Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Prva tri mesta Govorniškega natečaja 2019 (foto: KKZ.at)
Prva tri mesta Govorniškega natečaja 2019

Govorniški natečaj 2019

Slovenci po svetu | 18.01.2019, 14:55 Matjaž Merljak

Ob podelitvi letošnje Tischlerjeve nagrade bodo podeljene nagrade Govorniškega natečaja 2019, ki ga razpisujeta Krščanska kulturna zveza in Narodni svet koroških Slovencev. V ponedeljek je potekalo zaključno tekmovanje.

Spomnimo: letošnjo Tischlerjevo nagrado bo prejel dr. Janko Zerzer, slovesnost bo v petek, 25. januarja 2019, ob 19.00 uri v Tischlerjevi dvorani Slomškovega doma v Mohorjevi hiši v Celovcu.

Na Dvojezični zvezni trgovski akademiji v Celovcu je v ponedeljek, 14. januarja 2019, potekalo zaključno tekmovanje letošnjega Govorniškega natečaja. Udeležilo se ga je šest kandidatk in kandidatov, ki so imeli na izbiro naslednje teme:

  • Kolikor jezikov znaš – toliko veljaš! Je v današnjem globaliziranem svetu znanje »malih« jezikov še potrebno? Kaj pomeni zate osebno slovenski jezik na Koroškem?
  • Bodo električni avtomobili rešili svet? Ali je pogon na elektriko izhod iz bližajoče se klimatske katastrofe in kaj je z vedno večjo porabo električne energije?
  • Ali se lahko zapremo v svoj mali udobni svet ali je v resnici celotni svet postal podoben odprti vasi? Kaj so aktualna vprašanja današnje migracije in kaj ali kdo jo pospešuje?

Nastopili so: Jana Haab in Lucija Pfeifer (obe 6. A ZG in ZRG za Slovence), Hana Jusufagić in Tadej Ogorevc (oba 4. A DTAK) ter Kristina Mlakar (V. letnik Višje šole za gospodarske poklice) in Zala Filipič (I. letnik Višje šole za gospodarske poklice).

Udeleženci Govorniškega natečaja 2019
Udeleženci Govorniškega natečaja 2019 © KKZ.at

Člani žirije so bili: Vincenc Gotthardt, Sonja Kert-Wakounig, Sara Pan, Jurij Perč, Martina Piko-Rustia, Emanuel Polanšek in Miha Vrbinc. Žirija pa je odločila tako:

Prvo mesto je dosegla Jana Haab (6. A ZG in ZRG za Slovence), drugo mesto Hana Jusufagić (4. A Dvojezične Zvezne trgovske akademije), tretje mesto pa Zala Filipič (I. letnik Višje šole za gospodarske poklice).

Govoru zmagovalke na temo: "Ali se lahko zapremo v svoj mali udobni svet ali je v resnici celotni svet postal podoben odprti vasi? Kaj so aktualna vprašanja današnje migracije in kaj ali kdo jo pospešuje?" boste lahko prisluhnili v petek v Celovcu.

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.