Blaž Lesnik
Boštjan Smole
Alen Salihović
Družina smbolna (foto: splet)
Družina smbolna

NSi kritična do vladne zamrznitve transferjev za posameznike in gospodinjstva

11.12.2018, 06:57

Odbor državnega zbora za finance bo danes obravnaval predlog novele zakona o izvrševanju proračuna. S sprejemom se mudi, saj morajo biti predlagane rešitve uveljavljene najpozneje do konca leta, da bo nato izvrševanje proračuna za leto 2019 lahko nemoteno steklo. V NSi so kritični, ker bo vlada zamrznila transferje posameznikom in gospodinjstvom kar bo po besedah poslanca Jožeta Horvata prizadelo tudi družine. V ustanovi Anin sklad so zato vlado pozvali k dolgoročni politiki na tem področju.

Zaradi dogovora z občinami o zvišanju povprečnine je v predlogu novele zakona predvidenih dodatnih 32,5 milijona evrov. Poleg redne je predvidena še izredna uskladitev pokojnin, zvišuje se tudi obseg sredstev za izplačilo letnega dodatka za upokojence; ta dva ukrepa bosta zahtevala dodatnih 25 milijonov evrov. A vlada bo zato morala nekje vzeti. 16 milijonov evrov namerava prihraniti s tem, da se transferji posameznikom in gospodinjstvom tudi v letu 2019 ne bodo usklajevali, pet milijonov evrov pa z neuskladitvijo mej dohodkov, ki so pogoj za pridobitev in višino pravic iz javnih sredstev.

»V NSi smo kritični, da so zamrznili usklajevanje transferjev posameznikom in gospodinjstvom. Kaj to pomeni? Zamrznil se bo transfer otroški dodatek, dodatek za nego otroka, dodatek za veliko družino, pomoč ob rojstvu otroka, starševski dodatek, rejnine, denarna socialna pomoč, starševsko nadomestila, invalidnina, dodatek za posebno invalidnost, invalidski dodatek, družinska invalidnina,« je kritičen poslanec Nove Slovenije Horvat. Ker bodo ukrepi spet prizadeli družine so se oglasili v Aninem skladu, ki podpirajo družine z več otroki. Kot je zapisala vršilka dolžnosti predsednice uprave, s. Hermina Nemšak ne morejo družine ter vsi ostali, ki jih omenjeni ukrepi zajemajo, iz leta v leto, od vlade do vlade biti v strahu, kdo bo določene ukrepe porezal oziroma jih dal nazaj. »Potrebna je dolgoročna politika na tem področju, ne pa takšna, ki je všečna na trenutek, potem pa se odvzame. Naša ustanova se zaveda in nenehno poudarja, da je skrb za družine in skrb za mlade ter tiste najranljivejše skupine nujna za obstoj slovenskega naroda,« je zapisala s. Hermina Nemšak. Parlament bo o predlogu zakona glasoval v četrtek.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Politika

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Sveta maša na prostem (photo: Rok Mihevc) Sveta maša na prostem (photo: Rok Mihevc)

Priporočilo škofov: Svete maše naj bodo na prostem

Omejitev združevanja na javnih površinah s 500 na 50 ljudi vpliva tudi na delovanje Katoliške cerkve. Nova oziroma posodobljena pravila so zato posredovali tudi slovenski škofje. Objavljamo jih v ...

Novomašniki 2020 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2020 (photo: Rok Mihevc)

Spoznajte letošnje novomašnike

V Sloveniji bomo letos imeli sedem novomašnikov. To so: Anže Cunk, Martin Leban, Tilen Oberwalder Zupanc, Janez Potisek in Matej Rus iz ljubljanske nadškofije, Blaž Franko iz novomeške škofije in ...