Marjan Bunič
Jakob Čuk
Helena Križnik
04.01.2019, 15:45

V Nemčiji udarili hekerji, objavljene tudi številke kreditnih kartic več politikov

V Nemčiji so udarili hekerji. V napadu so pridobili dostop do osebnih podatkov in zasebnih dokumentov več sto politikov, med njimi tudi kanclerke Angele Merkel. Vse so tudi objavili na svetovnem spletu. Prizadeti so bili številni člani vseh parlamentarnih strank z izjemo Alternative za Nemčijo. A pred njenim uradom na Saškem je sinoči odjeknila eksplozija.

Po nekaterih ocenah naj bi šlo za hujši napad. Na dan ni prišlo nič ekskluzivnega, a škoda bo obsežna predvsem zaradi številnih podatkov, ki so zdaj vsem na očeh. Med njimi so telefonske številke in poštni naslovi zveznih, deželnih in evropskih politikov ter ostalih osebnosti, zvezdnikov in novinarjev. Hekerji so na svetovnem spletu objavili tudi številke več kreditnih kartic, zasebne pogovore in fotografije ter interne dokumente skoraj vseh parlamentarnih strank v Nemčiji.

Notranji obveščevalci že preiskujejo, kdo bi lahko bili storilci in kakšen bi utegnil biti njihov motiv. Pri tem sodelujejo s tujimi obveščevalnimi agencijami. Za zdaj sumijo, da bi lahko šlo za Kitajce ali Ruse.

Med parlamentarnimi strankami hekerji niso pridobili oziroma objavili le podatkov članov Alternative za Nemčijo. A ta se je medtem soočila z eksplozijo pred enim od svojih uradov na vzhodu države. V incidentu je bila poškodovana zgradba, ranjenih ni bilo. Policija je v zvezi s tem prijela tri osumljence. Ostale podrobnosti niso znane.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Evropska Unija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Mojca Senčar (photo: Rok Mihevc) Mojca Senčar (photo: Rok Mihevc)

Ko se ozrem nazaj, bi zgodbo ponovila

Prim. dr. Mojca Senčar, dr. med, specialistka anestezistka v pokoju, je požrtvovalna zagovornica bolnikov, po dolgoletnem vodenju je danes častna predsednica Združenja Europa Donna, pogumna borka ...