Matjaž Merljak
Marko Zupan
Alen Salihović

Po referendumu irski parlament tudi z zakonom potrdi splav

14.12.2018, 10:30 Marjana Debevec

Irski parlament je po majskem referendumu sprejel zakonodajo, ki v določenih primerih nerojenim jemlje pravico do življenja. Splav bo tako na Irskem omogočen do 12. tedna nosečnosti, ko je ogroženo življenje nosečnice oziroma ko bi nosečnost zelo poslabšala njeno zdravstveno stanje. Dovoljen bo tudi v primerih hudih nepravilnosti otroka, zaradi katerih bi lahko novorojenček umrl v obdobju prvega meseca po rojstvu.

Irska je po besedah dr. Romana Globokarja v zadnjih desetletjih doživela upad verskega življenja, kar se je odražalo na rezultatih dveh referendumov. »Tako da je Cerkev tam pred novimi izzivi, kako na novo začeti z evangelizacijo, s prebujanjem verskega čuta. Nekaj, kar je bilo prej samoumevno, tradicija, je sedaj tudi na Irskem v veliki, veliki krizi.« To se je pokazalo že pri referendumu o istospolnih zvezah, ki so jih ljudje v večini podprli, pa tudi letos, ko sta se dve tretjini volivcev izrekli za splav.

Nova zakonodaja bo zavezovala tudi bolnišnice in druge zdravstvene ustanove, ki so v rokah Cerkve in redovnih skupnosti, čeprav imajo v ustavi zapisano pravico do ugovora vesti. »Če bodo želeli imeti državno podporo še naprej, potem bodo morali izvajati program, ki ga bo predpisovalo ministrstvo. In to je seveda velika dilema za katoliške bolnišnice«, je pojasnil dr. Globokar.

Omenjeni korak Irske v omejevanju pravice do življenja nerojenim pa bi lahko vplival tudi na drugačno zakonodajo na področju umetne oploditve, ali pa sprejemanja evtanazije v drugih državah. Gre namreč za nadaljevanje procesa liberalizacije. »Čedalje bolj ljudje želimo, da nam institucije uresničujejo naše želje, da je posameznik in posameznikova želja v središču nekega tudi etičnega razmišljanja. Kaj je dobro? Dobro je tisto, kar meni trenutno najbolj koristi, ali kar si jaz trenutno najbolj želim. To je seveda zmotno prepričanje«, še poudarja dr. Globokar.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Cerkev po svetu, Evropska Unija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Slovenska zastava (photo: gov.si) Slovenska zastava (photo: gov.si)

V podporo vladi že 60 tisoč podpisov

Protivladni protestniki na kolesih so včeraj, že četrti petek zapored, zasedli več mest po Sloveniji. Drug del javnosti pa vladi izraža podporo. Koordinacija Združeni za Slovenijo je že pred časom ...

Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay) Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay)

Medijsko spodkopavanje reda in miru

Še danes me neprijetno spreleti srh, ko se spomnim na divjanje po ljubljanskih ulicah v času druge Janševe vlade. Slišal sem jih samo enkrat, pa še to z Nazorjeve ulice, ne povsem od blizu. Nisem ...

V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay) V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay)

Posamezniki imamo izjemno moč, le zavedamo se je ne

Kriza je odprla številne nove poti in možnosti drugačnega razmišljanja, tudi v šolskem in zdravstvenem sistemu. Bolj jasno se je pokazala vrednost digitalnega okolja, ki nam je omogočalo vsaj ...

Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan) Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan)

Ustvarjanje je nekaj, kar je v nas položil Bog

Življenje je učni poligon, je v oddaji Via positiva, dejala Petra Markič. Njene zgodbe iz gline so nas navdušile za srečanje pred mikrofonom. Ob pogovoru pa smo odkrili, da je njena zgodba širša.