Marjan Bunič
Marko Zupan
Andrej Šinko
Janko Krištof v recitalu Krst pri Savici (foto: Youtube)
Janko Krištof v recitalu Krst pri Savici

Krst pri Savici Janka Krištofa v Ljubljani

09.10.2018, 10:54 Matjaž Merljak

Recital Krst pri Savici Franceta Prešerna v izvedbi duhovnika z avstrijske Koroške Janka Krištofa, ob glasbeni spremljavi Tonča Feiniga in v režiji Aleksandra Tolmaierja bo danes uprizorjen v Antonovem domu na ljubljanskem Viču.

Janko Krištof je župnik v Bilčovsu na avstrijskem Koroškem, dekan dekanije Borovlje in predsednik Krščanske kulturne zveze v Celovcu. S svojimi predstavami hoče zbujati čut za lepoto slovenske in svetopisemske besede: "Ga bom poskušal čim bolj živo in doživeto predstavit, povezano z glasbenimi elementi, tudi nekaj skromnih gledaliških je vključenih."

Krst pri Savici je Krištofov deveti recitalski projekt, ki ga posveča spominu na svojega pokojnega očeta in na pokojno farno sodelavko v Bilčovsu Ani Reichmann. Glasbeno ga tokrat spremlja znani koroški pianist Tonč Feinig, ki je za ta projekt napisal tudi spremno glasbo.

P. Pepi Lebreht, župnik župnije Ljubljana - Vič, ki skupaj z Društvom slovensko-avstrijskega prijateljstva in Klubom koroških Slovencev v Ljubljani, je naglasil, da bo s tem gostovanjem poudarjena posebna vez med Koroško in domovino in posebna vez med obema Cerkvama: "To bo poudarilo lepoto našega sodelovanja, povezanosti in skupne ljubezni do besede, svetopisemske in slovenske. Sporočilo predstave je, kako spreobrnjenje h Kristusu človeka osvobaja od smrti in ga pripelje k novemu življenju in novim odnosom."

Ani Boštjančič, predsednica Katoliške akcije pri krški škofiji, je naglasila, da je nagovorilo, "kako velika je lahko ljubezen do vere na eni strani in na drugi strani ljubezen do človeka, da je Črtomir sprejel Bogomilovo vero in se spreobrnil".

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenci po svetu, Kultura

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Martin Golob (photo: Rok Mihevc) Martin Golob (photo: Rok Mihevc)

Martin Golob: Vam povem, velika noč BO!

»Glavno se bo zgodilo! Jezus bo vstal in nam vsem pokazal, kako ljubezen odpira grobove smrti. Odrešeni smo tudi znotraj svojih domov. Bo, boste videli.« Tako nas je v rubriki »Ostanimo povezano ...

Prazen trg sv. Petra v Vatikanu (photo: Printscreen) Prazen trg sv. Petra v Vatikanu (photo: Printscreen)

Vatikan in koronavirus: Kako bo za veliko noč?

Pandemija koronavirusa močno kroji versko življenje po vsem svetu. O tem smo se v oddaji Iz življenja vesoljne Cerkve pogovarjali z duhovnikom Sebastijanom Valentanom, ki je na doktorskem študiju ...

Dr. Karel Gržan v družbi Mateje F. Novljan (photo: Izidor Šček) Dr. Karel Gržan v družbi Mateje F. Novljan (photo: Izidor Šček)

Dr. Karel Gržan: Obvarujmo se pred pandemijo strahu!

»Ne bojte se!« je ena izmed najpogosteje izraženih misli v Svetem pismu. Z duhovnikom dr. Karlom Gržanom smo ob evangelijskem odlomku Jezus pomiri vihar (Mr 4,35-41) razmišljali, kako v časih ...