Matjaž Merljak
Marko Zupan
Alen Salihović
13. slovenska vlada (foto: Rok Mihevc)
13. slovenska vlada

AVDIO: Opozicija o pretirani radodarnosti vlade in izključevanju

18.12.2018, 18:02

Nepisano pravilo v politiki pravi, da naj bi vsako oblast pričakalo sto dni miru. Za vlado Marjana Šarca se ta čas izteka. V koaliciji poudarjajo, da so takoj zagrabili za delo in so z minulimi meseci zadovoljni. Tudi zadnja javnomnenjska raziskava kaže, da premier in ministrska ekipa puščata dober vtis pri skoraj polovici prebivalstva. V opoziciji menijo drugače. Med drugim opozarjajo na pretirano radodarnost, ki bi nas utegnila kaznovati ob morebitni novi finančni in gospodarski krizi. Skrbijo jih tudi poteze, ki temeljijo na izključevanju.

Tako v LMŠ kot v SD ocenjujejo, da aktualna vlada ni imela privilegija v obliki stotih dni miru. Politični analitik Mitja Iršič se ne strinja. "Po mojem mnenju je imela še preveč miru. Glede na to, kako so jo koalicijski partnerji izigrali, je bila opozicija presenetljivo potrpežljiva. V teh prvih stotih dneh je bila kar zgledno zadržana." Po Iršičevem mnenju so v opoziciji resno zaropotali le ob Šarčevih navodilih državnim podjetjem, kje smejo oglaševati, z izgovorom boja proti sovražnemu govoru. Ob tem omenja še grožnjo z ustavno obtožbo, potem ko je aktualna vlada nakazala, da ni pripravljena urediti financiranja zasebnega šolstva. "To sta eklatantna primera, ko je bila na preizkušnji pravna država in je opozicija morala povzdigniti glas. Drugače ne bi bila opozicija."

Tudi mediji so bili, tako Iršič, do premierja in njegove ministrske ekipe prizanesljivi. "Levo usmerjeni mediji so o njem pisali izrazito pozitivno. Verjetno so v njem spoznali neko konsolidacijo levice v skupnem boju proti desnici."

V SMC ne morejo mimo nekaterih prerivanj med koalicijskimi strankami, a so zadovoljni, da so se ustavila. Iršič se ob tem ne more znebiti občutka, da so nekatere napetosti, med drugim med SAB in DeSUS zaradi upokojencev, le prefinjena predstava za javnost. Tudi vloge Levice ne gre zanemariti. "Od Levice je bilo pričakovati dvojno igro. To ni presenečenje. Prisvaja si zasluge za populistične gasilske ukrepe, po drugi strani se distancira od neprijetnih, ki jih njeni volivci ne bi požegnali."

V opoziciji so do dela vlade v prvih stotih dneh kritični. "Ta vlada je do zdaj v prvih stotih dneh razdeljevala tisto, kar še ni ustvarjeno. Nič pa pravzaprav ni naredila, da bi lahko državljani videli, v kateri smeri bo delovala," opozarja vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat. "Dozdajšnje delo vlade ne ocenjujemo kot pozitivno. Težko rečemo, da je uspešno izpeljala projekte, ki si jih je do zdaj zastavila. Če beremo koalicijsko pogodbo, se spomnimo obljub iz predvolilnih soočenj… Ni jih videti v njihovih dejanjih. Glede na to, da gre za reciklirano vlado, večina ministrske ekipe je iz prejšnjega mandata, je to še toliko slabša popotnica," je jasen vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec.

Iršiču se zdi, da aktualna vlada krmi ladjo proti čerem, ki so že na vidiku. "Vizije za spopad z izzivi današnjega časa na žalost ne vidim."

Pogovoru s političnim analitikom Mitjem Iršičem boste lahko prisluhnili v četrtkovem Mozaiku dneva ob 18.30.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Politika

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Slovenska zastava (photo: gov.si) Slovenska zastava (photo: gov.si)

V podporo vladi že 60 tisoč podpisov

Protivladni protestniki na kolesih so včeraj, že četrti petek zapored, zasedli več mest po Sloveniji. Drug del javnosti pa vladi izraža podporo. Koordinacija Združeni za Slovenijo je že pred časom ...

Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay) Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay)

Medijsko spodkopavanje reda in miru

Še danes me neprijetno spreleti srh, ko se spomnim na divjanje po ljubljanskih ulicah v času druge Janševe vlade. Slišal sem jih samo enkrat, pa še to z Nazorjeve ulice, ne povsem od blizu. Nisem ...

V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay) V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay)

Posamezniki imamo izjemno moč, le zavedamo se je ne

Kriza je odprla številne nove poti in možnosti drugačnega razmišljanja, tudi v šolskem in zdravstvenem sistemu. Bolj jasno se je pokazala vrednost digitalnega okolja, ki nam je omogočalo vsaj ...

Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan) Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan)

Ustvarjanje je nekaj, kar je v nas položil Bog

Življenje je učni poligon, je v oddaji Via positiva, dejala Petra Markič. Njene zgodbe iz gline so nas navdušile za srečanje pred mikrofonom. Ob pogovoru pa smo odkrili, da je njena zgodba širša.