Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

Pravoslavni verniki praznujejo božič

Slovenija | 07.01.2019, 12:32 Marjana Debevec

Pravoslavni kristjani danes praznujejo božič. Papež Frančišek jim je po včerajšnji opoldanski molitvi namenil bratsko voščilo v znamenje občestva med kristjani, ki priznavamo Jezusa kot Gospoda in Zveličarja. S praznovanji pa so pravoslavni verniki začeli že sinoči.

Patriarh Irenej, voditelj srbske pravoslavne cerkve, ki ima vernike tudi v Sloveniji, je ob današnjem prazniku Jezusovega rojstva, vodil slovesno liturgijo v cerkvi Svetega Save v Beogradu. Tako pri bogoslužju kot v praznični poslanici je poudaril, da je vprašanje Kosova in Metohije vprašanje preživetja Srbskega naroda in njegove dediščine.

Obenem pa je vernike pozval k velikodušnosti in spomnil, da bodo letos obhajali 800 letnico priznanja avtokefalnosti Srbske pravoslavne cerkve, za katero je zaslužen sv. Sava. »Rojstvo Božjega Sina je za kristjane osrednji in najpomembnejši dogodek svetovne zgodovine. Njegov pomen pa v celoti utemeljuje krščanski način življenja in krščanski pogled na svet«, je poudaril Irinej v poslanici.

Božič danes poleg Srbov praznujejo tudi verniki v Črni gori, Makedoniji, Rusiji, Belorusiji, Ukrajini in Gruziji ter v jeruzalemski, antiohijski, aleksandrijski in carigrajski patriarhiji.

V Egiptu, kjer vlada ozračje napetosti zaradi smrti enega od policistov, ki je poskušal deaktivirati bombo v cerkvi v kraju Nasr City, pa so včeraj blagoslovili novo koptsko pravoslavno katedralo Jezusovega rojstva. Zgradili so jo v novem upravnem središču države. Papež jim je v video sporočilu zaželel miru, koptski pravoslavni cerkvi pa se je zahvalil, ker tudi v najtežjih trenutkih pričuje za vero in ljubezen.

»Dragi bratje in sestre, vi imate mučence, ki dajejo moč vaši veri. Hvala vam za vaš zgled!«.

Medtem pa v Pakistanu, kjer so kristjani prav tako zatirani, začenjajo leto, posvečeno miru. Nadškof Sebastian Francis Shaw je poudaril, da si bodo prizadevali za dialog in spravo v družinah, skupnostih, pa tudi med različnimi verstvi, še posebej med kristjani in muslimani.

K delu za dialog bodo posebej formirali duhovnike, laike, mlade in učitelje. Prispevali pa bodo tudi k dialogu med političnimi in verskimi voditelji.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.