Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tone GorjupTone Gorjup
Sinoda škofov (foto: vaticannews.va)
Sinoda škofov

Vatikan: Družina za mlade na prvem mestu med vrednotami, vera precej nižje

Cerkev po svetu | 25.10.2018, 13:26 Petra Stopar

Škofovska sinoda v Vatikanu se bliža koncu. Na včerajšnjem zasedanju so sinodalni očetje predstavili pismo, ki ga bodo prebrali med nedeljsko sklepno sveto mašo na trgu sv. Petra. Ugotovili so, da mladi zelo malo vedo o veri in da je Bog zanje abstraktna misel.

Nemški kardinal Reinhard Marx je na novinarski konferenci povedal, da se je papež Frančišek odločil sinodo uporabiti kot globalni proces in način za napredovanje Cerkve. »Ključnega pomena je posvečanje pozornosti mladim med 15. in 28. letom, saj takrat sprejemajo najpomembnejše življenjske odločitve, kot so biti kristjan, izbrati poklic, se poročiti. Cerkev mora razumeti, da je to občutljiva starost, vendar mora mlade spremljati na njihovi poti, kajti če jim ne bo stala ob strani, bo za vedno izgubila določen prostor za evangelizacijo,« je poudaril.

Poljski nadškof Grzegorz Ryś je dejal, da na Poljskem približno polovica mladih redno zahaja v Cerkev in k spovedi, kar pa ne pomeni nujno, da Jezusa poznajo. Za mnoge mlade je Bog tudi po dvanajstih letih verouka še vedno abstraktna ideja: »Če mlade vprašamo, kaj je zanje najpomembnejša vrednota, bodo vedno rekli, da je to družina. In vsi so zadovoljni, kajti družina zveni zelo krščansko, a ko jih vprašamo o veri, je ta na 13. mestu lestvice vrednot. Družino cenijo, ker je pomembna zaradi odnosov in ker se v njej počutijo sprejete. Zato mladi tudi praznike, kot sta božič in velika noč, vidijo kot družinske dogodke, ne verske.«

Na srečanju z mediji se je oglasil tudi delegat iz Kameruna in povedal, da so cerkve v Afriki polne. Težava pa je, da po veselih mašnih daritvah, ki včasih trajajo tudi več ur, mladi vstopijo spet v svet brezposelnosti, pomanjkanja zdravstvene oskrbe, velike revščine in vojn. Dodal je, da je razumevanje družine v Afriki še vedno zelo močno in da so tradicionalne vrednote enake vrednotam Cerkve. Prenašajo jih iz roda v rod, mladi pa se še vedno zgledujejo po starejših.

Dodajmo še, da bo jutri v Ljubljani s sinodo povezano pastoralno usposabljanje, ki ga organizira Bratstvo Veselje evangelija. Na srečanje vabi duhovnike, redovnike, posvečene in laike. Usposabljanje se bo začelo ob 10. uri v Hiši bratstva na Trubarjevi ulici, vodila pa ga bo italijanska teologinja, s. Katia Roncalli.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL) Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL)

Pogrevalnice namesto domače kuhinje?

Darja Lovšin je ustanoviteljica Zavoda Diabetes, v sklopu katerega so leta 1995 začeli izdajati revijo Dita, ki jo ureja, je tudi avtorica več knjig. Diplomirala je iz mednarodnih odnosov, kar ji ...