Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
sinodalni očetje (foto: Radio Vatikan)
sinodalni očetje

Na sinodi tudi 36 mladih

Cerkev po svetu | 02.10.2018, 11:55 Marta Jerebič

Mladi so danes izziv, Cerkve pa ni strah soočanja z izzivi. Tako je na predstavitvi sinode mladih, ki se začenja jutri, dejal generalni tajnik sinode škofov, kardinal Lorenzo Baldisseri. Poudaril je, da je Cerkev pripravljena prisluhniti glasu, občutljivosti in veri mladih, pa tudi njihovim dvomom in kritikam.

Na škofovski sinodi o mladih bo prisotnih 267 sinodalnih očetov z glasovalno pravico.

Med njimi bosta, potem ko je bil nedavno sklenjen začasni sporazum, prvič v zgodovini takih zasedanj dva škofa s Kitajske. Delegat iz Slovenije je mariborski nadškof Alojzij Cvikl, ki je mladim obljubil: »Obljubim vam, da bom glas slovenske mladosti v večnem mestu."

V dvorani bo prisotnih tudi 36 mladih z vsega sveta, ki bodo imeli status slušateljev, torej ne bodo imeli pravice do glasovanja, lahko pa bodo sodelovali v razpravah in jezikovnih skupinah, ki bodo pripravljale osnutek sklepnega dokumenta.

»Pogosto se na mlade prelaga krivdo, da se oddaljujejo od Cerkve. A mnogi so živeli v razmerah, zaradi katerih pravijo, da se je Cerkev oddaljila od njih. In to nam povedo odkrito. V številnih primerih ne čutijo, da jim je Cerkev blizu in da jih sprejema, zlasti v najtežjih trenutkih življenjske poti,« je povedal brazilski kardinal Sergio da Rocha, sicer glavni poročevalec te sinode. Če bodo člani sinode torej želeli okrepiti in podpreti mlade v njihovi veri, bodo morali po njegovih besedah prisluhniti njihovim življenjskim zgodbam, to interpretirati v luči Evangelija in sprejeti odločitve, ki bodo vodile v pristno prenovo Katoliške Cerkve.

Po besedah generalnega tajnika sinode škofov, kardinala Lorenza Baldisserija, škandali spolnih zlorab v Cerkvi niso ovira za dialog z mladimi, ampak priložnost, da mladim in vsem povedo, kaj je Cerkev. »Cerkev ne zastopajo le nekateri, ki zagrešijo kaznivo dejanje,« je poudaril kardinal Baldisseri. Škandali seveda prizadenejo razum in srce, a prav mladi so po njegovih besedah najbolj sposobni razumeti človeško krhkost, saj sami padajo in potem vstanejo.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...