Matjaž Merljak
Marko Zupan
Alen Salihović

Papež Frančišek ob prazniku Brezmadežne: Odprti moramo biti za Boga

08.12.2018, 15:14 Andrej Šinko

Na današnji praznik Brezmadežne se je na Trgu sv. Petra v Vatikanu zbralo veliko romarjev. Papež Frančišek je v opoldanskem nagovoru primerjal dva različna odgovora, ki ju je človek v zgodovini dal na Božji klic. Na začetku Svetega pisma je opisano Božje iskanje Adama po grehu v raju. Na vprašanje »Kje si!« Adam odgovarja: »Skril sem se!« V drugem primeru pa se obrne na Marijo, ki je brez greha, in ta mu odgovori: »Tukaj sem, dekla Gospodova sem.« Sveti oče je pojasnil, da nas slednji odgovor odpira za Boga, medtem ko nas greh zapira oziroma izolira in tako ostanemo sami.

Ob začetku opoldanskega nagovora je papež Frančišek vsem zaželel lep praznik in se nato neposredno podal v razlago vsebine svetopisemskega odlomka o sporočilu, ki ga je Marija prejela ob angelovem oznanjenju. Posebej se je pomudil ob Marijini odprtosti za Božji nagovor in približal, kako je Marijin »Tukaj sem!« ključni izraz njenega celotnega življenja.

Označuje namreč prehod od horizontalnega življenja, ki se ukvarja s seboj in s sovjimi potrebami, do vertikale, ki se dviga k Bogu. »Tukaj sem!« izraža razpoložljivost za Boga, ki je zdravilo proti egoizmu in protistrup za nezadovoljno življenje, v katerem nam vedno česa primanjkuje. »Tukaj sem!« je tudi zdravilo proti staranju, ki izvira iz greha in je terapija, s katero ostajamo v notranjosti vedno mladi. »Tukaj sem!« je izraz prepričanja, da je Bog pomembnejši od mene. Izraža našo odločitev, da smo razpoložljivi za Božja presenečenja.

S svojim »Tukaj sem!« zato na največji možni način slavimo Boga, je zatrdil papež Frančišek in v nadaljevanju povabil: »Zakaj ne bi svoje dneve torej začenjali z vzklikom: »Tukaj sem, Gospod!« Lepo bi bilo vsak jutro reči: »Tukaj sem, Gospod, danes se naj v meni izpolni tvoja volja«. To bomo izrekli v molitvi angelovega čaščenja. Lahko pa to ponavljamo skupaj že zdaj: »Tukaj sem, Gospod, danes se naj v meni zgodi tvoja volja!«

Ob pogledu na Marijo je papež Frančišek nato opozoril, da je ona to odprtost ohranjala v vseh okoliščinah življenja, ki tudi za njo pogosto niso bile ugodne. Zanesla se je na Boga in to vedno in v vsem. In v tem je skrivnost njenega življenja. Podobno velja tudi za nas, da zmoremo vse, če se na Boga zanesemo v vsem. Ob sklepu je povabil, naj Marijo Brezmadežno prosimo za milost, da bi tudi mi živeli v drži razpoložljivosti, podobno kot je živela ona.

Sveti oče se bo popoldne napotil molit v baziliko Marije Snežne in od tam odšel Brezmadežno počastit še na Španski trg, kjer se nahaja njen znameniti kip.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Slovenska zastava (photo: gov.si) Slovenska zastava (photo: gov.si)

V podporo vladi že 60 tisoč podpisov

Protivladni protestniki na kolesih so včeraj, že četrti petek zapored, zasedli več mest po Sloveniji. Drug del javnosti pa vladi izraža podporo. Koordinacija Združeni za Slovenijo je že pred časom ...

Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay) Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay)

Medijsko spodkopavanje reda in miru

Še danes me neprijetno spreleti srh, ko se spomnim na divjanje po ljubljanskih ulicah v času druge Janševe vlade. Slišal sem jih samo enkrat, pa še to z Nazorjeve ulice, ne povsem od blizu. Nisem ...

V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay) V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay)

Posamezniki imamo izjemno moč, le zavedamo se je ne

Kriza je odprla številne nove poti in možnosti drugačnega razmišljanja, tudi v šolskem in zdravstvenem sistemu. Bolj jasno se je pokazala vrednost digitalnega okolja, ki nam je omogočalo vsaj ...

Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan) Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan)

Ustvarjanje je nekaj, kar je v nas položil Bog

Življenje je učni poligon, je v oddaji Via positiva, dejala Petra Markič. Njene zgodbe iz gline so nas navdušile za srečanje pred mikrofonom. Ob pogovoru pa smo odkrili, da je njena zgodba širša.