Matjaž Merljak
Marko Zupan
Rok Mihevc
02.01.2019, 19:59

Kako resno vlogo igra evro 20 let po uvedbi?

Minilo je 20 let od uvedbe evra. 1. januarja 1999 je postal nova skupna valuta za 11 članic Evropske unije. Zdaj ga uporablja 19 članic, ki tako sestavljajo evrsko območje. V njem je tudi Slovenija.

Kljub izzivom, s katerimi se sooča evro, ga mnogi ocenjujejo kot enega največjih uspehov Evropske unije. S tem se strinja prvi guverner Banke Slovenije France Arhar. "Prav evro kot skupna valuta, schengen za prost pretok ljudi in skupna varnost so tri dobrine, vrednote, ki so pomembne za vsakega od nas v Evropi, tudi za tiste, ki danes še niso člani evropske monetarne unije."

Koristi skupne valute uživa več kot 337,5 milijona državljanov Evropske unije. Arhar poudarja več prednosti evra. Med drugim so bili z njim odpravljeni transakcijski stroški, prinesel je enotno obrestno politiko v članice evrske skupine, odpadla so tečajna tveganja. A Arhar je opozoril, da evro sam po sebi kot skupna valuta ne more izpolniti vseh želja in rešiti vseh nacionalnih problemov, saj je denarna politika le eden od temeljnih stebrov v gospodarstvu. Ostala stebra predstavljata proračunska in dohodkovna politika. "Tako da je velika odgovornost na vsaki državi članici, da z zdravo proračunsko politiko dela v smeri stabilnosti evra in zaupanja vanj. To je dan današnji eden temeljnih problemov."

V zadnji finančni in gospodarski krizi se je za najšibkejši člen območja evra izkazala Grčija. V preteklih letih je bila pogosto na robu brankrota in tudi izstopa iz te skupine, a zdaj se počasi postavlja na lastne noge, končala je s programi mednarodne finančne pomoči. V zadnjem času je precej preglavic povzročila Italija, a sta Rim in Bruselj le umirila žogico.

Maratonska pogajanja finančnih ministrov 27 članic Evropske unije so pred kratkim prinesla dogovor o reformi območja evra. Gre za načrt krepitve skupne valute, ki so ga na zadnjem vrhu potrdili tudi voditelji povezave. A ključni vprašanji ostajata odprti - skupna jamstva za bančne vloge in evrski proračun. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker pa je v svojem zadnjem govoru o stanju v Evropski uniji poudaril strateški pomen evra in potrebo po tem, da skupna valuta začne igrati resno vlogo na mednarodnem odru.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Evropska Unija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Mojca Senčar (photo: Rok Mihevc) Mojca Senčar (photo: Rok Mihevc)

Ko se ozrem nazaj, bi zgodbo ponovila

Prim. dr. Mojca Senčar, dr. med, specialistka anestezistka v pokoju, je požrtvovalna zagovornica bolnikov, po dolgoletnem vodenju je danes častna predsednica Združenja Europa Donna, pogumna borka ...