predsednika CSU, nikoli ni skrival svojih ambicij. Že vse od mladih let si je želel prevzeti vodenje stranke. Po več letih rivalstva in bojev za oblast mu je najprej uspelo prevzeti vodenje bavarske vlade. Söder pogosto polni časnike s svojimi izjavami, ki jih podaja brez dlake na jeziku, vendar ga ne bremenijo škandali, kakršni so pokopali njegove tekmece, vztrajno se je vzpenjal po lestvici.

Sama CSU ima v nemški politiki poseben status, saj nastopa samo na Bavarskem. V zveznem parlamentu skupaj s sestrskimi krščanskimi demokrati, CDU, oblikuje skupno poslansko skupino. Z menjavo na vrhu CSU bo novo vodstvo v letu dni dobila še zadnja od treh koalicijskih strank. Vodenje socialdemokratov je namreč aprila lani prevzela Andrea Nahles, decembra lani je predsednica CDU postala Annegret Kramp-Karrenbauer. V zvezni vladi tako ne bo več niti enega predsednika koalicijskih partnerk. Mnogi napovedujejo novo dinamiko v Berlinu, čeprav namerava kanclerka Angela Merkel nadaljevati delo do rednih volitev leta 2021. A v ozadju se že vrstijo razprave o njenem nasledniku.

CSU bo sicer po izrednem kongresu vse moči uprla v volitve v Evropski parlament. Na njih bo njen podpredsednik Manfred Weber vodilni kandidat politične skupine Evropske ljudske stranke. S tem ima možnost postati prvi mož Evropske komisije, kar bi bil za CSU velik uspeh, ki ga tudi močno potrebuje.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Evropska Unija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Mojca Senčar (photo: Rok Mihevc) Mojca Senčar (photo: Rok Mihevc)

Ko se ozrem nazaj, bi zgodbo ponovila

Prim. dr. Mojca Senčar, dr. med, specialistka anestezistka v pokoju, je požrtvovalna zagovornica bolnikov, po dolgoletnem vodenju je danes častna predsednica Združenja Europa Donna, pogumna borka ...