Matjaž Merljak
Marko Zupan
Alen Salihović
Dopust, počitnice, družina (foto: Pixabay)
Dopust, počitnice, družina

Komu otroke po ločitvi staršev?

12.12.2018, 12:17 Marjana Debevec

Pristojni odbor državnega zbora bo popoldne obravnaval pobudo za oceno ustavnosti člena Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki določa, da če se starša po ločitvi ne sporazumeta o varstvu in vzgoji otrok, o tem odloči sodišče. Omenjeni zakon bo sicer veljaven le še nekaj mesecev, nato stopi v veljavo družinski zakonik. Vendar pa naj bi tudi ta po mnenju nekaterih poznavalcev očetom odvzel enakovredno izhodišče za stike z otroki po razvezi.

Društvo DOOR že dlje časa opozarja, da sodna praksa očetom jemlje enakovredno izhodišče za vzgojo in stike z otroki po razvezi. Skrbništvo je v večini primerov dodeljeno materam. V pripravi Družinskega zakonika, ki bo v veljavo stopil spomladi prihodnje leto, je omenjeno društvo želelo doseči, da bi se skupnemu starševstvu namenil poseben člen. V njem bi definirali največjo korist otrok, sankcionirali podajanje lažnih ovadb in uvedli obvezna svetovanja.

Vendar pa njihovih predlogov ministrstvo ni upoštevalo, zato se po mnenju socialnega delavca Franca Donka kaj bistvenega ne bo spremenilo. Res pa je, da bo prihodnja ureditev širša in bo dala sodišču različne možnosti izbire v vsakem posameznem primeru.

Žal pa je v večini primerov, ki se rešujejo po tej poti, skoraj nemogoče najti vsaj približno dobro rešitev, otroci so tako velike žrtve konfliktov med očetom in mamo, je mnenja Tomaž Merše iz Družinske pobude. Opozarja, da v naši državi nihče ne vidi problema zaradi izjemno velikega števila neuspešnih razmerij in količine trpljenja, ki ga to povzroča. Zato predlaga, da bi v šolskem sistemu uvedli vzgojo za ljubezen.

Dodajmo, da danes v javnosti tudi ni več slišati o pomenu zvestobe, vztrajanja, predanosti in držanja dane obljube. Gre za vrednote, ki so zelo pomembne za trdne družine, ki lahko otrokom prihranijo marsikatero trpljenje.

Tudi o tem velja razmisliti za prihodnje, ko se pripravljajo spremembe šolskih programov.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Politika

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Slovenska zastava (photo: gov.si) Slovenska zastava (photo: gov.si)

V podporo vladi že 60 tisoč podpisov

Protivladni protestniki na kolesih so včeraj, že četrti petek zapored, zasedli več mest po Sloveniji. Drug del javnosti pa vladi izraža podporo. Koordinacija Združeni za Slovenijo je že pred časom ...

Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay) Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay)

Medijsko spodkopavanje reda in miru

Še danes me neprijetno spreleti srh, ko se spomnim na divjanje po ljubljanskih ulicah v času druge Janševe vlade. Slišal sem jih samo enkrat, pa še to z Nazorjeve ulice, ne povsem od blizu. Nisem ...

V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay) V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay)

Posamezniki imamo izjemno moč, le zavedamo se je ne

Kriza je odprla številne nove poti in možnosti drugačnega razmišljanja, tudi v šolskem in zdravstvenem sistemu. Bolj jasno se je pokazala vrednost digitalnega okolja, ki nam je omogočalo vsaj ...

Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan) Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan)

Ustvarjanje je nekaj, kar je v nas položil Bog

Življenje je učni poligon, je v oddaji Via positiva, dejala Petra Markič. Njene zgodbe iz gline so nas navdušile za srečanje pred mikrofonom. Ob pogovoru pa smo odkrili, da je njena zgodba širša.