Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Aleš KarbaAleš Karba
Helena KrižnikHelena Križnik
Papež pozdravlja vernike (foto: Vatican News)
Papež pozdravlja vernike

Papež: Bližnjega ubijemo, če ga žalimo ali zaničujemo

Svet | 17.10.2018, 11:02 Marjana Debevec

Papež Frančišek je tudi danes razlagal peto Božjo zapoved, ki pravi: Ne ubijaj! Potem ko je prejšnji teden ostro obsodil vsak umor nedolžnih nerojenih otrok s splavom in mlade pozval, naj si življenja ne uničujejo z drogami, pa je ta teden omenjeno zapoved še poglobil. V evangeliju namreč beremo, da je umor že vsaka jeza do brata, žalitev ali zaničevanje.

Noben človeški zakonik ne postavlja enake sodbe za tako različna dejanja, je dejal papež. »Mi pa smo navajeni žaliti... Žalitev nam celo tako preide v navado kot dihanje. Jezus pa pravi: ’Ustavi se!’. Žaljenje ubije dostojanstvo človeka. Naj ta Jezusov nauk vstopi v nas. Vsak naj se odloči: Nikoli več ne bom žalil ali zaničeval«, je zbrane na Trgu sv. Petra izzval Frančišek.

Človekovo življenje je namreč plemenito, njegov nedoumljivi in skrivnostni jaz pa ni nič manj pomemben od fizičnega, je zatrdil in dodal: »Da bi prizadeli nedolžnost otroka, je dovolj že neprimeren stavek. Da bi prizadeli žensko, je dovolj neko hladno dejanje. Da bi zlomili srce mlademu človeku, je dovolj, da ne zaupamo vanj. Da bi uničili človeka, je dovolj, da smo do njega brezbrižni. Brezbrižnost ubija«, je poudaril sveti oče.

Včasih pomislimo, da smo v redu, ker ne delamo nič slabega. Pozabljamo pa, da nas zapoved: ’Ne ubijaj’ poziva k ljubezni in usmiljenju. "Če ubiti pomeni uničiti, potlačiti, odstraniti nekoga, potem ne ubiti pomeni skrbeti, ceniti, vključiti in odpustiti", je še dejal papež Frančišek.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Tereza navdušuje s svojimi recepti (photo: Osebni arhiv) Tereza navdušuje s svojimi recepti (photo: Osebni arhiv)

Kulinarična mornarka

Tereza Poljanič je bila med prvimi, ki je pri nas vodila televizijske kulnarične oddaje, s katerimi je v našem prostoru začela širiti zavest o zdravi prehrani, kaj to sploh je in kako pripravljati ...