Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Dopust, počitnice, družina (foto: Pixabay)
Dopust, počitnice, družina

Komu otroke po ločitvi staršev?

Slovenija | 12.12.2018, 12:17 Marjana Debevec

Pristojni odbor državnega zbora bo popoldne obravnaval pobudo za oceno ustavnosti člena Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki določa, da če se starša po ločitvi ne sporazumeta o varstvu in vzgoji otrok, o tem odloči sodišče. Omenjeni zakon bo sicer veljaven le še nekaj mesecev, nato stopi v veljavo družinski zakonik. Vendar pa naj bi tudi ta po mnenju nekaterih poznavalcev očetom odvzel enakovredno izhodišče za stike z otroki po razvezi.

Društvo DOOR že dlje časa opozarja, da sodna praksa očetom jemlje enakovredno izhodišče za vzgojo in stike z otroki po razvezi. Skrbništvo je v večini primerov dodeljeno materam. V pripravi Družinskega zakonika, ki bo v veljavo stopil spomladi prihodnje leto, je omenjeno društvo želelo doseči, da bi se skupnemu starševstvu namenil poseben člen. V njem bi definirali največjo korist otrok, sankcionirali podajanje lažnih ovadb in uvedli obvezna svetovanja.

Vendar pa njihovih predlogov ministrstvo ni upoštevalo, zato se po mnenju socialnega delavca Franca Donka kaj bistvenega ne bo spremenilo. Res pa je, da bo prihodnja ureditev širša in bo dala sodišču različne možnosti izbire v vsakem posameznem primeru.

Žal pa je v večini primerov, ki se rešujejo po tej poti, skoraj nemogoče najti vsaj približno dobro rešitev, otroci so tako velike žrtve konfliktov med očetom in mamo, je mnenja Tomaž Merše iz Družinske pobude. Opozarja, da v naši državi nihče ne vidi problema zaradi izjemno velikega števila neuspešnih razmerij in količine trpljenja, ki ga to povzroča. Zato predlaga, da bi v šolskem sistemu uvedli vzgojo za ljubezen.

Dodajmo, da danes v javnosti tudi ni več slišati o pomenu zvestobe, vztrajanja, predanosti in držanja dane obljube. Gre za vrednote, ki so zelo pomembne za trdne družine, ki lahko otrokom prihranijo marsikatero trpljenje.

Tudi o tem velja razmisliti za prihodnje, ko se pripravljajo spremembe šolskih programov.

Slovenija, Politika
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...