Marjan Bunič
Jakob Čuk
Andrej Šinko
Invalidi, invalidski voziček (foto: Rok Mihevc)
Invalidi, invalidski voziček

Centri za socialno delo prejeli približno 670 vlog za osebno asistenco

15.01.2019, 08:31 Petra Stopar

Od novega leta naprej velja zakon o osebni asistenci. Ta določa, da je osebna asistenca, ki so jo do letošnjega leta financirali preko programov ministrstva za delo, zakonska pravica. Na centre za socialno delo je v tem času prispelo že približno 671 vlog, oddajanje pa se izteka.

Zakon ureja pravico do osebne asistence v obsegu najmanj 30 ur tedensko in pravico do komunikacijskega dodatka za slepe, gluhe in gluhoslepe.

Do osebne asistence je upravičen, kdor zaradi invalidnosti potrebuje pomoč pri opravljanju aktivnosti, vezanih na samostojno osebno in družinsko življenje, vključevanje v okolje, izobraževanje in zaposlitev. Star mora biti od 18 do 65 let. Pogoj je tudi, da živi ali bi želel živeti v samostojnem ali skupnem gospodinjstvu zunaj celodnevne institucionalne oskrbe, potrebovati pa mora najmanj 30 ur pomoči tedensko.

Po podatkih ministrstva osebno asistenco trenutno v državi izvaja 31 društev oziroma posameznikov. Med njimi je Zveza Sonček, ki je bila zelo aktivno vpeta v priprave za sprejem zakona, je za naš radio povedal direktor Iztok Suhadolnik in dodal: »Poleg tega, da na Zvezi Sonček že izvajamo tudi druge socialnovarstvene storitve, smo se odločili, da bomo pristopili kot izvajalci osebne asistence predvsem za tiste odrasle osebe, torej osebe z invalidnostjo, ki potrebujejo pomoč nekoga, ki niso vključene v obstoječi sistem ali institucionalne oskrbe oziroma so še vedno v domačih okoljih, pa jim pomanjkanje storitev v skupnosti v bistvu onemogoča bivanje v skupnosti.« To po njegovih besedah pomeni, da bodo morali v zvezi zaposliti dodatne zaposlene kot osebne asistente, ki bodo to storitev izvajali ali na domu ali na delovnem mestu uporabnikov oziroma tam, kjer jo bodo potrebovali.

Kdor ima potrebo po osebni asistenci, mora vložiti vlogo na center za socialno delo. Ta izda odločbo, s katero se uporabniki sami ali pa s pomočjo zakonitega zastopnika prijavijo za pridobitev osebnega asistenta pri želenem izvajalcu. »Za razliko od ostalih socialnovarstvenih storitev je vloga uporabnika pri uveljavljanju osebne asistence veliko bolj aktivna in je tudi uporabnik so-odločevalec pri iskanju oseb, ki bodo izvajale oziroma zagotavljale osebno asistenco,« je še za naš radio povedal direktor Zveze Sonček Iztok Suhadolnik.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Sociala, Zdravstvo

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Novomašnik Anže Cunk ob novomašni torti (photo: Tadeja Šuštar) Novomašnik Anže Cunk ob novomašni torti (photo: Tadeja Šuštar)

Novomašna torta, ki jemlje dih

Za nami je že kar nekaj novih maš, ki so velik praznik za vsako župnijo. Letos sicer potekajo v malo drugačnem vzdušju in okrnjeno, a veselje nad njimi ni prav nič manjše.

Novomašniki 2020 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2020 (photo: Rok Mihevc)

Spoznajte letošnje novomašnike

V Sloveniji bomo letos imeli sedem novomašnikov. To so: Anže Cunk, Martin Leban, Tilen Oberwalder Zupanc, Janez Potisek in Matej Rus iz ljubljanske nadškofije, Blaž Franko iz novomeške škofije in ...