Nataša Ličen
Miha Močnik
Tanja Dominko
13.12.2018, 09:15 Petra Stopar

Pogovor o: Za kakovostno delo urgenc potreben dobro delujoč primarni nivo

Mreža urgentnih centrov, ki v polnosti deluje od junija 2016, je po oceni gostov sredine oddaje Pogovor o pozitivna dodana vrednost, a je treba sistem dograjevati.

Zdravniška stroka opozarja, da manjkajo predvsem specialisti urgentne medicine, ki bi v takšnem konceptu delovali. Dodatne skrbi povzroča vse večji obisk urgenc s strani bolnikov, ki ne potrebujejo nujne medicinske pomoči, vendar ne morejo čakati na obravnavo na primarni zdravstveni ravni ali na drugih vstopnih točkah v zdravstveni sistem.

Tako je predsednik Slovenskega zdravniškega društva prof. dr. Radko Komadina pojasnil, da ideja urgentnih centrov »zahteva tudi dobro delujoči primarni zdravstveni nivo. Tu pa se zdaj srečujemo s finančno podhranjenostjo, pomanjkanjem kapacitet, zdravnikom in posledično prelivanjem bolnikov, ki niso urgentni, v urgentne centre. In ti se nam mašijo.« S preobremenjenostjo obstoječega nezadostnega števila urgentnih zdravnikov na urgencah pada tudi kakovost oskrbe, ki naj bi bila najvišja možna.

Predsednik komisije za koordinacijo urgentne dejavnosti Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana in vodja urgentnega kirurškega bloka dr. Anže Kristan je prav tako povedal, da urgentni centri na nek način »rešujejo podhranjenost« osnovnega zdravstva: »Kar pomeni, da v urgentne centre hodijo ljudje, ki seveda potrebujejo zdravniško oskrbo, vendar pa ta ni mišljena v smislu reševanja življenj oziroma preprečevanja nenadne hude škode za zdravje, pač pa je to dežurna služba, ki naj bi jo in jo, tudi v modelnih državah, vodijo družinski zdravniki.« Slednjih pa pri nas prav tako primanjkuje.

V oddaji smo gostili tudi predstojnika urgentnih centrov na Jesenicah in v Mariboru dr. Roberta Carotta in dr. Romana Koširja ter direktorico Splošne bolnišnice Ptuj Anico Užmah, ki je pojasnila, kako daleč je vzpostavitev urgentnega centra tam.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Politika, Oddaje, Zdravstvo

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Lurška votlina (photo: Izidor Šček) Lurška votlina (photo: Izidor Šček)

Vabljeni na romanje v Lurd

Pred 161 leti se je v majhnem mestecu pod Pireneji, 11. februarja 1858, pastirici Bernardki prvič prikazala Marija.  Radio Ognjišče v sodelovanju z agencijo Kompas nadaljuje ...

Peter Opeka v Akamasoi (photo: Izidor Šček) Peter Opeka v Akamasoi (photo: Izidor Šček)

Napad na Petra Opeko in misijon Akamasoa

Veseli smo, ko v našem programu lahko poročamo o radostnih dogodkih in uspešnem delu na misijonih slovenskih misijonarjev. Svet v katerem delajo pa, žal, poskrbi tudi za drugačne ...

Silvestrski večer in ponudba

Nekateri bodo silvestrski večer preživeli doma v družbi svojih domačih, drugi pri prijateljih, tretji v molitvi na katerem od duhovnih silvestrovanj, četrti pa na prostem, kjer se bodo družili z ...

Sveta Družina (photo: http://zupnije.rkc.si/stepanja-vas) Sveta Družina (photo: http://zupnije.rkc.si/stepanja-vas)

Krščanska družina živi iz treh oltarjev

V Katoliški Cerkvi obhajamo praznik svete družine. Gre za spomin na družinsko skupnost, ki so jo sestavljali Božji Sin Jezus iz Nazareta, njegova mati Marija in krušni oče Jožef. ...