Slavi Košir
Andrej Novljan
Petra Stopar
Dopust, počitnice, družina (foto: Pixabay)
Dopust, počitnice, družina
12.12.2018, 12:17 Marjana Debevec

Komu otroke po ločitvi staršev?

Pristojni odbor državnega zbora bo popoldne obravnaval pobudo za oceno ustavnosti člena Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki določa, da če se starša po ločitvi ne sporazumeta o varstvu in vzgoji otrok, o tem odloči sodišče. Omenjeni zakon bo sicer veljaven le še nekaj mesecev, nato stopi v veljavo družinski zakonik. Vendar pa naj bi tudi ta po mnenju nekaterih poznavalcev očetom odvzel enakovredno izhodišče za stike z otroki po razvezi.

Društvo DOOR že dlje časa opozarja, da sodna praksa očetom jemlje enakovredno izhodišče za vzgojo in stike z otroki po razvezi. Skrbništvo je v večini primerov dodeljeno materam. V pripravi Družinskega zakonika, ki bo v veljavo stopil spomladi prihodnje leto, je omenjeno društvo želelo doseči, da bi se skupnemu starševstvu namenil poseben člen. V njem bi definirali največjo korist otrok, sankcionirali podajanje lažnih ovadb in uvedli obvezna svetovanja.

Vendar pa njihovih predlogov ministrstvo ni upoštevalo, zato se po mnenju socialnega delavca Franca Donka kaj bistvenega ne bo spremenilo. Res pa je, da bo prihodnja ureditev širša in bo dala sodišču različne možnosti izbire v vsakem posameznem primeru.

Žal pa je v večini primerov, ki se rešujejo po tej poti, skoraj nemogoče najti vsaj približno dobro rešitev, otroci so tako velike žrtve konfliktov med očetom in mamo, je mnenja Tomaž Merše iz Družinske pobude. Opozarja, da v naši državi nihče ne vidi problema zaradi izjemno velikega števila neuspešnih razmerij in količine trpljenja, ki ga to povzroča. Zato predlaga, da bi v šolskem sistemu uvedli vzgojo za ljubezen.

Dodajmo, da danes v javnosti tudi ni več slišati o pomenu zvestobe, vztrajanja, predanosti in držanja dane obljube. Gre za vrednote, ki so zelo pomembne za trdne družine, ki lahko otrokom prihranijo marsikatero trpljenje.

Tudi o tem velja razmisliti za prihodnje, ko se pripravljajo spremembe šolskih programov.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Politika

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Lurška votlina (photo: Izidor Šček) Lurška votlina (photo: Izidor Šček)

Vabljeni na romanje v Lurd

Pred 161 leti se je v majhnem mestecu pod Pireneji, 11. februarja 1858, pastirici Bernardki prvič prikazala Marija.  Radio Ognjišče v sodelovanju z agencijo Kompas nadaljuje ...

Peter Opeka v Akamasoi (photo: Izidor Šček) Peter Opeka v Akamasoi (photo: Izidor Šček)

Napad na Petra Opeko in misijon Akamasoa

Veseli smo, ko v našem programu lahko poročamo o radostnih dogodkih in uspešnem delu na misijonih slovenskih misijonarjev. Svet v katerem delajo pa, žal, poskrbi tudi za drugačne ...

Silvestrski večer in ponudba

Nekateri bodo silvestrski večer preživeli doma v družbi svojih domačih, drugi pri prijateljih, tretji v molitvi na katerem od duhovnih silvestrovanj, četrti pa na prostem, kjer se bodo družili z ...

Sveta Družina (photo: http://zupnije.rkc.si/stepanja-vas) Sveta Družina (photo: http://zupnije.rkc.si/stepanja-vas)

Krščanska družina živi iz treh oltarjev

V Katoliški Cerkvi obhajamo praznik svete družine. Gre za spomin na družinsko skupnost, ki so jo sestavljali Božji Sin Jezus iz Nazareta, njegova mati Marija in krušni oče Jožef. ...