Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

Bodo škofje znali odgovoriti na potrebe mladih?

Svet | 23.10.2018, 10:17 Marjana Debevec

Sinodalni očetje so imeli včeraj prost dan, saj je komisija oblikovala predlog pisma mladim in osnutek sklepnega dokumenta, ki je bil dopoldne predstavljen. Sinodalni očetje imajo do jutri čas, da po skupinah in posamezno razpravljajo o besedilu, o katerem bodo po členih glasovali v soboto. V četrtek med drugim pripravljajo romanje po starodavni romarski poti od parka Monte Mario do sv. Petra, v nedeljo pa se bo sinoda sklenila s slovesno sveto mašo.

Kot je povedal msgr. David Macaire iz francoskega otoka Martinica, so na sinodo udeleženci prišli z različnimi mnenji in tudi iz zelo različnih okolij. V nekaterih skupinah so bile tudi burne razprave, saj je bilo treba pojasniti določene pojave, ki jih v nekaterih državah sploh ne poznajo. Vendar pa so uspeli drug drugemu prisluhniti in se razumeti.

Udeleženci sinode so si pogledali tudi video posnetek. Pripravil ga je iraški fant, ki se je prva dva tedna udeležil sinode. Pred vrnitvijo v Irak je izrazil željo, da bi se srečal s papežem, kar je ta z veseljem sprejel.

Jezuit p. Paolo Bizzeti, ki deluje v Turčiji, pa se je vprašal, kakšen svet so mladim zapustili odrasli. Gre za svet, kjer nimajo dela in možnosti za ustvarjanje življenjskih poti, zaradi česar bi mlade morali prositi odpuščanja. »Mladi imajo pogosto občutek, da zanje ni prostora. Mogoče smo jim dali preveč nepotrebnih stvari, nismo pa jim dali možnosti«, je zatrdil p. Bizzeti.

Škof iz ZDA msgr. Frank J. Caggiano je zatrdil, da je treba mladim predstaviti vso težo spolnih zlorab, ki so se zgodile, pa tudi to, da si prizadevajo povrniti zaupanje in verodostojnost. Povedal je tudi, da se škofje z vsega sveta strinjajo, da bodo to storili.

Dodajmo še to, da bo na željo papeža Frančiška danes popoldne potekalo srečanje med mladimi in starejšimi. Papež si namreč na se načine prizadeva, da bi se bolj povezali med generacijami. Po uvodnem programu se bo srečanja tudi sam udeležil in odgovarjal na vprašanja udeležencev iz Kolumbije, Italije, Malte in ZDA. Kaj jim bo povedal pa več v jutrišnjem Utripu dneva.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...