Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Janko Zerzer, 40. Tischlerjeva nagrada (foto: Matjaž Merljak)
Janko Zerzer, 40. Tischlerjeva nagrada

40. Tischlerjeva nagrada

Slovenci po svetu | 27.01.2019, 17:40 Matjaž Merljak

Krščanska kulturna zveza KKZ in Narodni svet koroških Slovencev NSKS sta v petek, 25. januarja 2019, podelila letošnjo najvišjo nagrado rojakov na severni strani Karavank. Prejel jo je dolgoletni predsednik KKZ dr. Janko Zerzer (1935) za življenjsko delo na kulturnem, političnem, publicističnem in pedagoškem področju.

Nagrada nosi ime dr. Joška Tischlerja, ustanovitelja in prvega predsednika NSKS, ki je močno zaslužen za slovenski narod na več področjih. Tako kot on, imajo vsi nagrajenci izredne zasluge za slovensko narodno skupnostno, vsak na svojem področju.

Kot je še dejal mag. Janko Krištof, predsednik KKZ, organizaciji s podeljevanjem Tischlerjeve nagrade, ohranjajo spomin na velikega rojaka in izpostavljajo njegov pomen za slovensko skupnost. Krištof je še dejal: "Ko se je izvedelo, da letos to nagrado prejme Janko Zerzer, se je nekdo pred menoj začudil, zakaj da je ni prejel že zdavnaj, sem mu moral odgovoriti, da jo je do še pred nedavnim redno podeljeval in da mu je v zadnjih letih nismo mogli podeliti, ker je bil še tako aktiven, da bi dajalo preveč vtis, češ da si jo podeljuje sam ... Vsekakor je skozi vsa povojna desetletja vnašal toliko življenjskih moči v pridi naše narodne skupnosti, da mu danes upravičeno izročimo priznanje in zahvalo v tej obliki."

Družina Janka Zerzerja
Družina Janka Zerzerja © Matjaž Merljak
Predsednik NSKS dr. Zdravko Inzko je v nagovoru opisal prejemnika nagrade. Dejal je, da je večer edinstven, saj bo nagrado prejel isti človek, ki je davnega leta 1979 izročil prvo Tischlerjevo nagrado. Opisal je začetek njegovega življenja v Svečah ob Dravi, šolsko dobo in dejavnosti po vrnitvi s študija na Dunaju. V okviru svojih neštetih prizadevanj si ej vedno prizadeval za ohranitev slovenskega jezika. To je bilo pravzaprav njegovo življenjsko geslo. Vedno je bil zagovornik dialoga med koroškimi Slovenci. Kjer je le bilo mogoče, je v sporih skušal najti kompromise. To velja predvsem za koordinacijski odbor Slovenske prosvetne zveze in Krščanske kulturne zveze, ki je začel delovati leta 1969. Tako na Slovenski gimnaziji kot na Višji šoli za gospodarske poklice v Št. Petru je bil eden redkih ali pa edini profesor zgodovine, ki se je trudil, da je v pravi luči pokazal zgodovino druge svetovne vojne, usodo Slovencev v pregnanstvu, pa tudi v odporniškem gibanju. Ogromno je prispeval k dobremu kulturnemu sodelovanju s kulturniki v Sloveniji, bil je tudi pobudnik kulturne izmenjave s Slovenci v Italiji.

Prireditve so se udeležili visoki gostje: minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Česnik, podpredsednik državnega zbora Jože Tanko, predsednica državnozborske komisije za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak, generalni konzul in konzulka, predstavnik krške škofije prelat Michael Krištof, predstavniki kulturnih, gospodarskih, šolskih in cerkvenih ustanov iz Slovenije, Koroške in Goriške. Kulturni program so sooblikovali komorna pevka Bernarda Fink in pianistka Monika Seher, cerkveni zbor iz Sveč pod vodstvom Damjana Oitzla ter kvartet Dobško jezero pod vodstvom Simona Triessniga. Na večeru so podelili tudi nagrade za letošnji Govorniški natečaj med mladimi rojaki.

Na podelitvi 40. Tischlerjeve nagrade
Na podelitvi 40. Tischlerjeve nagrade © Matjaž Merljak

Slovenci po svetu, Kultura
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Škofje imajo novega tiskovnega predstavnika.

Slovenski škofje so v ponedeljek zasedali na izredni seji. Seznanili so se s potekom organizacije in prijavami gostov medverskega srečanja v Kopru ter z udeležbo na mednarodnih dogodkih v tujini ...

Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook) Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook)

Tudi slovenski kmetje na palico obešajo škornje

Ste v teh dneh, ob cestah, predvsem pred kmetijami in na poljih, že opazili na palico ali kol narobe obešen škorenj? Takšni prizori se širijo po našem podeželju, fotografije, ki jih objavljamo v ...

Češnjev zavitek (photo: Olga Oginskaya / Pixabay) Češnjev zavitek (photo: Olga Oginskaya / Pixabay)

Sladko postno kosilo

V postnem času se ob petkih vzdržimo mesa, marsikdo pa ima vse petke brezmesne. Za glavno jed kuhamo brezmesne enolončnice, zelenjavne juhe, špinačo s pire krompirjem in ocvrtim jajčkom, pire ...

Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik) Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik)

Spodnjega glasu na začetku niso znale pravilno peti

Triglasno ubrano petje ter vsebinsko raznolik pesemski repertoar odlikuje ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči. So članice Društva podeželskih žena Mirna Peč. Skupino je ustanovila Milka Obrekar, ...